Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.
Kylvöjen haasteena pitkät sateettomat jaksot...
Etenkin keväisten kylvöjen haasteena on pitkät sateettomat jaksot touko-kesäkuussa. Viime vuonna meillä oli se ennätyksellinen kahden kuukauden sateeton jakso toukokuun alusta kesäkuun lopulle. Siis juuri kylvöille pahimpaan aikaan. Jo toukokuussa kasteluvesi oli lähes loppu, joten kylvöksiä ei voitu kastella lainkaan. Seurauksena suurin osa kylvöistä ei lähtenyt kasvuun.
Kuva on viime vuoden elokuulta niistä muutamasta vahapavusta, jotka kuivuudesta huolimatta lähtivät kasvuun. Ja jopa tuottivat satoa näin kitukasvuisinakin. Kuvia vahapavun sadosta "normaalina kesänä".
Hienojakoinen biohiili paras vedenvarastoija...
Ilman kasvimaan biohiiltä, ei vahapavut olisi selvinneet kuivuudesta. Biohiili onkin loistava apukeino kuiville maille ja sateettomille jaksoille.
Jos et tiedä, niin biohiili varastoi vettä huokosiinsa, joista kasvit saavat otettua vettä tarvittaessa. Ja mikä parasta, se on tehty puusta ja siinä ei ole lisäaineita tms eli sopii myös luonnonmukaiseen viljelyyn. Kun kerran lisää ladattua biohiiltä maahan riittävästi, sitä ei tarvitse myöhemmin enää lisätä.
Biohiili auttaa kasveja kestämään sateettomia jaksoja myös sen takia, että se lisää maan mikrobitoimintaa. Eli kasvien stressin sietokyky on vahvempaa ja kasvit saavat vettä käyttöönsä niiden mykorritsojen eli sienijuurien avulla.
Jos maa on kuivahkoa tai alueella on näitä pitkiä sateettomia jaksoja tai kasvattaa korotetuissa laatikoissa, kannattaa valita hienojakoista biohiiltä multaan. Tutkimusten mukaan hienojakoinen sitoo eniten vettä kasvien käyttöön.
Kirjoittelin jo aiemmin keväällä Biohiili vähentää kastelua puutarhassa -postauksen, jossa lisää biohiilestä.
Monivuotiset kasvit kestää kuivan jakson...
Monivuotiset kasvit kestää yksivuotisia kasveja paremmin kuivia jaksoja. Joten voisi hyvinkin alkaa suosia monivuotisia hyötykasveja. Niistähän löytyy nykyään monenlaisia vihanneksia, yrttejä ja juureksia. Tämä on meillä vasta harkinnassa.
Koska olemme lisänneet jälkeenpäin pensasmustikalle ja monelle muullekin kasville biohiiltä, niin ne tuottivat viime kesänä ihan hyvin satoa.
Tomaatti, persilja ja muut kastelualtaissa...
Yksivuotisista kasveista kaikki ne, jotka vaativat tasakosteaa multaa, kasvatamme nykyään näissä muutamassa kastelualtaassa.Kasvimaalle valitsemme vain niitä kasveja, jotka kestävät kuivien jaksojen yli, vähäisellä kastelulla. Vahapapu osoitti taas viime kesänä sitkeytensä samoin mangoldi sekä muutamat salaattityyppiset sipulit.
Kuvassa on rentokasvuinen kirsikkatomaatti, jonka versot saivat maata kastelualtaan päällä. Se teki satoa tosi runsaasti. Lisää kuvia siitä Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään -postauksessa.
Kuvassa on rentokasvuinen kirsikkatomaatti, jonka versot saivat maata kastelualtaan päällä. Se teki satoa tosi runsaasti. Lisää kuvia siitä Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään -postauksessa.
Katteet apuna, mutta espanjansiruetanat...
Toinen hyvä apukeino biohiilen lisäksi on katteet mullan pinnalla. Varsinkin maatuvat katteet pitävät mullan paremmin kosteana.
