Illakko - kaksivuotinen perenna...
Onneksi illakot tekevät paljon siemeniä eli ei haittaa, vaikka ne eivät talvehdi kukkimisen jälkeen. Illakko ei leviä ongelmallisen paljon, sillä siemen ei oikein idä heinikon seassa vaan vaatii paljasta mullanpintaa itääkseen.
Niin ja jos et tiedä, niin kaksivuotinen tarkoittaa sitä, että ekana vuotena siemenestä kasvaa lehtimätäs ja toisena kesänä taimi sitten kukkii.
Tarhaillakot kasvavat meillä lähes metrin korkuisiksi. Kuivassa maassa ne voivat jäädä matalammiksikin.
Illakko kukkaniityllä...
Meillä on rehevää kukkaniittyä, johon olemme myös vieneet näitä illakon siemeniä. Näyttävät sielläkin hyvin pärjäävän. Kuvassa illakon kanssa kukkii sininen vuorikaunokki.
Hyvä perhoskasvina...
Illakon sanotaan olevan hyvä perhoskasvi. En itse muista nähneeni siinä perhosia, ja kuulemma illakon kukkia suosivatkin yöperhoset ja kiitäjät. Harvemmin sitä tulee kukkia tutkittua yöllä, vaikka tuoksu onkin ihana 😊
Perinnekasvit on helppoja...
Tarhaillakot viihtyvät auringosta puolivarjoon, hyvin monenlaisissa maissa. Ravinteikkaassa maassa kasvu on rehevämpää ja ravinneköyhässä maassa heikompaa. Eli tosi helppo kasvi, kuten perinnekasvit yleensäkin.
Illakko on vanha rohtokasvi jo 1700-luvulta. Nykyään sitä näkee edelleen vanhoilla pihoilla ja huviloiden lähistössä. Onneksi kotimaista vanhaa tarhaillakon kantaa on vielä saatavana siemeninä esim. Maatiainen ry:ltä.
Blogijuttuja perinnekasveista...
- Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva
- Varjolilja - näyttävä perinnekasvi
- Helppo ja villi reunuspietaryrtti
- Ukonhatut yllätti ja kasvimaan kuulumisia
- Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot
- Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä
- Ihanat sormustinkukat
- Syreenileimu - helppo maatiaisperenna
- Mustialanruusu tuoksuva perinnekasvi
Ihanaa viikonloppua!
Terkuin Sari
Meillä kasvaa tätä vanhan tuvan pihassa ja toivoisimme määrän lisääntyvän.
VastaaPoistaSe sopiikin hyvin vanhaan pihaan. Jos sen haluaa lisääntyvän, niin sitä kannattaa auttaa. Eli kerätä siitä siemeniä ja kylvää ne toivottuun kohtaan, paljaan mullan pinnalle. Siten se lähtee parhaiten leviämään.
PoistaKasvatin illakkoa siemenestä ja olen saanut iloita siitä nyt kolmen kesän ajan. Toivottavasti nousee myös ensi keväänä. Pidän tästä kasvista kovasti.
VastaaPoistaIllakko on kyllä ihana tuoksuva maatiaisperenna. Kannattaa vuosittain varmistaa, että sen siemenet osuvat paljaaseen multaan, niin siitä saa ihailla jatkossakin.
PoistaPidetään peukkuja, että illakkosi nousee keväällä terhakkaasti kasvuun :)
Voi että, minä rakastan illakkoa! Mutta itsellä ei sitä kasva. Joka vuosi suunnittelen sitä hankkivani, mutta jostain syystä se aina jää.
VastaaPoistaViime kesänä väkästelin pienen perhoskukkapenkin. Josko siihen tai sen läheisyyteen istuttaisi illakkoa. Meillä jonkin verran yökkösiä pyörii täällä ja niidenkin määrää olisi ihana saada lisättyä.
Ilman muuta sinun kannattaa kylvää illakkoa aikaisin keväällä perhospenkkiisi. Se kuulemma on tosi hyvä perhoskasvi yökkösille. Ja niin kaunis :)
PoistaSen voisi vieläkin kylvää näin syksyllä, jos vain saisi siemeniä... siis täällä eteläisessä Suomessa. Ja tietty kuun vaihe huomioiden.
meillä illakko menee minne itse haluaa.ei sinne mihin yritän.
VastaaPoistaTuo on välillä niin tyypillistä kaikille kaksivuotisille perennoille :)
PoistaMoni siirtelee pikkutaimia "oikeille paikoille", vuodesta toiseen.
Kiitos kivasta vinkistä!
VastaaPoistaAloin oikein miettiä, miksi meillä ei kasva illakkoa vielä ollenkaan.
Ole hyvä :) Illakko on niin ihana ja helppo kasvi, että sitä kyllä kannattaa suosia. Ja etenkin, kun se tuoksuu niin hyvälle iltaisin.
Poista