Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Syksy on paras aika parantaa maata, niin kasvimaalla kuin koristekasvialueillakin. Tai jos on tekemässä isompaa piharemonttia tai rakentamassa uutta pihaa, niin syksy on siihenkin paras aika. Meillä on nyt työn alla vanhan kukkapenkin maan parantaminen ja kylvölaatikon kunnostus. Eli kylvölaatikon multa aiotaan myös parantaa. Näin syksyllä täytyy muistaa olla varovainen lannoitteiden kanssa ja istutuksille käyttää vain luomu syyslannoitetta, annosteluohjeen mukaan.
Kompostimulta ja biohiili parantaa maata...
Oli maa sitten savea tai hiekkapitoista, niin parhaat maanparannusaineet on puutarhakompostimulta ja biohiili. Komposti tuo maahan multavuutta. Lisäksi siinä on kasveille ja maan rakenteelle huippu tärkeitä maan mikrobeja.
Biohiili taasen tukee maan mikrobitoimintaa sekä tuo savimaahan ilmavuutta. On vielä kaksi muuta todella tärkeää asiaa puutarhurin ja kasvien kannalta eli biohiili sitoo ravinteita ja vettä huokosiinsa kasvien käyttöön. Kuivana jaksona kasvit saavat kosteutta biohiilestä eli kastelujen väli pitenee. Lisäksi ravinteet varastoituvat biohiilen, eivätkä huuhtoudu sadeveden mukana.
Savimaahan suositellaan usein hiekkaa tuomaan ilmavuutta. Olisi kiva tietää, riittääkö biohiili ilman hiekan lisäämistä, sillä ne biohiilessä viihtyvät maan mikrobit pitävät myös maan hyvää mururakennetta yllä. Sen olen kyllä kuullut, että savimaalla biohiili on muuttanut maata ilmavammaksi. Se onkin kasvien juuristolle tärkeää.
Perennapenkin maanparannus kompostilla ja biohiilellä...
Meillä on nyt siis syyskuun urakkana vanhan perennapenkin kunnostus. Eli ensin kaivettiin ylös syysleimut ja muut säilytettävät perennat. Sitten käännettiin maata, jotta saatiin varmasti rikkaruohojen juuret pois. Onneksi niitä ei ollut paljon.
Seuraavaksi levitettiin biohiiltä, jota oli liotettu vedessä, koska meidän maa on kuivaa. Näin biohiili alkaa heti toimia kasveille vesivarastona. Veteen olisi voinut sekoittaa luomu syyslannoitetta, mutta olimme lannoittaneet sillä jo aiemmin tähän kohtaan.
Biohiili kestää maassa satoja vuosia, joten sitä ei tarvitse lisätä tämän jälkeen. Tietysti sitä pitää laittaa tällöin riittävästi eli esim. 10 litraa 1m2 (1 metri x 1 metri alueelle).
Jos tietäisi maan olevan liian hapanta kasveille, maan olisi voinut samalla kalkita/levittää puuntuhkaa. Meillä ei ole sitä ongelmaa, joten ei kalkittu.
Kasvimaan maanparannus syksyllä biohiilellä...
Syksy on ehdottomasti paras aika parantaa myös kasvimaata, koska maa ikään kuin tekeytyy kevääksi hyvään kuntoon. Heti kun sato on kerätty ja rikkaruohot kitketty kasvimaalta, sen pinnalle levitetään kompostimultaa ja kuivaa biohiiltä. Maa käännetään lapiolla noin 30 cm syvyydeltä, jotta biohiili, kompostimulta ja multa saadaan sekaisin.
Maa saa sen jälkeen tekeytyä talven ajan ja keväällä maa lannoitetaan hyvissä ajoin ennen kylvöjä ja istutuksia. Jos harrastaa puutarhanhoitoa kuun mukaan, niin nämä maanparannukset ja lannoittamiset tehdään vähenevällä kuulla.
Lavakaulukset ja viljelylaatikot - biohiili pidentää mullan käyttöikää...
