Sivut

maanantai 3. toukokuuta 2021

Siemenet valmiina kevään kylvöihin - omavaraisuus kotipihalla

Nyt on siemenet valmiina kevään kylvöihin, tai ainakin suurimmalta osalta. Tämä postausaihe tuli hyvään aikaan, sillä samalla tuli vielä tarkastettua, että kaikki siemenet on varmasti hankittuna. Yleensä nimittäin ostan siemenet hyvinkin ajoissa ja viimeiset sitten kevään puutarhamessuilta tai tänä vuonna  nettikaupasta ja myymälöistä.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Auringonkukka ja kehäkukka kestosuosikkeja...

Aina jostain siemenpusseista tulee kylvettyä vain puolet tai pienen osan, joten pussista riittää useammalle vuodelle. Auringonkukan siemeniä on juuri tällaisia aloitettuja siemenpusseja, joten niistä saa kylvettyä tämän vuoden taimet. Me siis esikasvatamme auringonkukat toukokuussa, niiden siruetanoiden takia. 

Samoin kehäkukkaa löytyy vielä riittävästi. Niitäkin meillä on ihan joka vuosi kasvimaalla, sillä pörriäiset ja perhoset viihtyvät niiden kukissa. Kehäkukissa on myös sekin kiva puoli, että siruetanat eivät syö niitä. Kehäkukista lisää Helpot ja varmat kehäkukat -postauksessa.


Vahapavun, herneen ja mangoldin siemenet valmiina...

Samoin joka vuosi kylvämme vahapapua, jota sitten pakastamme talveksi. Se on niin helppo kasvattaa, että siitä löytyy postaus Vahapapu onnistuu aina. Tämä iso pussillinen vahapapu Sonestan siemeniä löytyi Korpikankaalta. Siitä saa jo hyvän sadon.
Samoin herneitäkin kylvämme nykyään joka vuosi, koska ne kasvavat niin hyvin biohiilen lisäyksen jälkeen. Herneet tuottavat satoa myös kuivana kesänä, vaikka emme kovin usein pysty kastelemaan.
Kolmas vakikasvi meillä on mangoldi ja tänä vuonna päädyin tähän moniväriseen. Siitä postaus Mangoldi onnistuu aina.

Juuresten siemenet kevään kylvöihin...

Kylvin jo joulukuussa porkkanan ja muutaman muunkin juureksen siemenet. Saa nähdä, itääkö ne ja milloin. 
Kevään kylvöihin varasin vähän erikoisempia juureksia, kuten mustajuuri ja kaurajuuri. Niitä olen yrittänyt jo useana vuotena, mutta huonolla menestyksellä. Ne eivät olleet kasvimaalla, vaan muualla. Epäonnistumiseen voi olla syynä liian kuiva maa tai rusakot. Viime kesänähän rusakot söivät valkoisen porkkanan lehdet. Ehkäpä kylvän osan näistä kasvimaalle parempaan multaan, vaikka sinne tuleekin vähän jo ahdasta.

Ruukkuviljelyyn ja kastelualtaisiin omat siemenet...

Talvella suunnittelin laittaa kastelualtaisiin persiljaa siemenistä, mutta taidankin päätyä ostotaimiin, niin saa enemmän syötävää 😊 Kasvimaan reunaan voisi kyllä kylvää persiljaa, sillä se on kaunis reunakasvina. Pienilehtinen basilika sen sijaan vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että sitä kylvän kastelualtaan multaan. Siinä multa ei pääse kuivumaan, joten basilikan maku pysyy hyvänä.

Oman pihan perennojen siemenet...

Osasta perennoja keräämme siemenet talteen ja kylvämme ne hallitusti. Osa kylvetään jo syksyllä ja osa aikaisin keväällä. Sormustinkukka kuuluu näihin, joiden siemenet ripotellaan  sopiviin paikkoihin. Se on upea kukka, vaikkakin syötynä vaarallisen myrkyllinen. Sen takia sormustinkukkaa ei muuten kannata laittaa kasvimaalle. 

Miksi me emme haaveile kasvihuoneesta...

Meillä ei ole kasvihuoneelle oikein käyttöä, joten emme osaa siitä haaveilla. Meidän pihan ihmisistä muutama ei voi syödä tomaattia, joten tomaatin kasvatus ei kiinnosta heitä yhtään.
Sen lisäksi kasvihuone ei ole hoitovapaa, vaan siellä olevat kasvit vaativat säännöllistä hoitoa ja seurantaa paljon. Ja itse kasvihuonettakin pitää pestä syksyllä ja keväällä sekä talvella pudotella lumia katolta ja kolata lumet seinänvieriltä. 
Sen sijaan haaveilen viherhuoneesta.... se olisi niin super ihana ja monikäyttöinen 😍

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haaveilua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Kevätterveisin Sari


16 kommenttia:

  1. Pian jo kylvetään lisää täälläkin, saisi nuo yöpakkaset nyt väistyä, niin ei tarvitsisi niin jännätä niiden suhteen. Tuo mustajuuri on jännä kasvatettava. Eipä ole meilläkään onnistunut koskaan. Pari kertaa olen kokeillut, mutta aina samalla surkealla lopputuloksella. Ehkäpä voisin vielä kokeilla sitä kasvarissa, ihan vaan että voisi luopua siitä, jos sekään ei auta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikolla tulee vähän lämpimämpää, joten ainakin täällä etelässä pääsee silloin jo kylvöpuuhiin. Silloin on myös hyvä aika kylvää osaa kasveista. Tämä viikko on muuten tosi huono kylvöihin, kuun mukaan.
      Mustajuuren pitäisi olla helppo kasvatettava, se kun kestää viileää säätäkin. Ihan outoa, ettei onnistu. Voi tietysti olla, että on tullut kitkettyä sen taimet, kun vielä ei tunnista sen lehtiä ;)
      Meillä kasvaa tällä hetkellä yksi lehtitupsu mullassa, joka vähän muistuttaa kuvin mustajuurten lehtiä. Jännityksellä seurataan, mitä siitä tupsusta tulee :)

