Sivut

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Mitä kuuluu kellariin...

Alla oleva kuva ei tosin ole kellarista. Murattisyklaamin mukula tekee nyt lehtiä... hankin mukulan syyskukaksi parvekeelle, mutta syksyllä se vain olla möllötti, eikä tehnyt lehden alkuakaan. Otin ruukun viileään huoneeseen, pelargonioitten luokse, ennen kuin pakkaset tulivat.
Aika söpöt lehden alut sillä nyt, vai mitä 😊

Pieni murattisyklaami

Seuraavat kuvat ovatkin sitten kellarista. Ekan syklaamin mukulan mukana tuli pieni pieni mukula, joka teki kaksi pientä lehteä. Itse päämukulahan mätäni.  Se on siis samaa lajia kuin tuo ylempänä oleva mukula. Tämä söpöliini majailee siis kellarissa... otin kuvan ihan hetki sitten. Ihmeellisesti sillä on ruukku rutussa 😂
Syklaamit ovat siis todellisia persoonallisuuksia!

Riippaorvokki

Riippaorvokki (kesäkuva) näyttää nyt tältä. Joku on unohtanut kastella sitä eli se on päässyt kuivumaan pari kertaa. Mutta sehän ei haittaa. Tärkeintä on, että juuret pysyvät elossa.

Mitä muuta kellarissa

Osa jouluhyasinteista on kellarissa, täysin ilman hoitoa. Saviruukussa on syyskrookukset, klik. Ne ovat tehneet lehdenalut, kevättä enteillen.
Mustassa kukkaruukussa on iiriksiä, melkein kukassa! Järkkyä! Istutuin ne vasta 20. joulukuuta ja jo nyt aloittelevat kohta kukintaa. Ensi vuonna istutan ne vasta tammikuussa!
Näet iiriksiä edellisiltä keväiltä tästä klik ja klik.  Ne on kyllä niin suloisia kevätkukkijoita.


torstai 26. tammikuuta 2012

Jättiverbena kylvetty


Kylvin kymmenisen jättiverbenan siementä jo nyt, vaikka kasvatusolosuhteet meillä kotona eivät ole parhaat mahdolliset. Jättiverbenalla on siis pitkä esikasvatusaika. 
Ihan uskomattoman pienet siemenet tällä jättiverbenalla ! 


Kylvin siemenet hajakylvönä pieneen rasiaan, jossa oli kylvömultaa. Sumutin mullan märäksi ja laitoin nimilapun, päivämäärällä. 
Näitä kunnon nimilappuja olen etsinyt pitkään... en vain ollut tajunnut aiemmin tutkia Korpikankaan nettisivuja tarkemmin ; )  Tilasin nyt nämä nimilaput Korpikangas Siemen-Fröltä, samalla kuin siemenetkin. Nimilaput ovat samantyyppisiä, joita ammattilaiset käyttävät. Niissä pysyy lyijykynän jälki hyvin ja tarvittaessa sen voi pyyhkiä pois. Eli ovat ekologisia : )

Seuraavaksi laitan läpinäkyvän muovipussin kylvöslaatikon päälle ja pidän kylvölaatikkoa joitakin päiviä huoneen lämmössä. Sen jälkeen vien sen jääkaappiin noin kuukaudeksi, minkä jälkeen otan sen ikkunalle. Kaikki nämä toimet kuun mukaan.
Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.


Jättiverbena on tosi hyvä perhoskasvi, ja yksivuotinen korkea kesäkukka. Sen taimia ei yleensä ole myynnissä, joten siksi se on kylvettävä itse siemenistä. Olisi kiva kuulla, onko joku teistä kylvänyt jättiverbenaa... ja miten kasvatus onnistui...



Alla oleva kuva on otettu jostain julkisesta istutuksesta. Tuennat eivät näytä kauniilta... ja voivat olla tarpeettomiakin.

Nyt vain peukut pystyyn, että kylvökseni onnistuu ja kesällä pääsee nauttimaan verbenan kukista ja perhosista : )

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Edit: Kannattaa lukaista myös nuo kommentit. Siellä muutama kommentoija on kertonut omista jättiverbenan kylvön kokemuksistaan.... Mielenkiintoista : )


perjantai 20. tammikuuta 2012

Paras puutarhamatkailun kohde ulkomailla ?


