Punahattu, kaunopunahattu, tarhapunahattu...
Punahatut on niin suosittuja perennoja, että niitä myös jalostetaan paljon. Usein silloin suomenkielinen nimi voi vaihdella monestakin syystä. Nämä kummatkin taitavat olla kaunopunahattuja (Echinacea purpurea), toinen keltakukallinen ja toinen valkokukallinen.
Niillä on aika isot siemenet eli helppoja kylvää 😊
Viime keväänä kylvetty valkoinen kaunopunahattu `White Swan`...
Koska meidän pihalla on espanjansiruetanoita, jotka syövät nopeasti pienet juuri itäneet taimet, esikasvatin punahatut sisällä.
Alla kuva elokuun lopulta, jolloin ne olivat jo päässeet Kuupuutarhaan, siis kunnostettuun perennaryhmään. Jännityksellä seurasin, syövätkö siruetanat taimet. Onneksi syöntijälkiä oli tosi vähän.
Punahatun kasvatus siemenistä...
- Punahatun siemenet kylvetään ulos touko-kesäkuussa tai esikasvatetaan sisällä, jolloin siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa.
- Siemenet peitetään kevyesti mullalla, tai kuten minä tein, sammalkasvualustalla.
- Multa kastellaan, ei kuitenkaan litimärkänä.
- Kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovilla, jotta mullan pinta ei kuivu ja siemenet lähtevät kasvuun.
- Kylvöastia pidetään 15-20 lämpöasteessa., siemenpussin ohjeen mukaan. Itse olen huomannut, että itävät nopeammin, jos astia on lämpimämmässä.
- Kun taimet ovat tulleet näkyviin, voi muovin poistaa.
- Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa, ennen kastelua. Se auttaa estämään harsosääskiä. Omissa kylvöissäni niitä ei ole näkynyt, ehkäpä sen takia, että käytän sammalkasvualustoja taimikasvatuksessa.
- Kun ensimmäisten lehtien jälkeen ilmestyy toisenlaiset lehdet, viimeistään silloin on aika aloittaa lannoittaminen. Aluksi miedolla lannoitteella.
- Kun yöpakkaset ovat ohi, voi esikasvatetut taimet istuttaa ulos.
Valmistautumista kylvöön...
Aion siis kylvää vielä lisää näitä punahattuja. Nykyään valmistaudun kylvöihin jo ajoissa eli nytkin kaikki tarvikkeet ja siemenet on ostettu aikaa sitten. Kylvän siemenpussien loput siemenet sammalnappehin, heti kun kuu vaihtuu tai siis heti kun tulee näille hyvä kylvöpäivä.
Kuvan otin tänään eli kuvassa näkyy helmikuun lopulla kylvetyt punahatun taimet. Ne ovat tulleet näkyviin tällä viikolla.Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:
- Ekologiset taimiruukut ja kierrätys
- Näin kylvät siemenet sisällä
- Milloin pitää kylvää siemeniä, apua!
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin
- Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla!
- Siementen kylmäkäsittely
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin
- Taimien ruukutus
- Taimien latvominen
- Taimien jatkohoito
- Tammikuun ekat kylvöt, jee!
- Helmikuun kylvöjä
- Maaliskuun kylvöjä
- Huhtikuun kylvöjä
- Tomaatin ja munakoison esikasvatus siemenistä
- Jättiverbena kylvetty
- Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa
- Porkkanan syyskylvö tehty!
- Syyskylvöjen aika
- Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn
Mitä, onko niitä tosiaan keltasinakin? Olen nähnyt vain noita punaisia.
VastaaPoistaTaina
Minäkin nyt törmäsin tähän keltaiseen ensimmäistä kertaa ja näyttää tosi kauniilta siemenpussin kuvassa. Netistä löytyi lisää kuvia keltaisista päivänhatuista eli kyllä niitä on. Punakukkaiset on toki kaikkein yleisimpiä :)
PoistaOi, nuo ovat niin kauniita ja etenkin kun perhosia on kukissa. Olen aina ihaillut niitä naapurin pihalla. Nyt taidan rohkaistua kylvämään niitä itsekin. Mistä löysit sen siemeniä?
VastaaPoistaKokeile ihmeessä niiden kylvämistä, sillä siemenet näyttävät itävän ja kasvavan hyvin, ilman erikoisia toimia. Ne voi kylvää huhtikuussakin, niin kasvatusaika sisällä lyhenee.
PoistaValkoisen löysin muistaakseni puutarhamyymälästä ja keltainen on Korpikankaalta.
