Sivut

sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Vanhan ajan oleanteri kukkii läpi kesän


Vanhan ajan oleanteri on uudelleen noussut suosioon, eikä ihme, sillä se kukkii läpi kesän. Tällä punakukkaisella kukkien väri on tosi hehkuva ja se on näyttävä terassikukkana. Jos saan sen säilymään talven yli, niin ensi kesänä se on vielä isompi ja todennäköisesti runsaskukkaisempikin. Nyt se on edelleen parvekkeella, suojassa sateilta.


Oleanteri vanhojen salien kasvi...

Suomessa oleanteri oli huonekasvina jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa. Siihen aikaan oli varakkailla säätyläisillä saleja, joissa oli hyvin tilaa näille isoille kasveilla. Salit olivat talvisin oleanterille sopivan viileitä ja valoisia. 
Oleanterin kukat ovat yleensä punaiset tai valkoiset, yksinkertaiset tai kerrottukukkaiset.

Versojen päihin uusia nuppuja...

Tältä on jo osa kukkatertuista lakastunut. Jännästi se kasvattaa uudet lehtevät versot kukkatertun tyveltä. Siten se kasvaa tuuheammaksi ja leveämmäksi. Uusien versojen päihin näyttää vieläkin kehittyvän nuppuja eli se siis kasvattaa uutta kukkaterttua  lehtevän verson päästä. Saas nähdä jaksaako versot kukkia sisällä, kun olen siirtänyt sen ikkunalle talvisäilytykseen ehkä kuun lopulla. 

Oleanteri kukkii läpi kesän, kun kastelee sitä...

Tältä tämä minun oleanteri näytti aluksi. Siinä oli kellastuvia lehtiä ja osa nupuistakin oli kuivunut. Luulin ensin, että se johtuu valonpuutteesta, sillä myymälän sisällä ei ollut tälle riittävästi valoa. 
Sitten huomasikin, että oleanteri on tosi juoppo, joten todennäköisesti sen multa oli päässyt kuivumaan liikaa. Se siis olikin syynä kellastuneisiin lehtiin ja kuivuneisiin nuppuihin.
Kun kastelin sitä useammin ja vaihdoin sille isomman ruukunkin, johon laitoin biohiiltä sisältävää kesäkukkamultaa, niin oleanteri ei sen jälkeen enää kuivattanut lehtiä eikä nuppuja. Se onkin kasvanut ja kukkinut koko ajan, läpi kesän. Siis loistava kesäkukka, kunhan muistaa kastella sitä😊

Oleanteri on vaarallisen myrkyllinen syötynä.
Kun oleanteria leikkaa, leikkauspinnasta valuu vaaleaan maitiaisnestettä, mikä on siis myrkyllistä.

Oleanterin hoito-ohje ja talvisäilytys...

Oleanteri (Nerium oleander) viihtyy kesän ulkona aurinkoisella paikalla. Sitä kastellaan usein ja mullanpinta ei saa päästä liikaa kuivumaan. Lisäksi sitä lannoitetaan säännöllisesti kasvuaikana, kuten kesäkukkia yleensäkin.
Lakastuneet kukat putoavat itsestään ja sen jälkeen kukkatertun varsi lähtee irti kevyesti taivuttamalla. 

Oleanterin voi säilyttää talven yli viileässä ja aurinkoisella ikkunalla. Ihanteellisin talvisäilytyksen lämpötila on 5-10 astetta, mutta saattaa onnistua jopa huoneenlämmössä. Viileässä sitä kastellaan niukasti. Oleanteri on voimakaskasvuinen, joten sitä kannattaa leikata reippaasti.

Saas nähdä saanko oleanterini talvehtimaan. Aioin kokeilla sitä asuinhuoneen ikkunalla, jossa lämpötila on ehkä noin 17 astetta. Se ei ole lainkaan ihanteellinen talvetuspaikka sille. Aina kannattaa kokeilla!


Olisi kiva kuulla, onko teistä kukaan saanut oleanterin säilymään talven yli? Ja ylipäänsä kokemuksia oleanterista?



Lisää kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Puutarhaterveisin Sari





12 kommenttia:

  1. En ole tiennytkään että Oleanteri on meillä vanha huonekasvi. Olen aina ihastellut sitä etelän lomareissuilla. Oliko se myynnissä kesäkukkana vai huonekasvina? Mietin tässä vain mistä sen löytäisi. Tekis niin mieli hankkia se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli enemmänkin kesäkukkien osastolla, missä oli muitakin välimerellisiä kasveja, kuten laakeripuu, rungolliset laventelit, oliivipuu jne. Siis käytännössä keväällä ja alkukesällä näkee näitä eniten myynnisä.
      Toivotaan, että löydät omasi, jos innostut sen hankkimaan :)

      Poista
  2. Minulla oleanteri on ollut kaksi talvea sisällä ihan normaalissa huoneenlämmössä. Kesäksi olen kantanut pihalle. Hyvä tietää että tarvitsee paljon vettä, siksi ei ole varmaan kovin kummoisesti meillä kukkinut. On siis mahdollisuus parantaa kukintaa ensi kesänä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi ihana kuulla, että olet saanut talvetettua sen ihan normaalissa huoneenlämmössä. Siis minullakin on nyt toivoa onnistua siinä :)
      Oleanteri on tosiaan oikea juoppo, etenkin aurinkoisina päivinä. Jos se kuivahtaa liikkaa, sen pienet nupunalut kuivuvat herkästi.
      Pidetään siis peukkuja, että ensi kesänä oleanterisi kukkii runsaasti ja pitkään :)

      Poista
    2. Sain keväällä oleanterin yksityishenkilöltä ja vein ulos. Rupesi tekemään nuppuja. Ei jaksanut avata. Toin sisälle lisävalon alle. Nyt kerrotut punaiset kukat avautuu. Jännän äärellä ollaan,miten käy talvella.

      Poista
    3. Tosiaan oleanteri vaatii suoraa auringonpaistetta, jotta se kukkii. Sisällä kukkavalot onkin hyvä apu.
      Kerrottukukkainen on varmasti tosi upea kukkiessaan! Pidetään peukkuja, että saat sen talvehtimaan hyvin :)

      Poista
    4. Oleanteri kuoli heti alkutalvesta. Liian lämmin paikka oli. Tulipahan kokeiltua.

      Poista
    5. Voihan harmi, miten sille kävi. Se näyttää siis tosiaan vaativan talveksi viileän ja valoisan paikan. Omani on vielä hengissä viileässä huoneessa. Saa nähdä, miten se pärjää kevään siellä, kun aurinko alkaa lämmittää huonetta aika lailla.

      Poista
  3. Mistä saa olaenterin alkuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleantereita löytyy varmimmin touko-kesäkuussa ihan kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä. Ne taitaa yleensä olla isompien terassikukkien ryhmässä ja niitä ei heti tunnista, sillä tämä minunkin oli silloin vielä ihan nupullinen.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Oleanteri on tosiaan myrkyllinen, kuten tuossa tekstissäkin lukee. Sitä ei saa syödä ja on hyvä muistaa, että myös sen maitiaisneste on tosi myrkyllistä.

      Poista