Hyasintin kasvatus onnistui...
Nämä kolme hyötöön tarkoitettua hyasintin sipulia oli Mixed eli kukat voivat olla minkä värisiä tahansa. Sipulien värit oli erilaisia, joten odotin yhtä valkoista ja kahdesta muusta värikkäämpiä. Nupulliset eli ne värikkäämmät ovat olleet viileän huoneen ikkunalla, joten vielä kukkien värisävy ei näy. Jännä nähdä, mitä niistä tulee.
Ohjeet mullassa ja maljakossa kasvatukseen löytyvät Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi? postauksessa.
Itsekasvatetut joulukielot tuoksuu ihanasti...
Joulukielojen kasvatus on tosi helppoa, mikäli saa luvan kaivaa kielojen juuria. Meillä onkin pihalla oma joulukielopenkki, josta joka vuosi kaivan kielojen juuria joulukieloiksi. Täältä blogista löytyy Ohjeet joulukielojen kasvatukseen.
Tosiaan unohdin kastella näitä silloin, kun olivat vasta parin sentin mittaisia alkuja. Todennäköisesti sen takia kukkaan tuli vain pari kieloa. Kastelu on aina tärkeää, sillä jos kasvi kärsii kuivuudesta, ensimmäisenä kuivuu kukat ja nuput, tai niiden alut.
Onneksi jo muutamakin itsekasvatettu joulukielo tuo herkkää ja lumoavaa joulutunnelmaa, tuoksun ohella 😍
Uusista sipuleista kasvatetut amaryllikset on helppoja...
Ehkä kaikkein helpoin ja varmin kukkija itsekasvatetuista joulukukista on amaryllis. Niiden sipuleita on myynnissä syys-marraskuussa. Minulla oli kolme sipulia, jotka istutin eri aikaan. Ohjeet amarylliksen kasvatukseen Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksessa.
Kuvassa kukkivasta amarylliksestä on postaus Veikeä amaryllis `Bogota` joulukalenterissa. Siinä on siis kaksi kukkavanaa, joista toinen on nyt lakastumassa ja toinen availee kukkia.
Oikean puoleiseen amaryllikseen on tulossa toinen kukkavana ja siitäkin on postaus Amaryllis `Samba` joulukalenterissa. Sen kukat ovat jännän kaksiväriset.
Keskimmäisen amarylliksen sipulin istutin viimeisenä ja laitan siitä oman postauksen, kun kukat avautuvat.
Edellisen joulun amaryllis kukki myös...
Kuvassa keskimmäinen amaryllis on edelliseltä joululta. Sillä oli varhainen lepojakso ja se yllätti ihanasti kukkavarrella joulukuun alkupuolella. Siitä postaus Vanha amaryllis kukkii joulukalenterissa.
Nyt sillä on jo pitkät lehdet ja kastelen sitä lannoitevedellä. Sen sipuli on tosi napakka ja hyväkuntoinen, joten aioin edelleen säilyttää sen.
Joulukukat on monivuotisia, joko pihalla tai sisäkukkana...
Amaryllikset aion taas säilyttää eli kukkimisen jälkeen aloitan lannoittaa niitä. Säilyttämisen perusohje löytyy Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.
Parhaillaan minulla on vielä pari edellisen joulun amaryllista levossa, sillä eivät millään suostuneet siirtymään aikaisemmin lepotilaan. Joten niistä taitaa tulla kevätamarylliksiä 😊
Hyasintit säilytän myös kukinnan jälkeen joko viileässä kellarissa tai pidän niitä hetken sisäkukkina. Niillä on niin ihanan keväiset lehdet. Sisällä tietysti lannoitan niitäkin ja ehkä siirrän nekin sitten kellariin odottamaan kevättä. Lisää ohjeita Säilytä hyasintit kevätkukaksi -postauksessa.
Jouluruusut ovat monivuotisia perennoja yllättävän pohjoisessakin. Oleellista niiden menestymiseen ulkona on sopivan paikan löytäminen. Lisää ohjeita Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.
Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa joulukielojen kasvatusta ohjeittesi avulla. Ne aukaisevat nuppunsa ihan lähipäivinä. En muistanut ottaa niitä ajoissa kellarista sisälle, mutta ensi vuonna muistan varmasti. Saan siis loppiaiskielot. Kiitos kasvatusohjeista!
VastaaPoistaLoppiaiskielot kuulostaa myös niin ihanalta :) Kiva kuulla, että onnistuit ohjeilla.
PoistaMonesti vasta kantapään kautta oppii oikean kasvatusaikataulun, sillä myös asuinhuoneiden lämpötilat vaihtelevat jonkun verran. Se lämpötila nimittäin vaikuttaa kukinnan ajoitukseen, kuten nyt itsekin huomasit.
Kauniita! Onko nuo joulukielosi jotain erikoista lajia? Onnistuisikohan ihan luonnon kieloilla?
VastaaPoistaSaimi
Nämä minun joulukieloni on ihan tavallisia luonnon kieloja, joita kasvaa meidän pihalla. Onnistuu siis hyvin.
PoistaSe vain on hyvä muistaa, ettei kielojen juurten kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Eli kannattaa kysyä maanomistajalta lupa, jos aikoo ottaa niitä muualta kuin omalta tontilta :)