Olispa ihana päästä matkalle ja nähdä kauniita puutarhoja, kukkia, suihkulähteitä..... Työni ainoa haittapuoli on se, että keväästä syksyyn ei oikein pääse matkustelemaan. Maailmassa on niin paljon upeita ja mykistäviä puutarhoja, että aikaa niille täytynee järjestää. Jos ei nyt, niin sitten kun... ; )


Mikä on paras puutarhamatkailukohde ulkomailla tai vaikka useampikin... 
missä olet käynyt ? 

Minä olen käynyt "sata vuotta" sitten Madeiralla, sen rehevyys ja kukkaloisto oli kyllä huikea. 
Caprilla sijaitseva Axel Munthen Villa San Michele oli melkein mystinen kokemus. Samoin kuin Rooman vanhat puutarhat suihkulähteineen.

Paljon olisi vielä nähtävää : )  Pääsisipä ruusutarhaan.... tuoksuvien ruusujen puutarhaan...

Ja Hollantiin sipulikukkameriä ihastelemaan... ne olisivat varmasti mykistävä näky !


Ja muotopuutarhat, laventelipellot, luonnonkukkakedot... 

Toissa keväänä olin pitkästä aikaa matkalla... tässä nuuskitaan tienpenkan tuoksuvaa kasvia. 

Vitsi kun ihan innostuin nyt matkoista, sillä kävin tänään matkamessuilla. Ja varta vasten etsin puutarhamatkoja, tietysti ; )
Löysin sieltä myös muutaman mielenkiintoisen kotimaan kohteen, joista kirjoittelen myöhemmin....

Rantapallolle kiitos messulipusta ja tarjoilusta ! Ajatelkaa, he huomioivat bloginpitäjät näin hyvin, vau !


Edit - Aivan ihania kommentteja  ! Voit edelleenkin jättää tähän juttuun oman kommenttisi hyvistä puutarhamatkailun kohteista ulkomailla....  Ja kiitos kaikille kommentoijille : )


Teen sen jutun kotimaan kohteista vähän tuonnempana...

tiistai 17. tammikuuta 2012

Uuden perennapenkin suunnittelua...

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty...  ; )

Tältä tilanne näytti kesällä, eli muovin kohdalle tulee uusi perenna- eli kukkapenkki. Takana kasvavan pihlaja-angervon ja nurmikon välissä on oja, joka ainakin tähän asti on estänyt pihlaja-angervon juuriversojen leviämisen nurmikolle : )
Istuinpenkki on muovin päällä "painona". Sen takana oleva punalehtinen happomarja jää perennapenkkiin. Sen sijaan istuinpenkki siirretään muualle ; )


Eli tällaista kohtaa suunnittelen ..... paikka on aurinkoinen : )
Tällä hetkellä tähän uuteen perennapenkkiin olen ajatellut seuraavia perennoja:

Isopäivänkakkara - kylvin siemenistä sitä viime keväänä ja taimet ovat nyt vahvistumassa toisessa perennapenkissä.

Tarhapäivänlilja - nämä taimet kasvavat nyt liian varjoisalla paikalla

Syysleimu - näiden jakotaimia on jo odottamassa valeistutuksessa... tähän uuteen kukkapenkkiin laittaisin noita vaaleanpunaisia.

Idänunikko - samoin näiden taimia on valeistutuksessa. Ja uusia siementaimia nousee varmasti vähän sieltä sun täältä, sillä näitä kasvaa pitkä rivi toisessa perennapenkissä.

Eli periaatteessa tuohon ei tarvitsisi ostaa yhtään tainta, näillä olemassa olevilla saisi sen jo tehtyä.... Mutta haluan siihen jotain uuttakin ! Tummakurjenpolvi voisi olla ihana kirjavine lehtineen...

Mitä muita tuohon ryhmään sopisi ? Otan ilolla vastaan vinkkejä... : )
Mitä mieltä olette näistä oranssin ja punaisen väriyhdistelmistä (tosin ne eivät kuki kaikki samaan aikaan) ?

