Sivut

sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Keltaiset kukat hitti vai huti?

Keltaiset kukat ovat nyt hitti valinta, mutta edelleen joidenkin mielestä täysi huti. Mitä mieltä sinä olet? Se on kyllä jännä, miten oma makumieltymys muuttuu. Jotain väriä on ennen syvästi inhonnut, mutta nykyään se onkin tosi kaunis. Tai sitten oppii pitämään sen tietyn inhokkivärin kukista, koska kasvissa on niin paljon hyviä ominaisuuksia. Osa keltaisista kukista on tosi hyviä pörriäisille ja perhosille, ja niitähän on aina kiva saada omallekin pihalle.


Kuivuutta kestävä keltamaksaruoho...

Maksaruohoissa on paljon keltakukkaisia lajeja ja yksi parhaimmista on kuvan keltamaksaruoho. Se on matala ja kestää erittäin hyvin kuivuutta sekä hiekkaista multaa. Se kasvaa rehevästi jopa kallion koloissa. Leviää muuten itse siemenistä.

Maksaruohoissa näkee myös paljon hyönteisiä, kuten tässä nimettömässä maksaruohossa.

Keltaiset kukat kultasateella ja keltaruusulla...

Kun näkee isokokoisen kultasateen täynnä keltaisia riippuvia kukkaterttuja, näky on todella upea. Suorastaan mykistävä ja sen muistaa pitkään. Kukissa on myös hyvä tuoksu. Näet siitä enemmän kuvia Kultasade juhlistaa juhannusta -postauksessa. 
Se on näyttävä pikkupuuna, kunhan muistaa valita sille hyvän paikan missä se viihtyy ja muutenkin huomioida ne pihasuunnittelun periaatteet, kuten myrkyllisyyden.

Toinen ihanuus keltakukkaisissa on kerrottukukkainen keltaruusu. Se kukkii myös alkukesällä.


Monella sipulikukalla keltaiset kukat...

Perinteisiä keltakukkaisia kevään sipulikukkia on narsissit, tulppaanit ja krookukset. Niiden lisäksi on myös monia muita.
Bokharankurjenmiekka on jännä erikoisuus, joka kukkii toukokuun jälkipuoliskolla. Kuvassa se kasvaa vuorenkilpien suojassa. Tämän kurjenmiekan lehdet ovat jännän viuhkamaisesti, mikä tuo elävyyttä keväiseen kasviryhmään. Lehdistö näkyy paremmin linkin jutussa. Sipulikukkien tapaan bokharankurjenmiekan lehdet lähtevät lakastumaan kukkien kuihduttua.  

Kasvitieteellisen tulppaanin keltaiset kukat...

Yksi suosikeistani on nämä matalat buharantulppaanit. Ne on vähän jalostettuja ja siksi niitä kutsutaan kasvitieteellisiksi tulppaaneiksi. Meidän pihalla ne ovat lisääntyneet isommiksi mättäiksi, mikä on super ihanaa. Tämä kuva on kukkanurmikon reunalta, jossa ne saavat lakastua rauhassa, ennen ensimmäistä ruohonleikkuuta. On meillä näitä ihan kukkapenkissäkin, ovathan nämä niin suloisia 😍

Keltaiset kukat hitti vai huti?

Olisi kiva kuulla, mitä mieltä olet keltaisista kukista pihalla? Onko sinulla suosikkeja? Tai inhokkikukkia?

Oikea kasvi oikealle paikalle...

Postauksen ensimmäisessä kuvassa on korkeakasvuinen auringontähti. Se on hyvä pölyttäjille. On kuitenkin hyvä muistaa se, että auringontähti leviää siemenistä, joskus jopa ongelmallisen paljon. Eli ihan mihin tahansa sitä ei kannata laittaa kasvamaan.
Kasvivalinnassa ja sommittelussa kannattaakin pitää mielessä ne pihasuunnittelun periaatteet, joita myös opetan kursseilla. Silloin ei tule harmillisia yllätyksiä ja kasviryhmästä tulee kaunis kokonaisuus, keväästä syksyyn.


Puutarhaterkuin Sari


8 kommenttia:

  1. Minulla kasvaa kultasade pihalla ja se on kukkiessaan korttelin kaunotar. Kerrassaan upea näky ja komistuu joka vuosi lisää. Eikä haittaa sen myrkyllisyyskään, kun ei sillä ole alaoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa on hieno kasvi pihallasi. Olen nähnyt Helsingissä ison vanhan kultasateen täydessä kukassa ja näky oli tosiaan upea. Sitä näytti monet pysähtyvän ihastelemaan.
      Meidän kultasade on siihen verrattuna vielä pieni.

      Poista
  2. Esimerkiksi upeat varjoisemmassa paikassa viihtyvät nauhukset ja korkea dorianvillakko olivat taas viime kesänä aamusta iltaan täynnä pörriäisiä ja perhosia, en voisi kuvitellakkaan, että luopuisin niistä sen takia, että kukat ovat keltaisia, vaikkei se puutarhassa suosikkivärini olekaan. Kevään aurinkoja on keltaisena kukkivat erilaiset sipulikukat. Talven ja lumen jälkeen kaipaan vihreää ja värejä, en pelkästään valkoisena kukkivia kasveja. Keskikesän tienoilla alan nikkottelemaan keltapäivänliljalle perennapenkissä, mutta uskon, että siirto oikeaan paikkaan oikean väristen kasvien viereen saa senkin taas näyttämään hyvälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tiettyjä keltakukkaisia kasveja arvostaa ihan erilailla, koska ne ovat niin hyviä pölyttäjille. Kukkien värillä ei silloin ole niin väliä, kun näkee kukissa sen runsaan pörriäisten ja perhosten määrän.
      Aika monet ovat kanssasi samaa mieltä keväisestä värien kaipuusta. Silloin kuulemma valkoiset krookukset ovat kuin lunta, jota ei enää kaivata ;)
      Nämä on tosiaan makuasioita. Keltapäivänlilja on muuten tosi kaunis ja erittäin käyttökelpoinen jo lehdistönsä ansioista. Oikealla paikalla sen kauneus pääsee parhaiten esiin ja kukat ovat vain pieni lisä :)

      Poista
  3. Itse tykkään keltaisista kukista, ihan erityisesti auringonkukista ja kehäkukista. Yleisestikin haluan kaikenvärisiä kukkia palstalleni, en niinkään pyri esteettisesti saavuttamaan sopusointuisia yhdistelmiä vaan mieluummin mahdollisimman runsasta ja erilaisia otuksia houkuttelevaa aluetta, jossa kukat auttavat myös hyötykasveja.

    Kiitos innodtavista teksteistä ja kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivasti meillä ihmisillä on niin erilaisia toiveita ja pyrkimyksiä omassa puutarhatyylissä. Kauneuden ja ekologisuuden yhdistäminen on taas minun tavoitteeni. Ja kauneus on tietty makuasia :)
      Kiitos ihanasta palautteesta!

      Poista
  4. Minä pidän keltaisista kukista, tosin olen aina ollut keltaisen ystävä muutenkin. Se on minulle ilon väri. Erityisesti keväällä pitkän talven jälkeen keltaiset kukat tuovat sen pitkään kaivatun ilon ja valon. Ja syksyllä uudestaan kaipaan keltaisia kukkia tuomaan lohtua siihen haikeuteen, minkä kesän hyvästely tuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltainen on tosiaan ilon ja iloisuuden väri. Ja keltaiset kukat ovat usein kuin pieniä aurinkoja pilvisenäkin päivänä, tuomassa hyvää mieltä :)

      Poista