Sivut

keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Söpö jänönopuntia, ei lasten kasvi

Jänönopuntia on tosi söpö kaktukseksi. Sillä on pyöreät ja litteät versot. Jotkut kutsuvatkin sitä mikkihiirikaktukseksi tai jänönkorvakaktukseksi. Voisi siis hyvin kuvitella, että se sopiikin lapsille. Mutta se on enemmänkin aikuisten kasvi ja lapsia ei kannata päästää sen lähelle. Samoin lemmikit on hyvä pitää siitä kauempana.

Melkein kaksivuotias jänönopuntia tänään...

Nyt vasta oikein huomasin, miten paljon jänönopuntiani onkaan kasvanut. Ensimmäinen kuva on maaliskuulta 2020 ja alla oleva kuva on tänään otettu. Se on ollut tämän ajan samassa kaktusmullassa ja ruukussa. Keväällä sille on pakko vaihtaa jo isompi ruukku, että se ei kaadu niin helposti. Muutenhan kaktuksille riittää aina pieni ruukku.
Lisää kuvia ja vinkkejä tästä jänönopuntiasta pienenä Kaktukset ja mehikasvit saivat saviruukut -postauksessa.

Jänönopuntia ei ole lasten kasvi...

Tällä jänönopuntialla (Opuntia microdasys) on tosi pienet piikit, verrattuna muihin kaktuksiin. Ne irtoavat hyvin helposti ja usein kun kastelen kasveja, niin käteeni tarttuu näitä pienen pieniä piikkejä. Se ei satu, eikä siitä ole haittaa. Mutta silmiin joutuessaan piikit aiheuttavat kipua ja sairaalareissun, jotta silmälääkäri saa poistettua piikit . Siksi tämä jänönopuntia ei ole lasten kasvi. 
Jänönopuntiaa ei muutenkaan kannata laittaa amppeliin tai pöytätasoa korkeammalle, jotta sen piikit eivät pääsee silmiin edes ilman kuljettamana. Ja tietysti jos on lemmikkejä, niin niitäkään ei saa päästää opuntiakaktuksen lähelle. 

Jänönopuntiaa on näin valkopiikkisenä sekä ruskeapiikkisenä.

Opuntia kaktuksen hoito-ohje...

Opuntiat viihtyvät hyvin valoisalla paikalla eli aurinkoisella ikkunalla. Kaktusten tapaan, mullan pitää kuivahtaa ennen kastelua. Itse olen kastellut tätä jänönopuntiaani läpivuoden kuun mukaan Kastelupäivinä. Näin talvellakin kastelen mullan läpimäräksi, koska se normaalilämpöisessä asuinhuoneessa.
Useinkaan kaktukset eivät tarvitse lannoitetta, tosin kesällä niille voi antaa hieman mietoa lannoitetta. Ja tietysti merileväuute sopii niille hyvin. Siitä enemmän Aika antaa merileväuutetta sisäkasveille -postauksessa.
Opuntiat viihtyvät pienessä ruukussa ja hiekkapitoisessa kaktusmullassa. Mullanvaihto tehdään vain tarvittaessa eli ruukun vaihdon yhteydessä.
Jos haluaa niiden kukkivan, opuntiat kannattaa sijoittaa viileään talvehtimispaikkaan ja edelleen hyvään valoon. Silloin kastellaan vain hieman vähemmän, mitä kesällä.

Olisi kiva kuulla, onko teistä joku saanut opuntian kukkimaan? 


Puutarhaterkuin Sari


3 kommenttia:

  1. Tuotapa en tiennytkään. En ole yhtään osannut edes varoa sitä. Onneksi ei ole enää pieniä lapsia. Kiitos taas tiedosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Todennäköisesti pitää olla huonoa tuuria, että opuntian piikit osuu silmään. Tosin lapsille sattuu välillä kaikenlaista eli parempi pitää opuntiat tosi kaukana lapsista. Ja mielellään ihan eri huoneessa.

      Poista
  2. Mitä tarkoittaa jos opuntiasta irtoaa versoja?

    VastaaPoista