Sivut

maanantai 3. lokakuuta 2022

Sadonkorjuu kuun mukaan - omavaraisuus kotipihalla

Sadonkorjuu kuun mukaan ajoitettuna on meillä ollut tapana jo pitkään. Ollaan huomattu, että se toimii tosi hyvin. Oikeastaan hyvä sato lähtee jo siitä, että kaikki kevättyöt ja kasvien hoito ajoitetaan myös kuun mukaan. Mitä paremmin kasvit kasvavat, sitä suurempi sato on odotettavissa... ellei sitten pihan eläimet verota osaa sadosta.

Tämä postaus kuuluu siis Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan. 


Omenoista hilloja ja mehuja kuun mukaan...

Tänä vuonna tuli omenia yllättävän paljon, vaikka vanhat omenapuut on pidetty kohtalaisen pieninä. Myös päärynöitä tuli paljon. Oravat söivät mansikat ja rusakot katkoi vatun versot talvella eli niistä tuli pakkaseen vain vähän.
Omenoista olisikin hyvä tehdä hilloja ja mehuja. Siihen paras aika kuun mukaan on nouseva ratataso, mutta ei Kastelupäivät eli lehtipäivät


Perunoiden ja juuresten nosto varastoon kuun mukaan...

Tänä vuonnakin kasvatettiin perunaa, koska se on niin helppo ja varmasatoinen. Kylvin myös pitkän rivin punajuurta, mutta peurat söivät niistä lehdet kesällä. Ne jäivät siis aika pieniksi. En ole vielä edes nostanut niitä maasta, sillä kuun mukaan hyvä juuresten nostoaika kellariin alkaa vasta tänään. Saa nähdä millaisia nämä punajuuret ovat.
Kun nostaa perunat ja juurekset kuun mukaan kellariin, ne säilyvät hyvinä pitkälle kevääseen asti. Vaikka meidän kellari on hieman liian kostea aina välillä.

Maa-artisokka kukkii...

Maa-artisokka kasvaa tuttuun tapaan rehevästi ja se onkin hyvä ja vanha hätävarakasvi pihalla. 
Sen juurimukuloita voi nostaa näin syksyllä sekä aikaisin keväällä. Parasta on nostaa ne suoraan ruuanlaittoon ja silloin nostoa ei tarvitse ajoittaa kuun mukaan. Kun kellariin nostaa niitä pienen määrän, paras aika on nousevalla ratatasolla, muttei Kastelupäivinä eli lehtipäivinä.

Ekan kerran maa-artisokissa on muutamia lähes kolme metriä pitkiä kukkivia versoja. Ihan huikean hyvä kasvu, vaikka kesä ja syksy on ollut aika vähäsateisia.

Rosmariinit sisälle talvisäilytykseen...

Löysin keväällä torilta jännän riippuvaoksaisen rosmariinin ja se on kasvanut kastelualtaan multasäkissä seinustalla. Se on selvästi hidaskasvuinen verrattuna tavalliseen rosmariiniin. 

Rosmariini on monivuotinen yrtti, mutta se ei kestä pakkasta. Joten otan tämän taimen ruukkuun viileään ja valoisaan huoneeseen. Ihannelämpötilaksi sen talvetukseen suositellaan + 10 astetta. Olen joskus kokeillut rosmariinia valoisassa kellarimaisessa tilassa, mutta siellä se kuoli.

Parvekkeella on tavallinen rosmariini altakasteluruukussa ja senkin otan sisälle. Toisaalta osan sen versoista voisi kuivattaa ja osalla maustaa öljyä. Voi nimittäin olla, että sille ei löydykään hyvää talvetuspaikkaa, missä se viihtyisi. 
Onneksi pitkä sääennuste ei lupaa meille yöpakkasia, joten rosmariini saa olla vielä parvekkeella. Ja saan lisäaikaa miettiä, mitä teen sen kanssa😊

Hyvä sadonkorjuu kuun mukaan...

