Sivut

maanantai 4. syyskuuta 2023

Ikääntyvän puutarhanhoitajan vinkit - omavaraisuus kotipihalla

Ikääntyvän puutarhanhoitajan eli meidän 81-vuotiaan Teräsleidin vinkit, miten ikääntyvä pärjää pihahommissa. Nämä vinkit sopivat itseasiassa kaikille, sillä me kaikkihan ikäännymme koko ajan. Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Raskaita töitä tehden ja itseä kuunnellen...

Puutarhatöissä on myös fyysisesti raskaita töitä ja moni kokee juuri ne vaikeiksi, kun ikää tulee. Meidän Teräsleidillä on siihen sellainen vinkki, että päivittäin on hyvä tehdä jotain raskasta työtä, ihan nuoresta alkaen. Silloin lihaskunto pysyy hyvänä. Meidän Teräsleidin lempihommia onkin maan kaivaminen lapiolla, kompostimullan kärrääminen, nurmikon leikkaaminen ja talvella lumityöt. 

Tietysti raskaita töitä on hyvä tehdä itseä kuunnellen ja pitää taukoja, kun keho sitä kaipaa. Oikein fyysisesti raskas puutarhatyö on viisaampaa jakaa useammalle päivälle, eikä yrittää tehdä sitä yhteen menoon. Näin keho ei turhaan kipeydy.

Ja jos voinnissa on huonompia päiviä, niin sitten pidetään lepopäivä.


Ikääntyvän puutarhanhoitajan akkukäyttöiset koneet...

Akkukäyttöiset koneet on siitä käteviä, että ne käynnistyy nappia painamalla. Nimittäin monelle ruohonleikkurin vetäminen käyntiin on vaikeaa tai yksinkertaisesti käsissä ei ole riuhtaisuvoimaa. Meidän Teräsleidikin vaihtoi ruohonleikkurin akkukäyttöiseksi juuri siitä syystä.

Tärkeä vinkki - muuta pihaa helppohoitoisemmaksi...

Vanhaa pihaa onkin aina hyvä näin kesän jäljiltä tarkastella hoidon näkökulmasta. Eli muistella, oliko siellä jokin kohta, joka oli tosi hankala hoitaa tai jäikö se jopa sen takia hoitamatta.
Ne kohdat löytää usein myös pihasuunnittelun vinkeillä ja tietysti ihan käytännön havainnoista.

Meillä on nyt muutettu nurmikon muotoa muutamasta kohdasta sen uuden akkukäyttöisen ruohonleikkurin takia. Se on nimittäin tosi kankea, joten nurmikon leikkaaminen helpottui heti, kun muutettiin nurmikon muotoa. Tästä aina puhun pihasuunnittelukursseillani, sillä yllättävän moni ei sitä ole älynnyt tehdä omalla pihallaan.

Pihalla voi olla myös joitain vaikeahoitoisia luiskia tms. eli nekin on hyvä ajoissa jo lähteä muuttamaan helpommiksi. Eikä odottaa sitä aikaa, kun ei itse enää pysty kohtaa hoitamaan. 
Eli ennakointi on tärkeää ikääntyvän puutarhanhoitajan pihalla.

Hyvä turvaverkko...

Hyvä turvaverkko on kaikille ihmisille tärkeä ja luo arkeen perusturvaa. Se on aina vastavuoroista eli itse saa apua ja itse auttaa muita. Tähän liittyy esimerkiksi se, että ollaan lainattu muutamaa puutarhatyökalua ja vastineeksi saimme siitä pari pussillista oksahaketta.
Tästä turvaverkosta kun juteltiin Teräsleidin kanssa, niin hän heti napakasti sanoi, että turvaverkkoa ei saa rasittaa turhaan. Hmm... 😊

Hyötytarha helpoksi...

Ennen hyötytarha on voinut olla isompi ja hoitotavat osin perinteisen työläät. Onkin välillä hyvä miettiä, mitä kasveja todellisuudessa tulee mieluiten syötyä ja kuinka paljon niitä tarvitaan. Meillä esimerkiksi perunamaa on pienentynyt, koska perunan syöjiä on vähemmän.

