Sivut

sunnuntai 17. marraskuuta 2024

Joulukielot istutettu ja joulukalenteri

 
Joulukielot on nyt istutettu ruukkuihin kasvamaan, kuten jouluperinteisiini kuuluu. Olen jo vuosia kasvattanut eli hyötänyt kielot kukkaan jouluksi. Nämä minun joulukieloni ovat siis ihan tavallisia kieloja meidän pihan joulukielopenkistä. Niiden hyötäminen kukkaan jouluksi onnistuu aina, kunhan muistaa pari asiaa.

Joulukielojen juurakot lehtineen...

Kaivoin jo viikolla joulukielopenkistä nämä kielon juurakot. Otin sellaiset juurakot, joissa oli lakastunut kukkaterttu näkyvissä, sillä sellaisen juurakossa on varmimmin kukkivat pullukkasilmut. Tältä juurakot näyttivät, kun toin ne sisälle. Niistä on tässä vaiheessa vaikea nähdä, montako silmua juurakossa on.

Kielon pullukkasilmuista kasvaa kukat...

Seuraavaksi leikkasin vanhat kukkavarret pois. Lakastuneen lehden tyven sisällä on silmu piilossa, joten otin sen esiin ja leikkasin lehden jämän pois. Pullukkasilmuja löytyi juurakoista kivan paljon.

Joulukielot ruukuissa kielopenkin mullassa...

Istutin pullukkasilmullisia juurakoita noin viisi tavalliseen kukkaruukkuun, jotta kukkiessaan kokonaisuus näyttää ilmavalta. Niillä on multana joulukielopenkin multaa. Sen takia multa näyttää niin roskaiselta, koska siinä on seassa myös ohuita kielojuuria. Kastelin mullan, sillä nyt tästä eteenpäin pitää olla tarkkana, ettei multa pääse kuivumaan.

Nyt kieloruukut on pimeässä ja lämpimässä vielä hetken. Siirrän ne sen jälkeen ikkunalle, kun pullukkasilmuissa näkyy kasvuun lähtöä.

Joulukielojen kasvatus on tosi helppoa kotioloissa. Useimmiten se epäonnistuu sen takia, että multa on päässyt kuivahtamaan. Tai kielon juurakoissa ei ole ollut pullukkasilmuja, joten siksi ei tule kielon kukkia vaan pelkät lehdet. Joulukielot onnistuu aina -postauksessa kuvia kukkivista joulukieloista.

Jos sinulla ei ole vielä omaa joulukielopenkkiä pihallasi, voit tehdä sellaisen keväällä. Kielojen juurakoita on esimerkiksi myynnissä keväisin perennanjuurakoita myyvissä verkkokaupoissa.
Tiedät varmaan, että jos haluaa kaivaa niitä vaikka metsästä, niin silloin pitää olla maanomistajalta lupa siihen.

Jouluhyasintti kasvattaa ensin juuret...

Tältä näyttää nyt se jouluhyasintin sipuli, jonka laitoin lokakuun alussa tähän hyasinttimaljakkoon. Näet kuvia siitä Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan -postauksessa. 
Tämä sekä ne kaksi ruukkuihin istutettua ovat jääkaapin viileydessä. Ne kasvattavat siellä ensin juuret ja vasta sen jälkeen alkavat kasvattaa sipulista lehtiä ja kukkavartta.

Otin tämän hyasinttimaljakon nyt sieltä pöydälle, jotta sain sen kuvattua. Eli se on taas jääkaapissa vielä noin kolme viikkoa ja sen jälkeen otan sen sieltä valoon huoneenlämpöön joulukuun alkupuolella. Se tulee kukkimaan joulun tietämillä. 
Hyasintilla on tosi kauniit valkeat juuret. Tässä hyasinttimaljakossa ne näkyy hyvin. Maljakon vieressä on pieniä sipuleita, joita löytyi kielojen juurakoista. Ne on pikkusipulikukkien siemenistä kasvaneita pieniä poikasia. 

Sarin Kukkiva Joulukalenteri...

Tässä on enää pari viikkoa joulukuun alkuun... 

Olisi ihana kuulla, onko teillä toiveita ja ideoita aiheista Sarin Kukkivaan Joulukalenteriin? Koska olen pitänyt sitä jo niin monta vuotta, niin se kaipaa uusia aiheita😊


Puutarhaterveisin Sari




2 kommenttia:

  1. Kielo on yksi lempikukistani! Niitä on jouluna vaikea löytää tavallisista kukkakaupoista, ainakin meidän suunnalla. Siispä joulukielojen kasvatusta täytyy nyt minunkin kokeilla. Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, jos vain saat jostain kaivettua niiden juurakoita, siis luvan kanssa. Kielo on herkän kaunis joulukukkana ja myös oma suosikkini, jo sen ihanan tuoksun takia.

      Poista