Kuun mukaan hyvä aika sadon korjuuseen, juuresten nostoon sekä hillojen ja mehujen tekoon eli säilöntään on nouseva ratataso. Ei kuitenkaan nousevan ratatason lehtipäivät eli kasvien Kastelupäivät. 
Seuraava nousevan ratatason jakson säilöntäaika on 3.-6.10. sekä 8.-15.10.2022. 
Vielä tarkemminkin päiviä voi katsoa jaksolta, mutta nuo edelliset on kaikki hyviä. 

Jos aihe ja puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan kiinnostaa, olen tehnyt siitä verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Töiden ajoittaminen kuun mukaan on vanhaa perinnetietoa, joka on edelleen toimivaa. 

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Nina Sointu https://ninasointu.com/blogi/sadonkorjuu2022

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/puutarhan-kolmas-vuosi-mita-opin/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/10/kaikki-talteen.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/10/sadonkorjuu-kuun-mukaan-omavaraisuus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/10/suuntana-omavaraisuus-10-sadonkorjuun.html

Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi



Puutarhaterveisin Sari


10 kommenttia:

  1. Ihana pehko maa-artisokkaa teillä! Ehkä se sitten tykkää kuivasta kesästä, kun on täälläkin ihan ennätyskorkea ja -kukkiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokka on kasvanut tuossa kohtaa jo kymmeniä vuosia, joten sitä on tosiaankin kunnon pehko. Tuo on vain osa sitä aluetta :)
      Aika jännää, että sielläkin ne ovat nyt ennätyskorkeita. Harvemmin kuivuus kasvattaa korkeutta. Tai oliskohan ne saaneet kasvupuhtia siitä lyhyestä sadejaksosta silloin keskikesällä.

      Poista
  2. Niin kauniin punaisia omenia! Tuo puu kävisi ihan pihan koristepuuna. Olen myös kokeillut säilyttää rosmariinin, mutta en onnistunut. Se taitaa olla aika vaativa kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, punaomenainen puu on tosi koristeellinen :) Tosin omenat eivät ole kauaa punaisina puussa, sillä ne kerätään tai ne putoavat maahan.
      Rosmariini on ronkeli talvetettava. Sille kun pitäisi olla suotuisa lämpötila ja paljon valoa.

      Poista
  3. Sadonkorjuuseen en olekaan ymmärtänyt kuuta tarvittavan, kylvöjäni vaan aina tarkistellut sen mukaan. Korjuut tahtoo mennä sen mukaan, että kun ilmat sallii ja aikaa on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin niiden kasvien kanssa, jotka pyritään säilyttämään pitkälle talveen tai kevääseen, kuun mukaan ajoittaminen tuo etuja. Silloin osaa myös välttää ne kaikkein huonoimmat sadonkorjuun ja säilönnän ajankohdat.

      Poista
  4. Tänä vuonna meilläkin maa-artisokka on tehnyt valtavan korkeat varret, mutta mukulapuolella oli vielä kovin pientä kasvattia, kun pari viikkoa sitten tein testinoston. Ehkäpä meillä tänä vuonna kasvu on mennyt sinne varteen, tai sitten mukulat ovat vaan normaalista myöhässä, kuten vähän yksi ja toinenkin kasvi tänä vuonna.

    Kuunmukaisia ja leppoisia sadonkorjuun päiviä sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla vielä ehditty nostaa yhtään maa-artisokkaa. Yleensä isoimmista varsista saa isoimmat mukulat, joten jännä nähdä onko niin myös tänä vuonna.
      Toivotaan kuitenkin, että maasta löytyy ainakin kohtalaisen kokoisia mukuloita!
      Kiitos :) Oikein mahtavaa ja antoisaa sadonkorjuun aikaa sinnekin päin!

      Poista
  5. Minä en ole koskaan saanut rosmariinia talvetettua. Se on harmi, kun ne ovat aina näin syksyllä niin isoja ja kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosmariini on tosi hankala talvetettava. Ne on tosiaan niin upeita syksyllä, että on harmi heittää niitä kompostiin. Joten taas tänäkin syksynä aion kokeilla talvettaa ne, tällä kertaa sisällä viileällä ikkunalla. Saa nähdä, kuinka käy.

      Poista