Sivut

sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka

Uskomatonta, miten nämä vanhat amarylliksen sipulit lähtivät heti kasvattamaan nuppuvarsia! Se taas todistaa sen, että amaryllis ei ole kertakäyttökukka. Teen tämän postauksen ihan kannustukseksi teille, jotka vielä epäröivät säilyttää kukintansa lopettaneita amarylliksiä tai niitä edellisvuosien kukkimattomia sipuleita. 

Vanha amaryllis tekee kahta kukkavartta...

Alle viikon kuluttua istutuksesta huomasin tämän vanhan amarylliksen sipulista pilkistävän kaksi kukkavartta. Ihan uskomatonta. Kuvan `Bogota` amaryllis kukki upeasti jouluna 2020. Sen kukat ovat sirommat ja erikoisemmat, mitä tavallisilla amarylliksillä. Kuvia siitä Veikeä amaryllis `Bogota` postauksessa.

Vanhojen sipulien pitkä lepotila...

Kaikki seitsemän vanhaa sipulia ovat olleet lepotilassa viileähkön huoneen lattialla ja välillä pöytätasolla.  Niitä ei ole siellä kasteltu kertaakaan. Välillä ne olivat pahvilaatikolla valolta suojattuna, mutta jossain vaiheessa pahvilaatikko oli hävinnyt niiden päältä 😎

Sitä ennen, keväästä syksyyn, sipulit olivat ikkunalla ja syksyllä ne siirtyivät lepoon eli lakastuttivat lehtensä hyvin eri aikaan. Kun lehdet olivat lähes kaikki kellastuneet, vein sipulin viileähköön huoneeseen viettämään tärkeää lepotilaa. 
 
Nyt kun vihdoin ehdin istuttaa sipulit uuteen multaan, ne näyttivät tosi kuivilta ruskeine hilseilevine kuorineen. Melkeinpä heitin ne kompostiin, mutta sitten ajattelin antaa niille vielä mahdollisuuden. Onneksi tein niin. Niistä seitsemästä vanhasta sipulista viidessä näkyy jo nuppuvarsi. Ja niistäkin kahdessa on kaksi nuppuvartta. 
Edit - tilanne 27.2. seitsemästä sipulista kuusi tulee kukkimaan. Ja niistäkin kolmessa on kasvamassa kaksi kukkavartta. Uskomatonta!

Tarkemmat ohjeet näet Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.

Valkoinen kerrottu amaryllis tekee nuppuvarsia taas...

Kerrottu valkoinen amaryllis on suosikkini joulukukista. Siksi olen tosi ilahtunut tästä vanhasta sipulista, josta pilkistää nyt kaksi nuppuvartta. Sain sen kukkivana jouluna 2019 ja tietysti säästin sen sipulin. Se kukki uudelleen seuraavana jouluna. Viime jouluna se ei tietenkään kukkinut, koska oli silloin vielä lepotilassa. Eli nyt se kukkii kolmatta vuotta peräkkäin, jee!

Näet kuvia siitä Vanha amaryllis kukkii -postauksessa joululta 2020.


Kerrottu puna-valkokirjakukkainen amaryllis tekee myös kukkavartta. Sen olin alunperin kasvattanut itse kukkaan sipulista. Sillä on tosi muhkeat ja isot kukat. Siitä kuvia Keväinen amaryllis `Nymph`ja laikkuvehka -postauksessa.

Ihanat `Rozetta` amaryllikset kukkivat edelleen...

Tämän kuvan otin tänään 😊 Nämä kummatkin tekivät vielä kolmannet kukkavarret ja avasivat kukkansa hieman hitaammin, koska ovat olleet viileähkössä huoneessa. Oikeanpuoleinen lopettelee kohta kukintaansa ja vasemmanpuoleinen aukaisi juuri kukkansa. Kivasta näkyy, miten kukan värisävy muuttuu kukan vanhetessa. Nämä sipulit aion myös säilyttää, onhan näillä niin upeat kukat.
Näistä näet kuvia joulukuulta Vaaleanpunainen amaryllis `Rozetta`-postauksessa.

Pienikin amarylliksen sipuli voi kukkia...

