Sivut

keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Suloinen kääpiökello keijupuutarhaan


Tämä suloinen kääpiökello sopii täydellisesti keijupuutarhaan. Toki se sopii ihan tavalliseenkin puutarhaan ja etenkin kivikkopuutarhaan. Minun on pitänyt kirjoittaa tästä siron kauniista perennasta jo useampana vuotena, sillä kukkiessaan ne on niin herkän kaunis.  Ja on muuten kivasti kasvanut isommaksi mättääksikin.

Kääpiökello täydellinen keijupuutarhaan...

Pienet kellokukkaiset kasvit kuuluvat osana keijupuutarhan kasvivalikoimaa. Mitä pienempi kello, sen keijumaisempi se on. Tämä kääpiökello onkin kissankelloa matalampi, joten se sopii keijupuutarhaan mainiosti. Toisesta sinne sopivasta kukasta kirjoitin aiemmin Herkkä metsäalppikello -postauksessa.

Kääpiökello monivuotinen perenna...

Kääpiökello on siis monivuotinen perenna. Se on 10-15 cm korkea ja kukkii kesä-heinäkuun tietämillä. Kuvassa sen kukat ovat jo lakastuneet suurimmaksi osaksi. Me ollaan annettu sen kasvaa luonnollisesti eli ei olla leikattu lakastuneita kukkavarsia pois. Nimittäin se on sellaisessa kohdassa, että sitä ei näe, kun pihalla kuljetaan. Se kasvaa siis hieman salaisessa paikassa, jonka luokse täytyy mennä hankalasta kohdasta 😊

Kukinta runsastunut vuodessa...

Kääpiökellon sanotaan leviävän juurirönsyistä, jolloin se muodostaa aikaa myöden maata peittävää lehdistömattoa. Seuraavista kuvista ensimmäinen on kesäkuulta 2020 ja jälkimmäinen kesäkuulta 2021. Niistä näkee hyvin, miten kääpiökello leviää mattomaisesti. 


Kääpiökello hoito-ohjeet...

Kääpiökello (Campanulla cochleariifolia) viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Maan pitää olla hyvin vettä läpäisevää ja niukkaravinteista. Hiekkapitoinen multa on siis sille hyvää. Sitä ei tarvitse lannoittaa eikä kastella. Toki vasta istutettuja taimia tulee kastella, jotta ne juurtuvat, mutta ei enää seuraavina vuosina.

Meidän pihalla kääpiökello kasvaa seinänvierustan sepelin reunalla niin, että sen mullan päällä on myös sepeliä. Kuvissa näkyy isoja lehtiä, jotka on vuorenkilpeä. Kohtaan paistaa koko päivän aurinko kuumasti ja alue on tukimuurilla nostettu muuta pihaa korkeammalle. Siis kuiva ja kuuma paikka.

Puutarhaterveisin Sari

Ps. Kellokukkien lisäksi esikot kuuluvat myös keijupuutarhan kasveihin. Niitäkin meillä on. Tämän kesän projektina alkaa esikkojen lisääminen esikkoniitylle. Posti toi tänään ensimmäiset siemenet, jee! Tästä lisää Esikkoniitty ja esikon kasvatus siemenistä -postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti