Sivut

perjantai 13. toukokuuta 2022

Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan

Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan vähitellen - on se vanha tuttu ohje. Vaikka kasvi on ollut pitkään sisällä aurinkoisella ikkunalla, se voi silti saada vioitusta, jos sen vie suoraan ulos täyteen aurinkoon. Muutenkin kasveja kannattaa näin keväällä totuttaa ulkoilmaan vähitellen.


Totuta myös vanhat pelargonit ulkoilmaan...

Meidän vanhat pelargonit on leikattu aikaa sitten ja ne ovat olleet eteläikkunalla. Kevät on ollut niin viileä, että vasta nyt pelakuut ovat totuttelemassa ulkoilmaan. Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin -postauksessa kokemuksiamme pelakuitten herättelystä kasvuun.

Nämä olivat ensin muutaman tunnin lämpimänä päivänä pihalla, tuulelta ja auringolta suojassa. Niiden täytyy tottua siis myös tuuleen, eikä vain suoraan auringonpaisteeseen. Nyt ne ovat jo aamupäivän auringossa, johon käy myös tuulenvire. Kovilta tuulilta ne edelleen suojataan.

Pelargonit eivät myöskään kestä pakkasta, joten ne on yöksi nostettu sisälle. Ne ovat olleet pihalla päivisin jo monta päivää, joten saavat jäädä myös yöksi, jos sääennuste lupailee +5 astetta. Meidän yläpiha ei ole hallanarka, joten sääennuste pitää meidän pihalla yleensä paikkansa.


Syyssyrikät ja runkoruusu ulkoilee jo...

Nämä kummatkin syyssyrikät ja runkoruusu ovat olleet talven kellarimaisessa viileässä tilassa. Ne ovat jo hyvässä kasvussa, sillä niiden talvetustilassa on pienet ikkunat. Nyt nekin  ovat olleet totuttelemassa ulkoilmaan jo monta päivää. Niidenkin paikka on tuulilta suojainen. Lehdistöön kyllä paistaa aurinko, mutta kevyesti viereisen pensaan oksien lomitse. Eli näitäkään ei heti siirretty suoraan auringonpaisteeseen. 


Totuta siis taimet ja kesäkukat ulkoilmaan vähitellen...

Ulkona kasvien kasvu on paljon tukevampaa, joten kasvi kestää tuulta paremmin. Samoin kasvien lehdistö ja kukat kestävät ulkona kasvaessaan suoraa auringonpaistetta. 

Siksi kaikki sisällä esikasvatetut tai kasvihuoneessa kasvatetut kasvit pitää totuttaa ulkoilmaan vähitellen. Siis mikäli haluaa, ettei niiden lehtiin tule vioitusta tai muuten kasvi kärsi rajusta olosuhteiden muutoksesta.


Daalia parvekkeella tottuu ulkoilmaan...

Tässä on nyt se uusi korkeaksi kasvava daalia, jota esikasvatan parvekkeella. Siellä se kasvaa napakammin ja jo valmiiksi tottuu ulkoilmaan. Koska daalia on tosi arka pakkaselle, istutan tämän pihalle vasta kesäkuun alussa.
Sen sijaan ne vanhat daalian juurakot olemme jo istuttaneet maahan. Siitä kirjoitinkin viimeksi Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan -postauksen.

Siemenistä esikasvatetut punahatut parvekkeen viileydessä...

Punahatut ovat kasvattaneet hurjan isoja lehtiä 😊 Tässä on vain osa taimista, jotka kylvin helmikuussa. Loput odottaa vielä sisällä parvekkeelle pääsyä. Nämä on kyllä super varmoja esikasvatettavia aurinkoisella ikkunalla! Siitä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.

Yrtit ulkoilee päivisin...

Tältä näyttää nyt se ruokakaupan rosmariini, jonka istutin isompaan ruukkuun Biolanin uuteen Yrttimultaan maaliskuun alussa. Olen napsinut siitä latvoja ruokaan ja siitä se on innostunut kasvattamaan lisää versoja. Tänään vein sen ensimmäistä kertaa parvekkeelle ja todennäköisesti otan sen vielä pariksi yöksi sisälle. Sen jälkeen se sää olla yötkin parvekkeella, mikäli sääennuste ei muutu. Meille ei siis ole luvassa yöpakkasia. Rosmariini ei talvehdi ulkona ja siksi se ei kestä pakkasta.

Samoin siemenistä kasvatettu timjami on tänään ekaa kertaa parvekkeella. Yllätyin ihan, miten helppo se on kasvattaa ja miten tuuhea siitä tuli. Tätä kyllä kylvän vielä lisää huomenna.

Sen sijaan pidän edelleen basilikat sisällä, sillä ne ovat tunnetusti kylmän arkoja ja jo alle +5 astetta voi olla niille liian viileää. Nyt basilikoille vapautuikin lisää tilaa ikkunalta, kun punahatut siirtyivät parvekkeelle.

Tomaatin taimet eivät kestä kylmää...

Pidän myös nämä tomaatin taimet vielä sisällä lämpimässä. Tämänkin ruukkutomaatin siemenpussissa luki selkeästi, että taimen voi siirtää ulos kun yölämpötila on yli +8 astetta.
Lisäksi sisällä lämpimässä tämä kasvaa vielä enemmän pituutta, kun taas viileällä parvekkeella kasvu olisi paljon hitaampaa.
Tämä on kyllä super söpö taimi! Sen latvassa on jo kukkatertun alku  😍


Totuta siis taimet ja kesäkukat viileään ulkoilmaan vähitellen! Ei kannata hätiköidä, etenkin jos kasvit ovat kasvaneet asuinhuoneen tai kasvihuoneen lämmössä.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Kiitos neuvosta. Tämä oli tosi hyvä tieto. Minä ajattelin kasvattaa yrtit kokonaan sisällä, ettei niihin tulisi siitepölyä eikä linnunkakkaa. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Lämmintä rakastavat yrtit viihtyvät hyvin sisällä ja voivat kasvaa jopa paremmin, mitä viileänä kesänä ulkona.
      Jäin ihan miettimään tuota linnunkakkaa. Harvemmin sitä muuten näkyy kasvien lehdillä tai edes nurmikolla. Aika jännää.
      Aurinkoista viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Minä olen aina vienyt tomaatit kasvihuoneeseen jo toukokuussa ja varmasti useinkin on ollut yöllä alle 10 astetta lämmintä. Kasvu varmasti hidastuu, mutta en ole huomannut että voisivat muutoin huonosti. Ja auringolta suojaan muutaman päivän ajan jollakin kankaalla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvinkin olla, että kasvihuoneessa lämpötila ei laske enää liian alas. Toki riippuu, missä päin Suomea asustaa ja millainen kasvihuone on.
      Siellä ei myöskään tuulesta ole ongelmaa. Siksi kasvihuone on aivan loistava tomaatin kasvattamiseen :)

      Poista