Kuvassa on vanhan talon viljelylaatikot, jotka jäivät kesällä vähemmälle hoidolle, kun hoitaja oli sairaslomalla. Laatikoiden mullassa on biohiiltä ja pussimultaa ja näin hyvin kasvit kasvoivat.
Perennapenkkiin kasvit paikalleen...
Kotimainen Carbons biohiili...
Käytimme tämän penkin kunnostukseen kotimaista Carbons Finland Oy:n biohiiltä raekooltaan 2-20mm. Muutkin raekoot toimivat hyvin.Lisää kokemuksia biohiilestä meidän pihalla...
- Lavakaulukset ja biohiili - helppoa viljelyä Jutussa kerron myös, mitä biohiili on ja miksi se ei ole takkatulesta jääneitä hiilen paloja.
- Nurmikko kestää kuivuutta - biohiili apuna Ihan uskomatonta, miten siirtonurmikko toipui kuivumisesta.
- Siirtonurmikon kunnostus kuivan kesän jäljiltä Tässä jutussa on kerrottu, mitä teimme sille siirtonurmikolle.
- Biohiilen lataus eri tavoilla Biohiilen lataus on tosi tärkeää, mutta sen voi tehdä monella tavalla ja joskus se jätetään tekemättä.
- Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa -testi Tässä kerron, miten lisäsimme biohiilen, kompostimullan ja lannoitteen kasvimaalle keväällä.
- Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla Postauksessa kuvia kasvimaalta, miten isosti biohiili vaikutti kasveihin.
- Daalioita ei kasteltu kertaakaan. Tämä oli niin ällistyttävää, että vieläkin sitä ihmettelemme ja ihailemme vahvaa kasvua ja kukintaa.
- Parempaa kompostia biohiilellä Kuulumisia kompostista tulee myös jatkossa, viimeistään ensi keväällä.
Biohiilen ostopaikkoja...
Carbonsin biohiiltä myy myös Hankkija, Viherpeukalot ja Kodin Kukat.
Tämä on kaupallinen yhteistyö Carbons Finland Oy:n kanssa eli sain pienen rahallisen korvauksen tästä kirjoituksesta. Kiitos siitä heille!
Kiitos vinkistä! Minulla oli suunnitelmana jakaa vanha syysleimupenkki keväällä, mutta teenkin sen nyt. Tiedätkö, onko biohiilestä apua syysleimulle?
VastaaPoistaOle hyvä :) Me ollaan jaettu syysleimut aina näin syyskuussa, keväällä kun on paljon muuta hommaa.
PoistaBiohiilestä on apua syysleimuille. Leimut saavat herkästi härmää, jos kärsivät kuivuudesta. Biohiili toimii niille vesivarastona, joten riski härmään vähenee, kun leimut eivät pääsee kuivumaan. Toki niitä kannattaa kastella sateettomina jaksoina.
Mun syysleimujen lehdet on ihan täynnä valkoisia pilkkuja. Se taitaa olla sitä härmää? Aion hävittää ne kokonaan, vai auttaisiko se biohiili härmään? On niin sääli hävittää kauniisti kukkivaa pehkoa. -Kirsi-
VastaaPoistaKuulostaa kyllä syysleimun härmältä. Syysleimut on kyllä upeita ja kukkivat pitkään. Joten sinuna en hävittäisi niitä, vaan jakaisin ne nyt syksyllä ja samalla sekoittaisin vedessä liotettua biohiiltä 10 litraa/ 1 m2 multaan. (Veteen myös luomusyyslannoitetta, jos et sitä vielä ole laittanut).
PoistaEnsi kesänä, jos tulee härmäpilkkuja, niin heti ruiskuttaisin ne ruokasoda-mäntysuopa-vesi liuoksella. Härmä iskee syysleimuun herkästi, jos ne kärsivät kuivuudesta. Siksi biohiili mullassa auttaa härmäherkkiä kasveja.