Hei Sari, millä lannoitat ja miten paljon esimerkiksi näitä punahattuja? Tarvitaanko erillistä lannoitusta vai riittääkö hyvä multa?
VastaaPoistaHei Iisa, lannoitan niitä miedolla kastelulannoitteella, koska ovat vielä niin pieniä. Eli noin puolet lannoitteen ohjeen annostelumäärästä. Kun taimet alkavat kasvattaa lisää lehtiä, lannoitan ohjeen mukaan. Riippuu paljon mullasta, kuinka kauan siinä riittää ravinteita. Yleensä esim. kylvömullassa riittää ravinteet ensimmäisiksi viikoksi.
PoistaItselläni pikku taimet heliotrooppia, daalioita, jättiverbenaa, pelargonioita ja punahattua, ja mietin sopiiko kaikille sama lannoitus.
VastaaPoistaKaikille sopii sama lannoite. Itse lannoitan taimia ja huonekasveja usein samalla lannoitteella. Vain orkideoille on eri lannoite, siis orkidealannoite :)
PoistaJa amppelisoilikille testaan edelleen fermentoitua uutuus lannoitetta.
Moi, ymmärsinkö kuvasta oikein, ettei punahattu kuki ensimmäisenä vuotena?
VastaaPoistaKyllä, ymmärsit oikein. Monet siemenistä kylvetyt perennat kukkivat vasta toisena vuotena ja osalla, kuten pionit, kukintaa saa odottaa vielä kauemmin.
PoistaViime keväänä kylvettyjen taimien yhdessä taimessa oli kylläkin kukkavarren alku, mutta vasta syksyllä. Se ei siis ehtinyt kukkia, koska syksyn kylmyydessä kasvu pysähtyy.
Onnistuin siemenistä kasvattamaaan punahattuja. Ne kukkivat viime kesänä ensimmäistä kertaa. Olin todella yllättynyt miten upeita ja kookkaita ne ovat.Kasvoivat noin 1-1,3m korkuisiksi ja kukka oli myös kookas n10cm.
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla, että onnistuit hyvin. Punahatut ovat tosiaan helppoja kasvattaa siemenistä. Niissä on paljon eri lajikkeita ja korkeus tulee aina lajikkeen mukaan.
PoistaTänä vuonna aion esikasvattaa 120 cm korkeita punahattuja, kun taas jutun valkokukalliset ovat vain 60-80 cm korkeita, siemenpussien tietojen mukaan. Ovatkin kivasti erikorkuisia :)
Tarkoitus olisi kerätä punahatuista siemenet talteen (koska eivät ole juurikaan kylväytyneet itsekseen). Ja kylvää ensi keväänä sisälle. Tarvitseekohan punahatun siemenet kylmäkäsittelyä että itävät?
VastaaPoistaHyvä idea esikasvattaa taimet :) Punahatun siemenet eivät yleensä vaadi kylmäkäsittelyä, vaan itävät hyvin ilman sitä. Itse olen kylvänyt siemenet suoraan sisälle ihan asuinhuonelämpötilaan ja ne ovat itäneet hyvin.
PoistaJos kävisi niin, että taimia ei ala näkyvä noin 16 vrk kuluttuakaan, niin silloin kylvöksen voi siirtää 2-3 viikoksi jääkaappiin.
Miltä näyttävät punahatun siemenet? Punahattuja kasvaa pihalla ja olisi tosi mielenkiintoista yrittää kasvattaa niiden siemenistä uusia kasveja :)
VastaaPoistaNäet punahatun siemeniä tämän postauksen kuvassa, jossa on kaksi siemenpussia. Niiden välissä on ne siemenet.
PoistaJos haluat kerätä punahatuistasi siemeniä, älä leikkaa lakastuneita kukkia pois. Myöhemmin syksyllä siemenet alkavat olla valmiita eli ne irtoavat lähes itsestään lakastuneen kukan keskiosasta. Siementen kehittyminen vie siis oman aikansa.
Sain keväällä kylvetyn taimen ja olen pitänyt sitä koko kesän sisällä ruukussa. Miten talvetan?
VastaaPoistaPunahattu on monivuotinen perenna eli viihtyy parhaiten ulkona. Samoin se talvehtii hyvin maahan istutettuna oikeanlaisella paikalla.
PoistaNyt kun taimesi on ollut sisällä kesän, niin parasta lienee talvettaa se kellarissa tai vastaavassa, asuinhuonelämpötilaa viileämmässä paikassa.
Pihallakin voi kokeilla talvettaa sitä, jos saat sen totutettua syksyn viilenevään säähän ajoissa. Ja jos sille on hyvä paikka siellä.