Hauskan moniväriset ja kirjavat kukat...
Näiden kukkatertut on hauskan moniväriset ja siksi tämä on niin ihana. Olin siis joskus kauan aikaa sitten lähettänyt tämän siemeniä Saaripalsta blogin Sailalle. Meidän puutarhasta nämä hävisivät ja aivan ihanasti Saila lähetti siemeniä minulle takaisin. Kylvin siemenet viime vuonna ja nyt ne siis kukkivat taas pitkästä aikaa puutarhassamme. Kiitos Saila siemenistä 😊
Nämä pääsivät siihen uuteen viime kesänä tehtyyn kasviryhmään, joka on ekologisen monilajinen ja tiiviisti istutettu.
Harjaneilikka on myös hyvä leikkokukkana kukkakimpuissa. Sen kukkatertut on aika isot ja kestävät. Sitä onkin kiva kasvattaa omalla pihalla maljakkokukaksi, koska sen lajikkeissa on paljon värivaihtoehtoja. Meillä kasvaa perennaniityllä yksiväristä kirkkaan punaista harjaneilikkaa, mikä sopii hyvin monien kukkien kanssa yhteen.
- Harjaneilikka on helppo kasvattaa siemenistä, jolloin taimia saa paljon, vaikka leikkokukkapenkkiin. Olen kylvänyt ne aina hajakylvönä rasiaan. Siitä kuvia Perennojen kylvö kuun mukaan -postauksessa
Harjaneilikan lehdistö kaunis läpi vuoden...
Kaikilla kasveilla lehdistö ei suinkaan ole kaunis keväästä syksyyn, saatikka läpivuoden kuten harjaneilikalla. Sen lehdistöllä on siis oma koristearvonsa.
Tältä nämä meidän harjaneilikat näyttivät kesäkuussa.
Ne olivat toukokuussa jo hyvässä kasvussa. Talven yli säilyneistä lehtevistä versoista kasvaa vihreitä kukkavarsien alkuja.
Miltä harjaneilikan lehdistö näyttää lokakuussa, siitä kuva Harjaneilikka ja harmaakäenkukka syksyllä -postauksessa.
Vanha kaksivuotinen perinnekasvi...
Sen kukat voivat olla yksiväriset valkoiset tai eri punaisen sävyiset. On jopa hyvin tummanpunaista. Harjaneilikka voi olla myös kirjavakukkainen, jolloin kukkatertun pieni kukka on kaksivärinen.
Se tekee siemeniä, joten se myös leviää itse siten. Siementaimien takia se voi kasvaa samassa kohtaa vuodesta toiseen. Sitä on myös tietysti helppo lisätä siemenistä, joko ostosiemenistä tai omalta pihalta kerätyistä siemenistä.
Harjaneilikka hoito-ohjeet ja kasvupaikka...
Harjaneilikka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla läpäisevässä hiekkamultamaassa. Talvehtiakseen se vaatii maalta läpäisevyyttä.
Sitä lannoitetaan vain hyvin vähän ja jos tietää maan olevan hapanta, niin kannatta hieman kalkita.
Se on helppohoitoinen, sillä periaatteessa sille ei tarvitse tehdä mitään. Jos ei halua sen leviävän siemenistä, kukat kannattaa leikata pois ajoissa. Kukkavarsia tai kellastuneita versoja voi leikata pois, jos haluaa. Itse olen sitä siten hieman siistinyt kukinnan jälkeen.
Lisää perinnekasveja eli maatiaiskasveja...
Perinnekasvit ovat ihanan helppoja, joten meidän vanhassa puutarhassa niitä on paljon.
- Syreenileimu - helppo maatiaisperenna muistuttaa paljon yleisempiä syysleimuja. Se on korkeampi ja vaatimattomampi hoidon suhteen.
- Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva eli miten nämä vaaleanpunaiset maatiaisperennat on helppo tunnistaa ja erottaa toisistaan.
- Rusopäivänlilja helppo perinnekasvi Sen oranssit kukat ja heinämäiset lehdet ovat näyttävä lisä perennapenkkiin.