Edit - Näet tämän perennapenkin teon 1. osan  tästä, klik. ja 2. osan tästä, klik.


PS. Kurssit alkavat ensi viikolla... niihin mahtuu vielä eli ilmoittautua kannattaa heti suoraan opistoihin.
Pihasuunnittelukurssit: Klaukkala, Nurmijärven kirkonkylä, Espoo, Jokela
Fengshui sisustuksessa -kurssi: Espoo
Pihan hoitokurssit alkavat myöhemmin ... toki niillekin kananttaa jo ilmoittautua : )

lauantai 14. tammikuuta 2012

Tosi vanhat puutarhakirjat

Näitä vanhoja puutarhakirjoja on hauska välillä selailla.... minulla on niitä muutama kirjahyllyssä. 
1960 julkaistun Puutarhataidot taskussa -kirjan kansi on ehdottomasti kaunein : )
(Kuvat voi klikata suuremmiksi)


Eniten näissä kirjoissa käsitellään hyötyviljelyä, mikä on ymmärrettävää. Kaikki mitä aikoi vuoden aikana syödä, piti viljellä itse.
F. Salonen & K. Jaatinen - Kodin puutarha -kirjassa vuodelta 1945 on  esitetty kasvilavojen rakentamista ja niissä viljelyä. Tuttua eikö vain... nykyään näitä kasvilavoja myydään valmiina, nimi vain on muuttunut viljelylaatikoksi ; )

Ja kun viljelylaatikon päälle laittaa esim. vanhat ikkunat, siitä tulee lämpölava. Ilman ikkunoita se olisi kylmälava. Kirjan sivut on muuten ihan vanhahtavan kellertävät.


Ennen osattiin myös istuttaa omenapuut oikein eli kumpareelle, kuten kuvasta näkyy. Tähän on palattu taas, kun on huomattu kumpareistutusten suuri etu savimailla ; )

 Huomasin, ettei minulla ole yhtään puutarhakirjaa 50-luvulta... pitääpä etsiä sellainen jossain vaiheessa. Vanhin kirja kirjahyllyssä näyttävää olevan vuodelta 1912 Kalle Kalervon Kaikille kasviksia ja hedelmiä - Kansa puu- ja kasvitarhan viljelystä harjoittamaan. Ihana kirjan nimi, hih ; ) 
 

Vanhempi juttu Hyvistä puutarhakirjoista löytyy tästä, klik. Sen jutun kommenteissa lukijat kertovat omista lempi puutarhakirjoistaan... ihan vaan vinkkinä  : )

torstai 12. tammikuuta 2012

Vahakukkaa pikkupulloissa, taas

Näin hämärien ja sateisten päivien piristykseksi oli pakko saada kukkia. Lähdin ostamaan keväisiä tulppaaneja mutta.... muutinkin mieleni, sillä hurmaannuin taas tähän suloiseen pikkukukkaan : )

Vahakukka on yksi suosikeistani, kun tarvitaan jotain pientä suloista kukkaa pikkupulloihin. Ostin kukat eilen ja näyttivät tulleen kukkakauppaan ihan äskettäin, eli siksi ovat vielä noinkin nupullisa.

Ruskeasta nupusta tuo ruskea kuori kuivuu kohtapuoliin ja putoaa pois, ja sen alta paljastuu valkea nuppu. Valkeat nuput aukeavat sitten kukaksi : )

Lehdet ovat jännän neulasmaiset.

Vahakukka maljakossa

Vahakukka on todella pitkäikäinen leikkokukka. Sitä käytetään kukkakimpuissa esim. tulppaanien kanssa.

Vahakukkalle kannattaa laittaa lämmintä vettä ja veden voi vaihtaa päivittäin.  Kukkakimpussa veden lämpötila valitaan aina pääkukkien  mukaan : )

Vanhempi postaus vahakukista pikkupulloissa löytyy tästä, klik.
Jotenkin valkokukkainen viehättää minua selvästikin enemmän kuin vaaleanpunainen, sillä kumpaakin oli taas kukkakaupassa tarjolla.