Tämän pienen kuivan näköisen sipulin olin heittämässä pois ja laitoin se jo biojätekasaan. Mutta jostain syystä istutinkin sen sitten uuteen multaan. Jopa siitäkin pilkottaa nyt nupun alku. En olisi ikinä uskonut! Tämän sipuli on yhtä leveä kuin tässä kuvassa näkyvä sipulin yläosa. 
Tästä näet kuvia kukkivana Amaryllis `Samba` -postauksessa.

Kaiken hoidon ajoitan kuun mukaan...

Hoidan näitäkin amarylliksiä aina kuun mukaan. Eli istutan sipulit, vaihdan uudet mullat ja kastelen niitä vain hyvinä päivinä, kuun mukaan katsottuna. Toki lepokautena niitä ei tietenkään kastella.

Amaryllis ei todellakaan ole kertakäyttökukka, vai mitä? Vai etkö ole onnistunut saamaan sitä uudelleen kukkaan?


Puutarhaterveisin Sari

10 kommenttia:

  1. Tosi hieno saavutus, että noinkin moni kukkii uudelleen. Ihania amarylliksia ja jotenkin vaikka usein se mielletään joulukukaksi, niin tulee tästä postauksesta ihan kevät fiilis kun ajattelee sipuleita ja tulevia kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin voi niistä vielä se kuudeskin kukkia, vähän näyttää siltä. Olen aiemminkin saanut niitä uudelleen kukkimaan eli onnistuu helposti :)
      Huomasin ihan saman. Nämä kukkavartta kasvattavat amaryllikset ovat tosi keväisiä. Jännästi niiden sipulissakin näkyy vihreää väriä, mitä ei ollut ennen uudelleen istutusta. Nuo kukkivatkin amaryllikset sopivat hyvin kevätkukiksi, kun niiden kukkien väri on niin raikkaan keväinen :)

      Poista
  2. Minulla niiden lannoitus kaavukaudella tuppaa aina unohtumaan. Ehkä pitäisi koittaa istuttaa ne kesäksi ihan kasvimaalle kerämään energiaa uuteen kukintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, se voi olla hyvä ratkaisu. Kasvimaalla kun maa on yleensä ravinteikasta ja välillä sitä lisälannoitetaan kesällä.
      Meillä kun on siruetanoita, niin pidetään amaryllikset niiltä suojassa sisällä.

      Poista
  3. Olen jo vuosia säästänyt marketista ostetut kukkasipulit. Keväällä istuttanut ulos kukkapenkkiin ja syksyllä vienyt viileään autotalliin pimeään kaappiin ja marras joulukuun vaihteessa istuttanut uudelleen ja tuonut sisälle. Lehtiä on kyllä kasvaneet mutta ei yhtään kukkaa. Ehkä pitäisi muistaa lannotus !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lannoitus on tosiaan tärkeää näille amarylliksille, sillä siten sipulista kasvaa isokoinen. Ja iso sipuli kykenee kukkimaan runsaammin.
      Toinen syy kukkimattomuuteen voi olla liian lyhyt lepotila. Nämä minun amaryllikset olivat lähes kolme kuukautta ja osa niistä jopa neljä kuukautta lepäämässä viileässä huoneessa.

      Poista
  4. Onpa todella upea saavutus, olet onnistunut lepokauden ja lannoittamisen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin ihan yllätyin, miten hyvin ne kasvattavat kukkavarsia. Ja miten nopeasti! Jopa se pieni sipulikin jaksaa kukkia. Se oli ainoa näistä, joilla juuristo oli tosi huonossa kunnossa. Ehkäpä siksi se olikin niin kärsineen pieni.
      Eikä näitä näytä haitanneen lainkaan se, että eivät olleet pimeässä koko lepokautta.

      Poista
  5. Tosi kauniit amaryllikset sinulla on kukassa. Tuo on minun pitkän ajan suunnitelma, että vielä joskus opettelen amaryllisten uudelleenkukittamisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, `Rozetta` on minustakin tosi upea. Amarylliksen uudelleen kukittaminen on itseasiassa tosi helppoa. Muistaa nyt vain lannoittaa ja kastella sitä. Ja antaa sille riittävän pitkä lepojakso, mistä enemmän blogijutun linkissä.
      Kokeile ihmeessä :)

      Poista