Sivut

lauantai 14. tammikuuta 2012

Tosi vanhat puutarhakirjat

Näitä vanhoja puutarhakirjoja on hauska välillä selailla.... minulla on niitä muutama kirjahyllyssä. 
1960 julkaistun Puutarhataidot taskussa -kirjan kansi on ehdottomasti kaunein : )
(Kuvat voi klikata suuremmiksi)


Eniten näissä kirjoissa käsitellään hyötyviljelyä, mikä on ymmärrettävää. Kaikki mitä aikoi vuoden aikana syödä, piti viljellä itse.
F. Salonen & K. Jaatinen - Kodin puutarha -kirjassa vuodelta 1945 on  esitetty kasvilavojen rakentamista ja niissä viljelyä. Tuttua eikö vain... nykyään näitä kasvilavoja myydään valmiina, nimi vain on muuttunut viljelylaatikoksi ; )

Ja kun viljelylaatikon päälle laittaa esim. vanhat ikkunat, siitä tulee lämpölava. Ilman ikkunoita se olisi kylmälava. Kirjan sivut on muuten ihan vanhahtavan kellertävät.


Ennen osattiin myös istuttaa omenapuut oikein eli kumpareelle, kuten kuvasta näkyy. Tähän on palattu taas, kun on huomattu kumpareistutusten suuri etu savimailla ; )

 Huomasin, ettei minulla ole yhtään puutarhakirjaa 50-luvulta... pitääpä etsiä sellainen jossain vaiheessa. Vanhin kirja kirjahyllyssä näyttävää olevan vuodelta 1912 Kalle Kalervon Kaikille kasviksia ja hedelmiä - Kansa puu- ja kasvitarhan viljelystä harjoittamaan. Ihana kirjan nimi, hih ; ) 
 

Vanhempi juttu Hyvistä puutarhakirjoista löytyy tästä, klik. Sen jutun kommenteissa lukijat kertovat omista lempi puutarhakirjoistaan... ihan vaan vinkkinä  : )

12 kommenttia:

  1. Vaikuttavat mielenkiintoisilta. Noita vanhoja kirjoja kannattaa aina katsella tarkkaan kirppareilta. Kasvioppaita, vanhoja, näkee harmittavan vähän. Niissä olisi niin kauniita kuviakin.

    VastaaPoista
  2. Hyvä Mieli - näitä vanhoja puutarhakirjoja tosiaankin näkee vähän. Niitä taitaa helpoiten löytää antikvariaateista, luulisin... nuo omani olen hankkinut niistä.
    Kirjojen vanhoja valokuvia on jännä tutkia... näkee millaista puutarhaoissa on ollut ennen ; )

    VastaaPoista
  3. Minä olen hullaantunut puutarhan lisäksi myös kirjoihin eli siten myös puutarhakirjoihin. Sari, olet oikeassa siinä, että antikvariaatti on hyvä paikka 'metsästää' vanhoja puutarhakirjoja. Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivillä (kesäkuun viimeinen viikonloppu) on yleensä paikalla useita vanhojen kirjojen kauppiaita, joilla on myös puutarhakirjoja. Suosittelen ainakin kirjafriikeille!
    Itse olen tehnyt siellä monta löytöä. Tuosta Salosen ja Jaatisen Kodin puutarha -kirjasta minulla on ensipainos vuodelta 1933. Vanhin puutarhakirjani on Erik Lindgrenin Kasvitarhakirja vuodelta 1903.
    Jenny Elfvingin Suomalaista puutarhataidetta on painettu vuonna 1929. Siinä on esitelty 15 suomalaista puutarhaa, joista osa taitaa olla jo kadonneita.
    Elisabeth Koch kirjoitti Oma puutarha -kirjan omakoti- ja siirtolapuutarhaviljelijöille vuonna 1942.
    Ensimmäinen löytöni oli Väinö Lehtosen Omenanviljely vuodelta 1946. Siinä on jo peräti 15 värikuvasivua eri omenalajikkeista. Se on muuten se sama kirja, jota urheilijasankari Elmo kaipaili yhdessä Juhani Peltosen kirjoittamassa seiskytluvun radiokuunnelmassa ;)

