Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.
Avomaan kirsikkatomaattien kasvatus siemenistä...
Viime kesänä avomaan kirsikkatomaatti tuotti hyvän sadon niin pihalla avomaalla kuin lasitetulla parvekkeella. Se ei myöskään kasvanut liian korkeaksi eli sen varret olivat juuri sopivan pitkiä kastelualtaan päällä. Eikä sitä vaivannut parvekkeella tomaateilla yleinen latvamätä.
Kirsikkatomaatista lisää Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään -postauksessa. Sitä aion nyt tänäkin keväänä kylvää.
Vaikka toisaalta tekisi mieli kokeilla yhtä toista avomaatomaattilajiketta, ihan mielenkiinnosta.
Meillä osa ei voi syödä tomaattia lainkaan ja osa vain vähän, joten meille riittänee kolme tainta. Kylvän kyllä muutaman enemmän, ihan varmuuden vuoksi.
Miten viime vuonna kylvetyt sipulit talvehtii...
Viime keväänä esikasvatin myös ruohosipulin ja muutaman salaattisipulin taimia. Kun lumet sulavat, näkee miten taimet ovat talvehtineet. Voi olla, että siirrän ne toiseen kohtaan, missä ne saa enemmän aurinkoa.
Kasvimaan kylvöjen suunnittelu alkaa...
Kasvimaan kylvöjen suunnittelua en ole vielä edes aloittanut, koska sillä ei ole mikään kiire. Viime vuoden järkky kahden kuukauden sateeton jakso, jolloin kaivosta lähes loppui vesi, pistää nyt miettimään kasvimaan kylvöjä tarkemmin. Nimittäin suurin osa kylvöistä epäonnistui, koska emme voineet kastella.
Ihan varmasti kylvämme ainakin vahapapua ja mangoldia, sillä osa niistä onnistui. Kiitos mullan biohiilen, sillä ilman sitä nämä eivät olisi lähteneet kasvuun ja tuottaneet satoa täysin ilman kastelua. Eli vaikka meillä on läpäisevä maa, niin Vahapapu onnistuu aina.
Olisi kiva myös kokeilla jotain uuttakin.
Mansikkamaalle uusi maatuva kate mietinnässä...
Tämä kuva on syyskuun lopulta mansikkamaan reunalta, jossa on myös kuukausimansikoita. Mullanpinnalla näkyy vielä jämät hamppukatematosta, jota saimme testata mansikkamaan katteena. Se toimi kyllä hyvin.
Nyt keväällä pitää laittaa sitä uudelleen tai sitten jotain muuta maatuvaa katetta mullanpinnalle. Mihin päädymme, riippuu paljon siitä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla keväämmällä.
Lisää marjapensaita - paikkojen ja lajikkeiden suunnittelua...
Viime syksynä olisin halunnut jo ostaa muutaman erikoisemman marjapensaan, mutta lajikevalikoima oli silloin jo aika niukka. Olimme siis myöhässä liikkeellä ja en löytänyt tästä lähistöltä haluamiani pensaita. Onneksi toukokuussa on taas valikoimat runsaimmillaan.
Heti keväällä teemme yhden uuden ison kasviryhmän ja siihen mahtuisi ehkä pieni hedelmäpuukin tai marjapensas. Pitää vain ensin suunnitella ryhmä valmiiksi, tässä talven aikana.
Vanhat daaliat vaatii jo lisää tilaa...
Omavaraisuuteen kuuluu meillä vahvasti monivuotiset kesäkukat, jotka talvetetaan kellarissa ja ikkunalla. Meidän yli 30 vuotta vanhat daaliat ovat taas kasvaneet niin hyvin, että ne kaikki eivät tule mahtumaan keväällä daaliapenkkiin. Joten niille pitää tehdä tilaa muualta, ehkäpä siitä uudesta isosta kasviryhmästä.
Kuvassa on siis yhden daalian juurakko ja daalioita on paljon. Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa kuvia niistä kukkivina.
Puutarhakauden 2024 teemana ekologisuus kotipihalla...