Edit -  huomenna perjantaina on hyvä päivä herneenversojen kylvölle : )

maanantai 9. tammikuuta 2012

Milloin pitää kylvää siemeniä... apua !

On hyvä ensin rauhassa suunnitella kevään kylvökset .... ennen kuin ostaa siemenet ; )

Ensinnäkin haluaako ylipäätänsä esikasvattaa taimia sisällä. Jos ei halua siihen ryhtyä, kannattaa ostaa vain niiden kasvien siemeniä, mitkä voi kylvää suoraan pihalle. Ajankohta on yleensä toukokuun kieppeillä, eli ei mikään kiire, hih ; )

Alla kuva siemenluettelosta, jossa on merkitty kasvin kohdalle E-kirjain, jos se vaatii ehdottomasti esikasvatuksen. Jos kasvin tietojen kohdalla on K-kirjain, kasvi ehtii kukkia hyvin vaikka sen kylväisi keväällä suoraan pihalle. 
Mikäli kasvin kohdalla mainitaan E ja K, niin kasvi ei ehkä ehdi kukkia pohjoisempana, ellei sitä esikasvateta. Täällä etelässäkin esikasvatus aikaistaaa kasvin kukintaa.
Muissa siemenluetteloissa merkintätavat on tietysti erilaiset ; )

Pitkä esikasvatusaika

Osalla kasveista on todella pitkä esikasvatusaika. Niiden kasvattaminen kotioloissa onnistuu, jos niille löytyy valoisa ja viileähkö (edes öisin) paikka, muuten niistä tulee vaaleita ja pitkiä ronkkoja. Viherhuone tai lämmitetty kasvihuone olisivat tähän tarkoitukseen loistavia ! 

Pitkä kasvatusaika on esim. yksivuotisilla orvokeilla. Ne tulisi kylvää jo tammi-helmikuun vaihteessa.
Minä en itse kylvä tämän tyyppisiä, koska niille ei ole kotona valoisaa ja viileää kasvupaikkaa. 
Ostan valmiit taimet sitten keväällä : )

Lyhyt esikasvatusaika

Onneksi on paljon kasveja, joille riittää lyhyempi esikasvatusaika. Jos kotona kasvatustila on pimeähkö tai turhan lämmin öisin, tai asuu pohjoisempana, niin esikasvatus kannattaa aloittaa todella myöhään. Jos siemenpussissa lukee ohjeena kylvöaika huhti-toukokuu, kylväisin ne tällöin vasta toukokuun puolella. 
Ulos taimet voi istuttaa vasta yöpakkasten mentyä... eli siihen asti taimia hoidetaan sisällä : )

Parina keväänä kun on kokeillut esikasvatusta, niin oppii kyllä valitsemaan oikean kylvöajan. Moni aloittelija kylvää liian aikaisin, jolloin taimista kasvaa hentoja hujoppeja. 
Itse esikasvatan tuoksuherneet, osan krasseista ja kurpitsat.

Alla on muuten kuva tuoksuherneen siemenistä, kun ne ovat lionneet vedessä yön yli. Kuva on siis toukokuulta, ei nyt ; )


Osta siemenet ajoissa !

Esikasvatettavat siemenet kannattaa tilata ajoissa, niin näkee siemenpussista tarkemmin oikean kylvöajan, ja kylvöohjeet !

Vanhat siemenpussien jämät

Tutkin siemenpussikätköni... ja etenkin pussien "Parasta ennen" -päiväykset.  Oikealla näyttää olevan kehäkukkapussissa syyskuu 2011... eli se pitää kylvää keväällä pihalle. Noista muista pusseista olen jo viime vuonna kylvänyt osan, ja loput kylvän ehkä ensi vuonna.
Löysin monta pussillista kehäkukkaa, joista osa oli vuosia vanhoja... nyt täytyy tehdä johonkin kehäkukkapelto ; ) 
(Kehäkukka ei kuulu lempikasveihini.... ja nuo pussit olen kaikki saanut, en todellakaan itse ole niitä ostanut ! )

Perennoja...

Monia perennoja voi kylvää suoraan pihalle. Itse teen usein näin, sillä kotona kasvatustilat on minimaaliset. Alla olevat jaloritarinkannukset olen kylvänyt kauan aikaa sitten.... ja kukkivat vieläkin komeasti : )

Muita esikasvatettavia...

