Sivut

perjantai 8. marraskuuta 2024

Pelargoni kukkii ikkunalla vielä marraskuussa

Tämä upea pelargoni kukkii edelleen työhuoneen ikkunalla, vaikka on jo marraskuu. Kesän se vietti parvekkeella ja otin sen sisälle vasta lokakuun lopulla. Aion siis säilyttää sen talven yli ikkunalla, kuten tein viime vuonnakin. Se on nimittäin todella helppoa ja ei vaadi edes kasvivaloa.

Kauniin väriset kukat siemenestä kasvatetulla pelargonilla...

Tykästyin heti tähän kukkien väriin, kun se aloitti kukkimisen viime vuonna. Olen siis kasvattanut sen ostosiemenistä.  Siemensekoituksista tulee välillä näitä erikoisempiakin värisävyjä. Tämä väri on siitä jännä, että se ikään kuin hehkuu ja siten näkyy tosi hyvin kauas.

Persoonallinen ja koristeellinen kasvutapa...

Koska tämä talvehti viime vuonna kapealla ikkunalaudalla, niin leikkasin tämän jo silloin kapeaksi. Se on jännästi kasvanut toispuoleiseksi ja suorastaan persoonallisen koristeelliseksi.
Kuvasta hyvin näkee, miten kaikki kukkavarret ovat kasvaneet samaan suuntaan eli kohti ikkunaa. Tässä se ei siis ole ikkunalla, vaan nostettu sivupöydälle, jossa se on helpompi kuvata.
Voi olla, että keväällä leikkaan sitä reippaasti pienemmäksi tai sitten jätän sen tällaiseksi.

Pelargoni kukkii vielä pitkään...

Vielä se näyttää kasvattavan uusia nuppuja, joten se kukkii pitkään. Sen takia kastelen tätä edelleen lannoitevedellä. Vaihdan merileväuutteeseen, kun kukinta lakkaa. Ja tietysti kastelen ja hoidan tätäkin kuun mukaan.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla on bonus-materiaalina Pelargonin hoito ja talvisäilytys ohjeet kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.

Pelargonin talvisäilytys ikkunalla ja kellarissa...

Näin kun pelargonit siirtää viileästä ulkotilasta lämpimään sisätilaan, ne usein kellastuttavat muutamia lehtiä. Vielä enemmän lehdet kellastuvat, jos pelargonit talvetetaan kellarissa. Se ei tietenkään haittaa mitään, kunhan muistaa kastella niitä sen mukaan.
Pelargonien talvisäilytys ikkunalla, ilman kasvivaloa, on yksi ekologisemmista tavoista talvettaa ne. Toinen on tietysti kellarin pimeydessä tehty talvisäilytys.

Kun säilyttää pelargonit ikkunalla, niillä pysyy lehdet vihreinä ja kauniina. Siitä lisää Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti -postauksessa.

Lisää blogipostauksia pelargoneista...


Olisi kiva kuulla, säilytitkö yhtään pelargonia kesältä? Vai veitkö kaikki kompostiin?



Puutarhaterveisin Sari




6 kommenttia:

  1. Onpa hieno väri sillä kukissa! Minä myös säilytän pelargonit ja kaikki kellarin viileydessä. Hyvin näyttävät pärjäävän sielläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota väriä näkee harvemmin myynnissä, joten siksi säilytän sen ikkunalla.
      Sinulla on hyvä säilytyspaikka ja selvästikin taito kastella pelargoneja huolellisesti kellarin viileydessä.

      Poista
  2. Säilytän pelargonit valoisalla ikkunalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, sillä itsekin pidän siitä säilytystavasta. Tosin ikkunalle ei mahdu kuin muutama pelargoni ja loput on kellarissa.

      Poista
  3. Olen kerran kokeillut talvettaa sisällä ja epäonnistunut. Nyt kokeilen viileässä ja pimeässä varastossa. Ajattelin kastella niitä hiukan kerran kuukaudessa, saa nähdä selviytyvätkö ilman mitään valoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisällä asuinhuoneessa talvetus onnistuu parhaiten hyvin valoisalla ikkunalla, johon paistaa edes hieman aurinko. Kastelussa saa olla tarkkana.
      Pimeässä talvetus onnistuu, sillä pelargoni pärjää hyvin ilman valoa viileässä. Kastelun kanssa saa vain olla huolellinen, ettei kastele liikaa. Meillä kellarissa kastelemme pelargonit vasta keväällä eli talvella ei lainkaan. Varastosi olosuhteet ovat toki toisenlaiset. Pidetään peukkuja, että onnistut!

      Poista