Meidän piha on jo tosi ekologinen, koska siellä erilaisia isoja puita, tosi paljon kukkia keväästä syksyyn pölyttäjille, kompostit, kukkanurmikko, kukkaniitty, hulevesien imeytys maahan jne.. Osittain sen takia ja pihasuunnittelukurssieni takia, tämän vuoden teemana täällä blogissa on ekologisuus kotipihalla. Toki muitakin teemoja on tuttuun tapaan.
#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Kasvuvyöhyke 1
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/vuosisuunnitelma-omavaraisuuteen-suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2024Tillintilananna https://www.tillintilananna.fi/suunnitelmia-vuodelle-2024/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2024/
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/01/suuntanaomavaraisuus-tammikuu-2024.htmlKohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/01/tammikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/01/puutarhakauden-2024-suunnittelu-alkaa.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/01/katse-tulevaan.html
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-1.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-1-vuosi-2024.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-1Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18079
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuodelleni-2024
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-1-suuret.html
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2024.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/01/uuden-vuoden-haaveet-2024.html
Myco2quota https://myco2quota.wordpress.com/2024/01/07/puutarhasuunnitelmia/
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/01/tervetuloa-vuosi-2024.html
Puutarhavihko on idea, josta aina innostun ja sitten se jää kaiken muun jalkoihin. Uskon, että homma olisi paremmin hanskassa, jos olisi muistiinpanoja edellisiltä vuosilta.
VastaaPoistaOlemme todenneet sen, että puutarhavihkoa tulee pitää käden ulottuvilla. Meillä se on keittiössä. Aina kun tulee jotain uutta ideaa tai muistettavaa mieleen, niin heti otetaan puutarhavihko ja kirjoitetaan se sinne. Usein näin käy päiväkahvien aikaan, oli sitten kesä tai talvi :)
PoistaOnpa ihanan kesäisiä kuvia!
VastaaPoistaKiitos :) Tähän aikaan vuodesta kesäiset puutarhakuvat on niin ihania. Minulla on tapana katselle edellisen vuoden kuvia aina kun suunnittelen alkavaa puutarhakautta tai jotain muuta pihalle. Kuvat virkistää kivasti muistia.
PoistaIhailen niin suuresti tuollaista uutteruutta, että jaksaa vuosi toisensa jälkeen nostella kukkien sipulit talveksi kellariin ja istuttaa ne taas uudelleen maahan. Meillä ei ole kellaria, jossa sipulit voisi talvettaa, mutta en usko, että asiantila muutuisi vaikka olisikin paikka, jossa sipulit voisivat odottaa kevättä.
VastaaPoistaMeillä oli viime kesänä hitsin hyvä avomaan tomaattien sato. Ihan yllätyin! Kokeilin kotimaisia luomusiemeniä ja nepäs tuottivat niin sitkeät taimet, että yksi teki satoa vielä sen jälkeenkin, kun myrskytuuli oli taittanut paksuimman varren melkein poikki.
Nämä meidän daaliat kukkii niin komeasti heinäkuun alkupuoliskolta syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti, että niitä ei raaski "hävittää". Se juurakoiden ylös kaivaminen on helppo homma ja vie ehkä 15 minuuttia. Tosin en taaskaan muistanut ottaa aikaa, kauanko se kesti. Se on siis nopea homma :)
PoistaAvomaatomaattien lajikkeet on tosi sitkeitä. Ja se mikä niissä on myös kivaa, niin ulkona tomaatteja ei vaivaa kasvihuoneiden ötökät, kuten vihannespunkit.
Se on aina iso ilo, kun löytää hyvän ja itselle mieluisan tomaattilajikkeen. Sen kun huomaa vasta käytännössä. Sen takia siemenpussit ja lajikenimet kannattaa laittaa heti varmaan säilöön, jotta löytää tarkat nimet myöhemmin... muistiin ei aina voi luottaa :)
Innoissani odotan mitä kaikkea tämän vuoden teemastasi kirjoitat! Ja oi että miten ihanalta daaliasi näyttävät ja kuulostavat - niitä olisi tulevaisuudessa haaveena kasvattaa itsekin, mutta ei taida vielä tämän kesän juttu olla.
