Sivut

keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Perennojen syyskylvö

 
Perennojen syyskylvö ulos onnistuu vieläkin, kuten tämän punahatun. Me olemme antaneet punahattujen muodostaa siemeniä ja siemenet putoavat aikanaan maahan, kuin luontoa jäljitellen. Nyt voi myös kylvää ostosiemenistä siihen asti, kunnes lumi peittää maan. Ja esimerkiksi yksivuotisista tiettyjen kasvien syyskylvö on hyvä tehdä vasta todella myöhään täällä eteläisessä Suomessa. On siis hyvä kylvöaika kuun mukaan.


Punahattu syyskylvönä tai kevätkylvönä...

Punahatut on siitä helppoja kasvatettavia, että ne voi kylvää syksyllä tai keväällä suoraan ulos ja ne voi myös esikasvattaa keväällä sisällä.
Nämä kuvan punahatut kasvatin viime vuoden keväällä siemenistä. Tänä kesänä ne kukkivat tosi pitkään ja runsaasti. Olen kirjoittanutkin tänne jo aiemmin Punahatun kasvatus siemenistä -postauksen.

Syyskylvö kylmäkäsittelyä vaativille siemenille...

Osa perennoista on sellaisia, että niiden siemen itää vasta, kun siemen on saanut ns. kylmäkäsittelyn. Niistä perennoista löytyy listaus Siementen kylmäkäsittely -postauksessa.  Siellä on myös erilaisiin kylmäkäsittelyihin ohjeita.

Kuvassa hohtopiikkiputki (Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost'), jonka kukat olivat täynnä kimalaisia ja muita pörriäisiä. Ne oli siis kukissa silloin, kun nuo kuvassakin näkyvät pienet kukat kukkivat. Tämän siemenet vaativat kylmäkäsittelyn.

Kun sen kukat lakastuivat, annoimme sen kehittää siemenet. Tähän samaan laventelipenkkiin ripottelimme osan siemenistä silloin 2021. Nämä kaikki kuvan pyöreälehtiset ovat sen taimia. On ollut niin kuivat kesät ja tätä kohtaa ei koskaan kastella, että taimet ovat kasvaneet tosi hitaasti.
Löysin kätköistä purkillisen tämän siemeniä, joten ne aion kylvää nyt viikon sisällä, kun on vielä hyvä kylvöaika kuun mukaan. Paikkaa täytynee vielä miettiä, sillä haluan kokeilla jotain toista kohtaa, joka ei olisi näin kuiva.

Kukkanurmikolle lisää kukkia syyskylvönä...

Niin kauan aikaa, kun lumi ei peitä maata, voi kylvää kukkanurmikolle lisää kukkia. Kannattaa toki katsoa ohjeet siemenpussista, sillä yleensä siemenet tulee peittää ohuella multakerroksella. On myös kasveja, joiden siemeniä ei saa peittää. Siitä lisää Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.
Kuvassa on sitä ihanaa kaunokaista eli bellistä, jonka siemeniä ei peitetä.

Syyskylvöt ja kuun mukaan ajoittaminen...

Nyt on siis hyvä aika kylvää monivuotisten perennojen ja puuvatisten siemenet. Samoin tiettyjen yksivuotisten kukkien ja lehtikasvien, kuten kehäkukan ja persiljan siemenet. Yksivuotiset kylvetään tosi myöhään syksyllä, jotta siemenet eivät lähde kasvuun syksyn lämpiminä jaksoina.
Näiden kylvö on siis 14.11.2024 asti tai joulukuun alussa, kuun mukaan.

Talviporkkanan, mustajuuren ja vastaavien kylvöaika ei ole nyt vaan se alkaa 16.11.2024. tai joulukuun puolenvälin jälkeen, kuun mukaan. Nekin siis kylvetään hyvin myöhään syksyllä.

Jos et ole huomannut, niin siemeniä on myynnissä läpi vuoden monessa kotimaisessa siemeniä ja kukkasipuleita myyvissä verkkokaupoissa. Ainakin osalla postituskulut on vain kirjepostin maksulla. Eli hyvin ehtii vielä tilata siemeniä syyskylvöihin.


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Olen leikkanut kaikki lakastuneet kukat punahatusta..... luulin ihan että niin pitää tehdä. Vai eikö sittenkään? Tekeekö se todellakin siemeniä niihin lakastuneisiin pallukoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatun lakastuneet kukat voi toki leikata, niin se tekee paremmin uusia nuppuja. Jos haluaa sen tekevän siemeniä, niin silloin niitä ei kannata leikata.
      Se tosiaan kehittää siemenet niihin kukan keskellä oleviin pallukoihin. Siemenet irtoaa niistä, kun siemen on "kypsä". Siihen menee siis oma aikansa.

      Poista