Yksi kukka kestää päivän...
Päivänlilja on tainnut saada nimensä siitä, että sen kukka on auki vain yhden päivän. Sen jälkeen kukka lakastuu ja uusi nuppu aukeaa. Kuten kuvasta näkyy, niin tälläkin on vielä paljon nuppuja, joista osa on tosi pieniä. Tietää siis pitkää kukintaa.
Päivänliljan kauniisti kaartuvat lehdet...
Tarhapäivänlilja ja muidenkin päivänliljojen yksi koristearvoista on sen kauniisti kaartuva lehdistö. Se on hieman heinämäisen näköinen ja tuo kivasti vaihtelua kasviryhmään. Suurimmalla osalla päivänliljoista lehdistö on hyvin runsas.
Paljon lajikkeita...
Tarhapäivänliljoissa on paljon eri lajikkeita eli kukkien väri, kukinta-aika ja lehdistön korkeus vaihtelee lajikkeen mukaan. Myös kukan terälehtien muoto vaihtelee.Epäilen, että tämän meidän tarhapäivänlilja on `Autumn Red` lajiketta, koska se aloittaa kukkimisen jo heinäkuun jälkipuoliskolla. Kukinta jatkuu vielä elokuussakin. Näitä samannäköisiä on montaa eri lajiketta ja ne on vaikea erottaa toisistaan.
On myös muitakin päivänliljoja, joilla kukat voivat olla keltaiset, oranssit tai vaaleat. Oranssikukallisen Rusopäivänlilja helppo perinnekasvi -postauksesta näet toisen helppohoitoisen päivänliljan.
Tarhapäivänlilja on perenna, ei siis lilja...
Moni kutsuu näitä liljoiksi, mutta nämä eivät ole liljoja. Sillä liljalla on sipuli ja päivänliljoilla on juuret eli ne ovat monivuotisia perennoja. Näet selkeät kuvat Lilja vai päivänlilja -postauksesta.
Ne ovat myös pihan suunnittelun kannalta hyvin erilaisia.
Tarhapäivänliljan hoito-ohjeet...
Tarhapäivänliljat (Hemerocallis Hybrida-ryhmän lajikkeet) viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla tuoretta ja ravinteikasta, jotta ne jaksavat kukkia. Liian kuivassa tai kosteassa paikassa ne eivät viihdy niin hyvin. Osa pitkälle jalostetuista lajikkeista on talvenarkoja.
Ne on hyvin helppohoitoisia eli keväällä niille annetaan hieman lannoitetta tai ohut kerros ravinteikasta kompostimultaa. Syksyisen/keväisen siistimisen voi tehdä oman maun mukaan.
Jos joskus tulevaisuudessa kukinta on niukkaa, vaikka kasvupaikka on edelleen hyvä niille, ne kannattaa jakaa.
Meillä on pari muutakin päivänliljaa, joista yksi on vaaleakukallinen tarhapäivänlilja. Se kukki kesällä vasta yhdellä kukalla, joten toivottavasti ensi vuonna on runsaampi kukinta, niin saan siitä paremmat kuvat.
Minulla on tuota samaa ja olen ihan luullut sen olevan rusopäivänlilja. Näin sitä taas viisastuu 😃
VastaaPoistaRusopäivänlilja ja sen lajikkeet on yleensä oranssinsävyisiä hieman eri tavalla. Sen sijaan punakukalliset on pitkälle jalostettuja tarhapäivänliljoja. Päivänliljoja on siis tosi paljon erilaisia ja monella lajikkeella kukat näyttää hyvin samanlaiselta kuvissa.
PoistaJoka tapauksessa ne kukkivat aina kauniisti, millä nimellä niitä sitten kutsuikaan :)