Toinen mikä myös aika ajoin on hyvä tarkastella, on hoitotavat. Esimerkiksi nykyään käytetään katteita mullanpinnalla, kun taas ennen harattiin mullan pinta rikkaruohottomaksi monta kertaa kesässä. 

Meillä helppoutta luo myös nämä kastelualtaat, joiden päällä on multasäkit. Ne on niin kätevät talon seinustan sepelikaistaleen päällä, kun ne on lähellä taloa. Lisäksi niitä ei tarvitse kastella usein, koska veden saa kaadettua kastelualtaan säiliöön. 
Tänä kesänä keksittiin laittaa niihin kasvamaan kirsikkatomaattia, joka on tosi rentoversoista. Se on helppo näissä, kun versot saa roikkua alaspäin. Ja pieniä tomaatteja tulee paljon ja jatkuvasti.

Tämän vuoden papusato...

Meillä kesä oli tosi kuiva, koska ei satanut kahteen kuukauteen touko-kesäkuussa ja kaivosta uhkasi loppua vesi jo toukokuussa. Eli emme kastelleet kertaakaan kasvimaata ja siksi kylvöt epäonnistuivat lähes kokonaan. Nämä kuvan muutamat vahapavut sitkeästi kasvoivat ilman kastelua ja jopa tuottivat pienen sadon. Tämä todisti taas sen, että vahapapu onnistuu aina.

Kesä oli siis todella mielenkiintoinen pitkän sateettoman jakson takia ja täytyykin ihan kirjoittaa itselle ylös muistiin havaintoja. Kesä selvästi osoitti myös sen, viljelytapoja on syytä tarkistaa ja kokeilla ensi keväänä erilailla. Siis tehdään testi, saisimmeko kylvöt onnistumaan ilman kylvöille niin tärkeää kastelua, jos taas tulee sateeton touko-kesäkuu.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/talo-myota-ja-vastoinkaymisiin/







Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari



8 kommenttia:

  1. Vautsi mikä mummeli !!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan aika mummeli, hyvä kun me muut edes perässä pysytään :D

      Poista
  2. Teräsleidillä on hyvät periaatteet, kyse ei ole iästä vaan asenteesta. Itse lähenen kovaa vauhtia samaa ikää ja yritän noudattaa samoja periaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että asenne ratkaisee monessakin asiassa. Asenteella on yllättävän iso merkitys, kun elämään tulee äkkinäisiä muutoksia. Hyvällä asenteella siis pärjää pitkälle :)

      Poista
  3. Itse olen alkanut vähentämään perennoka ja istuttamaan niiden tilalle kukkivia pensaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea muuttaa pihaa helppohoitoisemmaksi. On myös erittäin helppoja perennoja. Niihin ei tule rikkaruohoja ja niitä ei tarvitse sen kummemmin hoitaa.
      Pensaidenkin valinnassa on hyvä olla tarkkana, sillä osa niistä voi lähteä leviämään ja siksi aiheuttaa jatkossa ongelmia. Ja osa pitää leikata alas aika ajoin. Eli jos haluaa lisätä pihan helppohoitoisuutta, niin niitä kannattaa välttää.

      Poista
  4. Kuivaa oli täälläkin, liki huhtikuusta heinäkuun sateihin. Pelastus oli harsotus, harson käyttäminen. Esim. perunamaalla heti istutuksen jälkeen harso päälle, joka oli niin pitkään, kunnes ensimmäiset sateet alkoivat tuntua, myös muilla kasveilla ja tuotti satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harso onkin kätevä estämään maanpinnan kuivumista. Hyvä vinkki monelle!
      Meillä kun on espanjansiruetanoita, niin emme oikein voi käyttää harsoa. Nimittäin siruetanat hakeutuvat harson alle, koska siellä on kosteampaa ja nopeasti syövät sen suojissa kasvit. Tämä on opittu ihan kantapään kautta ;D

      Poista