VastaaPoistaIhana kuulla, että odotat Ekologisuus kotipihalla -teeman kirjoituksia :) Itsekin olen tosi innostunut niistä ja odotan malttamattomana, että pääsen teemaan käsiksi myös täällä blogissa.
PoistaDaaliat on tosiaan niin helppoja ja varmoja kukkijoita, että niitä kannattaa kasvattaa pihalla... kun on sen aika.
Minäkin mietin, mikä kate olisi hyvä mansikoille. Tarvitsen sitä vanhan muovikatteen tilalle ja uusille mansikoille. Täytyy seurata, mihin päädyt.
VastaaPoistaOnneksi tässä on aikaa vielä miettiä ja etsiä vaihtoehtoja, enemmänkin kevättalvella. Siihen aikaan varmasti on jo monissa myymälöissä ja verkkokaupoissa kevään tuotteet päivitettynä. Saas tosiaan nähdä, mihin päädymme.
PoistaMeillä on ollut mansikat kohopenkissä ilman katetta kaksi vuotta. Kitkentä on ainoa mikä siinä on kerran kesässä. Annetaan olla viidakko kukinnan ajan ja raakileiden aikoihin aletaan kitkemään. Tarkoitus oli viimekesänä kyllä muuttaa systeemiä mutta ei ollut kuuluisaa aikaa siihen. Nyt kyllä postaus pisti kesä mielelle ja suunnittelu vaihteen päälle. Mitä kaikkea sitä pitääkään muistaa hommata keväällä ennen kun loppuvat. Turha etsiä kun sesonki on päällä ja kaupat tyhjänä. Kiitos! Mukavaa kevään odotusta sinne.
VastaaPoistaMansikan ja yleensäkin katteissa on juuri se etu, että silloin ei tarvitse kitkeä. Eli aikaa säästyy muuhun. Meillä on kate ihan välttämätön myös sen takia, että se pitää maan kosteampana.
PoistaPuutarhassa monet asiat kannattaa tosiaan suunnitella etukäteen ja ajoissa, silloin puutarhanhoitokin muuttuu helpommaksi ja mitään ei unohda. Viime vuosina on ollut yleistä, että osa taimista on loppuunmyyty hyvin varhaisessa vaiheessa kesää, tai jopa jo keväällä. Siksi talvi on hyvää aikaa suunnitella, niin suunnitelmat on valmiina sopivasti, kun taimimyynti alkaa keväällä.
Kiitos ja oikein innostavaa kevään odotusta sinnekin suunnalle!
Mielenkiintoista seurata blogisi ekologisuus-teemaa. Luennoillani panostan aina puutarhan monimuotoisuuden lisäämiseen ja vaalimiseen. Omassa puutarhassani ei ole kaikkeen haluamaani tilaa, kuten esimerkiksi hulevesien imeytykseen. Pieni alla on suunnitteilla siitä huolimatta. Toisaalta, kerään sadevettä monta kuutiota talteen kauden aikana ja käytän sen puutarhassa, eli tavallaanhan imeytän kyllä ison osan vedestä pihaamme.
VastaaPoistaPuutarhan monimuotoisuus onkin tärkeä asia, monen muun ohella. Se monimuotoisuus voi olla hyvin erilaista eri pihoilla, mikä on tietysti myös osa monimuotoisuutta.
PoistaKasteluveden kerääminen on tosiaan myös yksi tapa hulevesien ekologisempaan ohjaamiseen. Varmasti myös kasvit pitävät siitä enemmän, mitä kunnallistekniikan vedestä. Mekin keräämme muutaman rännin alta sadevettä kasteluun, mistä on kivasti pieni apu kesäkukille.
Suunnitelmien ja menneiden vuosien onnistumisien kirjaaminen... huokaus! Ehkä sitten joskus!
VastaaPoista