Sivut

torstai 7. maaliskuuta 2019

Tomaatin ja munakoison esikasvatus siemenestä kuun mukaan

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
 Näiden lämpöä rakastavien tomaatin ja munakoison esikasvatus siemenestä vaatii aina lämpimän paikan, ja oikean kuun vaiheen. Ehkä viime postauksesta muistatte, että suunnittelin ulkoistaa näiden kylvön, koska kasvatuspaikkani on pakkasilla viileä. Nyt kuitenkin päätin kokeilla kasvattaa taimet siemenistä ihan itse, sillä keksin ratkaisun pakkaspäiviksi.

Munakoison kasvatus siemenestä taimeksi...

Kun munakoison siemenet on laitettu multaan, kasteltu ja peitetty muovilla, ruukkuja pidetään lämpimässä noin 24-30 asteessa. Siten siemenet lähtevät itämään. Kun taimet ovat tulleet näkyviin, voi ruukut siirtää normaaliin huoneenlämpöön eli 20 asteeseen. Jos lämpötila laskee alle 18 asteen, taimet yleensä kärsivät ja kasvu pysähtyy. Näin on monella lämpöä rakastavalla kasvilla. Ne todellakin tarvitsevat kasvaakseen lämpimän paikan!

Joten aioin pitää lämpömittaria taimien lähellä, jotta osaan siirtää ruukut tarvittaessa kauemmas ikkunasta. Tosin, kun taimet ovat tulleet näkyviin, ne tarvitsevat tosi paljon valoa.


Tämän munakoisolajikkeen pitäisi tuottaa pieniä munakoisoja paljon. Sen siemenet itävät jo 20-25 asteessa 14-21 päivässä. Kuten monilla erikoiskasveilla, niin tämänkin siemenpussissa on siemeniä noin 10 taimeen.

Tomaatin esikasvatus siemenestä taimeksi...

Tomaatin siemenet vaativat itääkseen myös paljon lämpöä eli 22-25 astetta. Ja kun taimet ovat tulleet näkyviin, voi ruukut siirtää 20 asteeseen.  


Mihin kylvää siemenet...

Helpointa näiden siemenet on kylvää turvepelleteihin tai puhtaisiin ruukkuihin, joissa on laadukasta taimimultaa tai kaktusmultaa. Itse aioin kylvää 1 siemen/ruukku, koska siemeniä on vähän. 
Oikeastaan paras multa taitaisi olla sammalkasvualusta, koska siinä ei viihdy tomaatin ja munakoison taudit.

Edit - en käytä kuvan turvenappeja tai ruukkuja enää. Paljon parempia ja ekologisempia on sammalnapit. Niistä enemmän Kokemuksia Biolan Sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta -postauksessa.

Milloin kannattaa kylvää tomaatin ja munakoison siemenet...

Siementen kylvö riippuu täysin siitä, milloin ne saa siirrettyä lopulliselle kasvatuspaikalle eli kasvihuoneeseen tai terassille.
Munakoison kasvatusajaksi mainitaan usein 10-12 viikkoa ja tomaatille 8-10 viikkoa. Siitä sitten lasketaan, milloin ne kannattaa kylvää.
Eli tällä viikolla kylvän munakoison ja vajaan kahden viikon päästä tomaatin. Arvioin, että saan ne parvekkeelle toukokuun puolessa välissä. Vähän kyllä hirvittää, joten peukut pystyyn, ettei tule kylmää kevättä ja alkukesää 😊

Entä milloin kylvää kuun mukaan...

Yleisohje on kylvää nämä kasvavan kuun aikaan. Lisäksi voi valita hedelmäpäivän. Seuraava tällainen ajankohta on 8.-10.3.2019. Lisäksi on 18.-19.3.2019, mutta sitä ei kaikki suosittele tomaatin kylvöön.
Jos kiinnostaa kuun mukaan ajoittaminen enemmän, kannattaa ostaa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi. Siellä on taulukot kylvöajoista ihan kasvikohtaisesti, samoin poikkeustapaukset. Ja onhan siellä ne päivämäärät omenapuiden ja luumupuiden leikkaamiseen, parhaat kitkemispäivät keväästä syksyyn ja vaikka mitä 😊

Sain munakoison ja orvokin siemenet Korpikangas Siemen-Fröltä blogijutun tekoon. Kiitos heille avusta!


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Kevätterkuin Sari


Ps. Ekan kuvan orvokin kylvetyt siemenet pidetään muuten 15-20 asteessa eli viileämmässä, mitä nuo lämpöä rakastavat kasvit.


4 kommenttia:

  1. Ihanan väriset orvokit! Ja niin kiva väritrio tomaattien ja munakoison kanssa. Olisipa hienoa saada itse kasvatettua munakoisoa. Täytyy joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskasti tämän maaliskuun kylvöjen siemenpussien väritys sointuu niin kauniisti keskenään :)
      Olen aikaisemmin kokeillut munakoisoa, mutta viileys pilasi taimet. Nyt viisaampana osaan varoa sitä. Ja toivottavasti ei ole tulossa kylmää kevättä ja kesää.

      Poista
  2. Kylvin omat tomaattini juurikin samanlaiseen minikasvihuoneeseen, toivottavasti viihtyvät siinä.

    Munakoisoakin laitoin, sen suhteen ei ole hirveän suuret sato-odotukset. Sain viime vuonna peräti kaksi hedelmää munakoisoista. Toki se oli huima parannus aiempaan nollaan verrattuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minikasvihuoneet on kyllä käteviä, kun siemeniä on vähän. Ja miksei isommissakin kasvatusmäärissä ;)
      Munakoiso taitaa olla tosi tarkka lämmöstä. Sitä voi joutua suojaamaan harsolla jopa keskellä kesää, jos lämpötila meinaa laskea alle 18 asteen. Jännityksellä odotan, miten sen kasvatus onnistuu.
      Pidetään peukkuja, että tänä kesänä munakoisosatosi kasvaa :)

      Poista