    VastaaPoista
  4. Voi mitä ihania kirjaharvinaisuuksia!
    Onneksi talvi vihdoin tuli, meidän krookukset olivat jo nousseet mullasta. Ostin jo ekat siemenet. :)

    VastaaPoista
  5. Fantastista, itse en kumpareelle nyt istuttanut:( mutta ensimmäiseni joskus silloin 100 vee sitten seinustalle ja siinä saattoi olla kumparetta verrattuna pihapolkuihin yms. Mutta se on menetettyä aikaa se ja puustakin on pitänyt luopua, näkyy tekevän omenoita paljon edelleenkin.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi - vautsi, mitä kirjoja sinulla on ! Nyt innostuin kyllä todenlla noista suomenkielisistä vanhoista puutarhakirjoista. Omenaviljelyn kirja olisi tosi upea... muistan joskus muinoin nähneeni sellaisen ja siinä oli ihan piirroskuva viljelyksellä kulkevan vesisuonen haitasta...
    Nyt alkoi metsästys : )

    Tuire - kohta minäkin pääsen siemenostoksille... odotan oikein innolla sitä : )
    Ja onneksi tuli luntakin, sillä se antaa suojaa niille krookusten aluille, ja jouluruusun nupuille : )

    Mustaleski - tosi vanhoilla pihoilla erottaa nurmikossa omenapuilla kumpareet. Muistelisin, että niissä jopa viljeltiin vihanneksia...ja koko hedelmätarha oli yhtä isoa kasvimaata... täytyykin tutkia kirjoja lisää.

    akissfromthepast - eikos olekin : )
    Anonyymin kommentista ihan innoistuin lisää... eli kohta on päästävä metsästysreissulle ; )

    VastaaPoista
  7. Ihanat Aarteet sinulla Sari :)
    Minullakin on 70-luvun Kotipuutarhalehteä mummolan kätköistä.
    Arvaa vaan, luetaanko niitä hellävaraisesti ?

    Mukavia talvipäiviä !

    VastaaPoista
  8. Nythän näillä on taas kysyntää. Hyötykasvien viljelt on taas in. Olisipa mukava lukea kirjojasi!

    VastaaPoista
  9. Kunnon retroa! :-) Meiltä ei puutarha-/kasvikirjoja löydy kuin muutama. Tuli ne ostettua siinä vaiheessa kun tuota puutarhaamme aloimme "tuunaamaan". Yritin niistä jotain oppia, mutta taisi menestys olla hieman heikkoa :-) Useimmiten plärään niitä kuolaten kuvissa esiintyvien kauniiden puutarhojen perään :-)

    Mukavaa viikon jatkoa!
    t. Katja

    VastaaPoista
  10. Ihan samaa mieltä olen muiden kanssa, että upeita ja ihania kirjoja! Täytyykin katsella antikvariaateissa sillä silmällä, että josko tuollaisen komistuksen löytäisi omaankin kirjahyllyyn. Historia on kiehtovaa!

    VastaaPoista
  11. Rosalinda - vanhat puutarhalehdet on myös upeita aarteita ! Arvaa harmittaako minua, kun sain niitä muinoin ison pinon... ja heitin ne pois muutossa. Silloin en vielä ymmärtänyt niiden arvoa ; )
    Ihanaa talven jatkoa sinullekin !

    Multasormi - tuli mieleeni ihan, että kuinkakohan vanhoja puutarhakirjoja kirjasto säilyttää. Tiedän, että he pitävät varastossa vanhimpia kirjoja, joita harvoin luetaan...
    Noissa kirjoissa on muuten säleikköomenpuun kasvatuksestakin, sehän on nyt myös in : )

    Katja - Bag End - puutarhakirjojen suurin anti on ehdottomasti upeat kuvat, siis minun mielestäni. Niitä on niin ihanan näin talviaikaan ihastella ja nautisella... Toki kirjoissa oleva tietokin on tärkeää, mutta kuvia jaksaa katsella aina vaan uudelleen : )
    Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

    Geranium - ja puutarhahistoria entenkin ; ) Ihan innostuin Anonyymin kommentista itsekin lisää, eli heti taas kun ehdin aion kierrellä antikvariaatteja... Ja voihan noita kirjoja löytää kirppariltakin jos on oikein hyvä tuuri : )

    VastaaPoista