Harmillisesti kosteus houkuttaa näitä espanjansiruetanoita, katteen alle. Vihreä kasvikate olisi ihanteellisin, mutta sitä emme voi käyttää, koska alueellamme on siruetanoita. Vaikka meillä on etanaeste kasvimaan ympärillä, niin aina välillä muutama siruetana on päässyt kasvimaalle. Jos maan pinnalla olisi vihreä kasvikate, niin siruetanoita pyrkisi sinne todennäköisesti runsain mitoin.
Eli katevalintaa tässä vielä mietimme.#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2024/Kasvuvyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/04/suuntanaomavaraisuus-5-2024.htmlPilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2024-saa.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/05/haasteena-pitkat-sateettomat-jaksot.html
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/05/matkalla.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/05/toukokuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-5/Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18343
Kasvuvyöhyke 6
Farm escape https://farmescape.fi/saan-vaihteluihin-varautuminenKasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/05/05/touko-24-tunne-kasvimaasi/
Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Kiitos vinkeistä! Täällä meidänkin suunnalla kesät ovat olleet yhä kuivempia. Tuota biohiiltä täytyykin lähteä kokeilemaan. Se taitaa sopii lavakauluksiin ja terassiruukkuihin myös?
VastaaPoistaOle hyvä :) Kokeile ihmeessä biohiiltä, sillä siitä on konkreettista apua kasveille ja toki kastelijallekin. Se sopii loistavasti lavakauluksiin sekä terassiruukkuihin. Itse laitan nykyään kaikkiin pihan ruukkuihin joko biohiilimultaa tai sekoitan itse biohiiltä multaan. Siten kasvien multa ei kuivahda niin nopeasti.
PoistaOnneksi meillä ei ole vielä espanjansiruetanoita, toivottavasti ei tulekaan. Minulla on todennäköisesti vähän liian isojakeista biohiileni. Toki siellä on sitä mujua välissä. Multani on kylläkin omaa kompostimultaa, eli orgaanisen aineksen osuus on kunnossa ja käytän biohiiltä enemmänkin ravinnepankkina. Kateviljely on ehdottomasti suurin suosikkini ja ylipäätään no-dig -viljely, jotta ei nosteta rikkaruohojen siemeniä loputtomasti pintaan ja häiritä maaperäeliöiden uurastusta jatkuvasti.
VastaaPoistaKannattaa olla tarkkana, ettei itse tuo siruetanoita puutarhaan. Ensimmäiset voi tulla taimien, maan tai jopa ulkona säilytettyjen tavaroiden mukana. Jos siruetanat tulevat pihalle tai alueelle, niitä ei saa enää kokonaan pois.
PoistaMeillä oli ennen kasvimaa oikeaoppisena kateviljelynä, se toimi tosi hyvin. Siis kasvit kasvoivat rehevästi. Se toimii hyvin kuivilla mailla. No dig -viljely on taas parempi savimaille. Kummassakaan ei käännetä maata, koska se on tarpeetonta. Siitä tulee tosiaan se hyöty maan kunnolle, että maan mikrobitoiminta pysyy vahvana ja siten kasvit voivat paremmin.
Kevät on meillä ollut todella kuiva. Olen joutunut kastelemaan koko pihaa jo nyt. Pitää laittaa biohiili ostoslistalle.
VastaaPoistaToivottavasti teidän suunnalle tulee kunnon sateita lähiaikoina. Näin keväällä pitkät sateettomat jaksot on tosi kurjia kevään kylvöille, taimille ja monille muillekin kasveille. Ilman muuta kannattaa lisätä multaan vedellä ja lannoitteella ladattua biohiiltä. Mitä aikaisemmin sen lisää, sitä aikaisemmin siitä on apua kasveille.
PoistaItse aion tänään aloittaa uuden kasviryhmän tekoa, tietysti biohiilimultaan.