- Helppo ja villi reunuspietaryrtti kuuluu ns. lyhytikäisiin kasveihin ja tekee paljon siementaimia, joiden ansioista sitä on pihalla vuodesta toiseen.
- Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot ovat alkukesän näyttäviä kukkijoita isoine kukkineen. Kukat on yleensä oranssit ja muitakin värejä löytyy.
- Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä ja itse asiassa se leviää siemenistä kivasti myös itsekseen. Kukkien värejä on paljon.
- Ihanat sormustinkukat ovat kaksivuotisia perennoja ja myös ne kylväytyvät itse siemenistä ympärilleen.
- Illakko - tuoksuva perinnekasvi tuoksuu etenkin iltaisin, kun kulkee kasvin ohi. Moni hankkiikin sen juuri tuoksun takia.
Mitäs muita perinneperennoja vielä on? Tuleeko sinulle joitain muita mieleen?
Puutarhaterveisin Sari
Laskettaisiinko rohtosuopayrtti, palava rakkaus, kultapallo tai ritarinkannus perinnekasveiksi?
VastaaPoistaEhdottomasti kyllä lasketaan ja ritarinkannuksista isoritarinkannus, jota kyllä näkee harvemmin. Sen sijaan ne uudet muhkeakukkaiset jaloritarinkannukset ovat uusia jalostettuja lajikkeita.
PoistaLeikkasin kolme vuotta sitten syksyllä kukkineita harjaneilikoita ja heitin ne uuteen paikkaan. Keväällä ihmettelin että mitä ihmettä siinä kasvaa noin tiheästi, eivät oikein näytä rikkaruohoiltakaan. harjaneilikoitahan ne! :)
VastaaPoistaTuo on tosi hyvä ja helppo konsti lisätä harjaneilikkaa vaikka perennaniitylle. Itse teen juuri noin ja vielä karistelen jo irtoavat siemenet maahan, ennen kuin heitän leikatut kukkatertut maahan. Yllättävän hyvin tämä tapa toimii :)
PoistaMeillä kasvaa myös monen väristä harjaneilikkaa. Ja ne ovat vallan ihastuttavia. Viime kesänä kasvatin siemenestä todella tummaa 'Onyx' -lajiketta ja tykkään sen dramaattisesta väristä!
VastaaPoistaSe tumma `Onyx` lajike on kyllä upean dramaattinen! Sen lehdetkin on kivan tummat. Harjaneilikoista löytyy muitakin tosi kauniita värejä. Meillä kasvaa perennaniityllä yksiväristä kirkkaanpunaista yhdessä kohtaa. Sekin on kaunis omalla tavallaan.
PoistaHarjaneilikka on tuttu lapsuuden naapurista, jossa sitä kasvoi pitkässä penkissä. Jäi siitäkin syystä mieleeni että siinä pihassa kukkia hoiti mies vaikka emäntäkin talossa oli. Todella sitkeä kasvi eikä vaadi hoitoa. Mökiltä löytyy monesta heinikosta. Rakastan. - terkuin pienen pihan Tuija
VastaaPoistaSe on tosiaan sitkeä ja helppo kasvi. Sen kasvutapa on sellainen, että heinikko ei sitä heti pääse tukahduttamaan, sen sijaan monet muut kasvit heinät valtaa nopeasti. Jännästi jotkut asiat jää hyvin mieleen :)
PoistaSinilehtolatva, joka tänä vuonna on kasvanut minin tukevin varsin a kukkii runsaasti. Myös valkoinen, joka yleensä on ollut enempi huitula muutamalla kukalla.
VastaaPoistaTämä kesä on saanut kyllä monet kasvit hyvään kasvuun, kuivien kesien jälkeen :) Lehtosinilatva on tosiaan vanha perinnekasvi. Meilläkin on sitä ollut, mutta viime vuosien kuivat kesät hävitti sen eli se on kosteahkon tuoreen paikan kasvi.
Poista