Vanhempi juttu helmikuussa esikasvatettavista kasveista löytyy tästä, klik.
Samoin juttu maaliskuussa esikasvatettavista kasveista löytyy tästä, klik.

Toivottavasti nyt vähän selvisi milloin pitää kylvää siemenet... sitä kun yksi hädissään minulta kyseli : )

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:


torstai 5. tammikuuta 2012

Suunnittelua... lempipuuhaani : )

Katselin vanhoja kesäisiä kuvia... ja suunnittelin tulevia...

Tuoksu- eli hajuhernettä pitää muistaa kylvää toukokuussa... siniset voisivat olla vaihteeksi kivoja... onneksi niissä kaikissa on kunnon tuoksu : )

Kaivinkone taisi tuhota illakot, tai ainakin viime kesänä niitä ei enää näkynyt. Ne kun ovat kaksivuotisia, niin voihan olla, että maassa olevista siemenistä on viime kesänä kasvanut pikkutaimia... sen näkee kesällä. Taidan kuitenkin pelata varman päälle ja ostaa keväällä illakon siemeniä...

Rakastan akileijoja... niitä ajattelin myös kylvää lisää. Voisi kokeilla muitakin kuin tätä lehtoakileijaa. Tai sitten pysyttelen tässä... onneksi on vielä aikaa suunnitella ; )

Nämä punaiset ja pienet keltaiset päivänliljat pitää muistaa siirtää heti keväällä uuteen paikkaan. Niiden nykyinen paikka on jäänyt vähän turhan varjoisaksi, eli kukinta on vähentynyt. Näille pitää siis miettiä uusi paikka.
Nämä punaiset on muuten ostettu keltakukallisina messuilta tai marketista. Väri on kyllä niin upea, ettei yhtään harmita "väärä lajike", päin vastoin : )

Suunnittelu jatkuukin sitten tämän talven, hih ; )

Ps. moni ihmettelee, miksi pihasuunnittelukurssit alkavat jo tammikuussa. Syy on se, että suunnittelu vaatii kypsyttelyaikaa.... joten se on hyvä aloittaa ajoissa, niin suunnitelmat on valmiina maaliskuussa. Sen jälkeen mietitään toteutusajankohtia ja materiaalien hankintoja... ja sitten onkin jo toukokuun alku ja istutuspuuhat : )

Edit - ihan jo unohdin... Tulppaanien lumo -näyttely on 31.3.-9.4.2012 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Sitä kun pioni kyseli : ) 
Muut puutarhamessut ja -näyttelyt näet tuosta sivupalkista...

maanantai 2. tammikuuta 2012

Puutarhamessut 2012

Tässä kirjoittelin uuten kalenteriini tämän vuoden tärkeimmät tapahtumat.. joten tuli mieleeni, että laitanpa tänne blogiinikin vuoden 2012 puutarhamessujen ajankohdat. 

22.-25.3. 2012 Puutarhan Kevät, Turku
29.3.-1.4.2012 OmaPiha 12, Helsinki
13.-15.4. 2012 Puutarhamessut, Tampere
21.-22.4. 2012 Pohjanmaan Suurmessut, Vaasa
4.-6.5. 2012 Kesäpiha-messut, Oulu
9.6. 2012 Puutarhamarkkinat, Espoon Marketanpuisto




Toissa keväänä löysin tämän ihanan viinipunakukallisen jouluruusun puutarhamessuilta... eikä maksanut paljon ; ) 

Todellinen helmi messujen joukossa on Espoon Marketanpuistossa pidettävät Puutarhamarkkinat ! Siis minun mielestäni ; )
Näytteilleasettajien ja myyjien joukossa on pienempiä yrityksiä ja yhdistyksiä... ja juuri heillä on myynnissä kaikenlaista mielenkiintoista.

Päivitän tuohon sivupalkissa olevaan listaan 2012 puutarhamessuja ja -tapahtumia, aina kun huomaan uusia tietoja niistä. Ja otan ilolla vastaan vinkkejä erilaisista tapahtumista : )

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017, klik