Tänään on siis huonekasvien Ötökkäpäivä eli hyvä päivä poistaa huonekasveista tuhohyönteiset. Ja tietysti kuun mukaan. Itse tarkistin nyt päivällä tämän myrtin lehdet ja oksat, sillä siinä oli kesällä paljon villakirvoja tai oikeammin villakilpikirvoja. Nyt ei löytynyt yhtään, jee!
Myrtistä villakirvat pois kuun mukaan...
Kesällä havahduin tämän morsiusmyrtin oudon heikkoon kasvuun. Näin päällepäin siinä ei näkynyt mitään vikaa tai ötököitä. Sen sijaan kun kurkistin sen oksiston sisälle, huomasin heti villakirvat. Ne oli täysin lehdistön sisällä piilossa.
Joten heti kun oli seuraavat Ötökkäpäivät kuun mukaan, poistin ötökät Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella. Sen tehoaine on luonnon pyretriini.
Kuvassa myrtin vierellä on siemenistä kylvetty mehikasvi, joka on huonekasvi. Ne olivat olleet talven vierekkäin, joten heti tutkin senkin lehdistön ja varret.Villakirvat eli villakilpikirvat mehikasvissa...
Mehikasvista löytyi tietysti muutama valkea aikuinen villakirva. Ne on usein valkoisen "nukan" peittämiä eli kuvassa valkoiset pallukat lehtien tyvellä sekä pienet valkeat pisteet niiden lähistöllä.Ihan testimielessä vain pyyhin sen varret ja lehdet, joissa näytti olevan villakirvoja. Se selvästi vähensi niitä. Mutta tänään löysin siitä taas pari yksilöä. Tämän tyyppisestä kasvista on tosi vaikea nähdä kaikki ötökät, joten osaa en ollut huomannut.
Tähtijasmiinin villakirvat ja Ötökkäpäivät...
Samassa talvetuspaikassa myrtin vieressä oli ollut myös tämä ihana tähtijasmiini. Kuva on siis kesäkuulta, kun se kukkii tuoksuvin kukin.
Kesällä löysin siitäkin villakirvoja, jotka pyyhin pois Ötökkäpäivänä. Se onnistui paljon paremmin, sillä siitä ei löytynyt tänäänkään yhtään villakirvaa. Sain siis siitä villakirvat kokonaan pois!
Nyt kannattaa tarkistaa huonekasvit ja ulkoa sisälle tuodut kasvit sekä talvisäilytyksessä olevat ruukkukasvit. On nimittäin Ötökkäpäivät kuun mukaan.
Ötökkäpäivät 19.-20.11. 2024
Jos löydät kirvoja, ripsiäisiä, vihannespunkkeja, kilpikirvoja tai villakilpikirvoja, ne on hyvä poistaa nyt näinä Ötökkäpäivinä.
Tee ötökkätarkistus säännöllisesti...
Huonekasvit kannattaa siis tarkistaa säännöllisesti Ötökkäpäivinä, jotta huomaa ötökät ennen kuin ne leviävät muihinkin kasveihin. Jos tuntuu, että on vaikea saada poistettua tuhohyönteisiä, Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla on siihen selkeät ohjeet, jotka toimivat kotioloissa.Siellä on myös kuvat näistä tavallisista ötököistä, jotka vaivaavat kasveja sisällä. Sekä tietysti näiden Ötökkäpäivien päivämäärät, ja ne on myös viikkolistauksessa ikään kuin muistutuksena.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.
Olen ihaillut tuota tähtijasmiiniasi ennenkin. Missä talvetat sen? Tuleeko siihen aina noita ötököitä? Edelleen mietin sen hankintaa... 😃
VastaaPoistaSe on talven ajan viileähkön huoneen ikkunalla. Siellä on muutama aste viileämpää, mitä muissa huoneissa ja se näyttää viihtyvän siellä hyvin.
PoistaSiihen ei tule helposti ötököitä. Viime talvena sen vieressä oli ollut myrtti ja siitä villakirvat olivat menneet myös tähtijasmiiniin. Ne oli kyllä helppo saada pois, kun huomasin ne ajoissa. Ihana ja vaivaton kasvi, jos sille vain on talveksi sopiva paikka sisällä. Kokeile ihmeessä!
Täytyy nyt kiittää sinua tästä kirjoituksesta ja kuvasta! Nyt ymmärsin, mitä ne valkoiset haituvat on kaktuksessa. Sumutin siihen heti mäntysuopaa ja näytti tehoavan.
VastaaPoistaOle hyvä! Niitä valkoisia haituvia kasveissa ei aina hoksaa ötököiksi. Joillakin kasveilla on kyllä valkoista haituvaa ihan luonnostaan. Mutta jos ne ilmestyvät kasviin yllättäen ja lisääntyvät, niin silloin ne on todennäköisesti villakilpikirvoja.
PoistaMäntysuopa pesee kasvin pinnan, mutta ei välttämättä poista kaikkia ötököitä. Joten seuraa ihmeessä kaktuksen tilannetta ainakin muutama viikko tai kuukauden ajan. Pidetään peukkuja, että niiden häätö onnistuu!