      Poista
  2. Minäkin haaveilen viherhuoneesta.
    Jännä, ettei mustajuuri ole menestynyt. Minusta se on maailman helpointa kasvatettavaa. Nyt kun kirjoitin näin, niin varmaan tänä vuonna ei sitten onnistu.
    Ajattelin aloittaa avomaalle kylvöt ensi viikolla.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä olen kuullut, että mustajuuren pitäisi olla ihan takuuvarma kasvi. Epäilen, että sen alut on tullut vahingossa kitkettyä, tai sitten alut on syöty. Heh, pidetään peukkuja, että onnistut sen kanssa kuten ennen :)
      Ensi viikolla alkaakin hyvä kylvöaika esim. lehtikasveille kuun mukaan. Joten meilläkin kylvetään ensimmäiset silloin. Ja osa ehkä kesäkuun puolella, jolloin maa on varmasti lämmin eikä ole enää riskiä yöpakkasille.

      Poista
  3. Minulla on myös avomaa kylvökset edessä. Viherhuone on varmasti ihana ajatus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikolla pääseekin jo kylvämään osan kasvimaalle, ja ne lämpimän maan kasvit sitten myöhemmin.
      Hyvä viherhuone olisi aivan ihana, siellä voisi talvettaa ne vaativimmat kesäkukat.

      Poista
  4. Hyvä vinkki tuo sormmustinkukan siementen kerääminen, kiitos! Juuri eilen puhuin puolisoni kanssa, että pitää tulevina vuosina keskittyä enemmän hallittuun kylvöön pihan kukkien kanssa. Sormustinkukkaakin löytyy, mutta se unohtui puheistaamme. Miten keräät sen siemenet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden joidenkin siemenistä leviävien kanssa pihanhoito on helpompaa, kun kylvää niiden siemenet hallitusti. Silloin säästyy taimien siirrolta, ainakin osaksi :)
      Leikkaamme kukkavarret paperikassiin, kun niiden siemenkodat näyttävät jo aika valmiilta. Paperikassia tai laatikkoa pidetään sitten yleensä sisällä kuivassa ja lämpimässä. Siemenet karisevat kätevästi paperikassin pohjalle.

      Poista
  5. Mustajuuri onnistui valtavan hyvin tiukassa savimaassa. Olisiko sama juttu kuin kaurajuurella, että juuren paksuuntuminen edellyttää vastusta maasta. Multavassa kuohkeassa maassa ei voi kaurajuurta kasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedoista! Meillä ei ole näkynyt edes lehtiä mullan pinnalla. Silla tavalla kasvatus epäonnistui ;) Syynä voi tosiaan olla rikkaruohojen kitkijä, siruetanat tai ne rusakot.
      Nyt onkin jännä nähdä, lähtevätkö ne tänä keväänä kasvamaan. Pitäisi jo kohtapuoliin näkyä kasvua. Ja millaista kasvua niille tulee meidän kuohkeassa maassa. Mielenkiintoista!

      Poista
  6. Pitääkin alkaa pohtimaan mitkä kasvit olisi parempia ja käytännllisempiä ruukuissa. Äiti taikoi jostain juuri pitkiä parvekelaatikoita joissa on altakastelulevyt, voisi kokeilla vaikka en ole niiden ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kasvit eivät tosiaan viihdy aina samassa paikassa, siis samoissa olosuhteissa.
      Meillä kun on pintakuiva maa, niin nämä tasakosteutta vaativat kasvit menestyvät paljon paremmin kastelualtaissa. Ne altakasteluparvekelaatikot ajaa saman asian. Tosin niissä multatila on pieni eli sopivat salaatille, basilikalle ja vastaaville pienijuurisille. Ja kokeilemallahan se selviää :)

      Poista
  7. Sormustinkukkaa siirsin vanhalta mökiltä, mutta sitä onkin pihan siemenpankissa yllin kyllin. Siirtelin juuri sen taimia, että muut kasvit saavat tilaa. Lehtosinilatvaa ja lehtoakilleaa olen saanut kasvamaan keräämistäni siemenistä. Ja löysin talteen ottamaani krassin siemeniä, taitavat olla liian vanhoja.
    Etanoita ei minulla ole vielä riesaksi saakka, rusakoita ja jäniksiä riesana on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet perinneperennat on helppo lisätä siemenistä, siis itse kerätyistä siemenistä. Myskimalva tekee myös paljon siementä ja on helppo kylvää.
      Kannattaa kylvää ne krassin siemenet. Joskus siemenet pysyvät pitkään itävinä. Eli aina kannattaa kokeilla :)

      Poista
  8. Minulla on ensimmäistä kertaa sormustinkukkaa kasvamassa. Viime kesänä ostin taimen, joten tänä kesänä voikin odotella kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormustinkukka onkin ihana kaksivuotinen perenna. Ja kivasti lisääntyy siementaimista, jos vain antaa sen tehdä siemeniä lakastuneeseen kukkavarteen.
      Varmasti sinunkin sormustinkukkasi kukkii, on ne niin varmoja kukkijoita :)

      Poista