Sivut

perjantai 29. tammikuuta 2021

Yllärit - vanhan pihan viehätys

Yllärit kuuluvat vanhan pihan viehätykseen. Eli yllättäen oudostakin paikasta kasvavat kukat. Ne ovat siis ihania ja ilahduttavia yllätyksiä. Kuvan kerrottukukkainen idänunikko kuuluu juuri näihin yllärikasveihin. Vaikka keväällä on koettanut kitkeä kaikki sen pienet alut pois, niin kesällä sieltä kuitenkin nousee pari kukkaa. Ja eihän näin ihania ylläreitä silloin enää raaski kitkeä  😊


Liljatkin tekevät ylläreitä...

Meidän pihalla etenkin varjoliljat tekevät siementaimia sinne tänne. Harvemmin niitä siirretään toiseen paikkaan, vaan ne saavat kasvaa vapaasti, minkä paikan ovat itse valinneet. Joskus myös oranssi ruskolilja on yllättäen avannut kukkansa ihan oudosta paikasta. Mikäs sen ihanampi ylläri.
Kuvassa oransseja ruskoliljoja ja nupullisia varjoliljoja.

Illakko yllättää myös...

Tähän punertavalehtisen happomarjan viereen ilmestyi illakko. Kukkien väri sopii kivasti happomarjan lehtiin, joten saivat jäädä tähän kasvamaan. Illakko onkin kaksivuotinen, joten annetaan näiden siementää ja levitä, jos niin tahtovat.


Vanhan pihan viehätys - ruusut ja akileijat...

Yksi vanhan pihan viehko yhdistelmä on lehtoakileija ja juhannusruusu. Tässä kuvassa juhannusruusu on vielä nupussa. On jotenkin todella viehättävän boheemia ja villiä, kun pensaan oksien seassa kukkii kaunis perenna. Joten tämäkin on saanut jäädä paikalleen ja se kukkii joka vuosi, tosin nyt taitaa ruusu jo hieman varjostaa sitä liikaa.

Villi ja vapaa punalehtiruusu...

Punalehtiruusu leviää myös siemenistä, mutta ei ongelmallisen paljon. Sen tunnistaa heti lehdistä, sillä niissä on viininpunainen sävy. Kasvutapa sillä on myös aika villi ja vapaan sojottava 😊

Ihana vanhan pihan ylläri on sormustinkukka...

Nykyään ehkä yksi ihanimmista yllättäjistä on sormustinkukka, sillä niitä on meidän pihalla vähän. En tiedä miksi, yksi syy voi tietysti olla siruetanat.
Joten aina kun jostain kasviryhmästä nousee sormustinkukan nuppuvarsi, ihaillen odotetaan sen upean yksilön nuppujen aukeamista. Tänä vuonna täytyykin muistaa kylvää niitä lisää.

Ylläreitä voi myös kylvää ja istuttaa pihalle - hallitusti...

Näitä ylläreitä voi myös laittaa kasvamaan pihalle tiettyyn kohtaan. Tosin silloin ne ei ole enää ylläreitä 😉

Tällöin kannattaa suunnitella niiden paikka niin, että pihan hoito ei muutu työläämmäksi. Eli tässäkin pihasuunnittelun niksit on hyvä muistaa, niin tulee kaunis kokonaisuus. Kuten aiemmin kirjoitin Helppohoitoinen piha suunnittelulla -postauksessa, kannattaa välttää epämääräisiä rytökohtia. 

Näiden yllärikasvien siementen kylvöt sekä istuttamiset tehdään tietysti kuun mukaan ajoittaen.


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään näitä iloisia ylläreitä?


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

  1. Kauniit yllätykset ovat kivoja, kun kuitenkin niistä halutessaan pääsee helposti eroonkin. Minulla myös sormustinkukat ja ruskoliljat tekevät yllärikukkia sinne tänne. Samoin pihalla kasvaa päivänkakkaraa ja harakankelloa, joita en aina kukintavaheessa raaski poistaa, vaan vasta sitten, kun ovat kukkineet, joutavat pois. Ihania kuvia pihasi yllätyksistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Totta, nämä yllärit saa kyllä helposti kitkettyä pois, jos niin haluaa.
      Minäkin jätän harakankellot kasvamaan, sillä ne on niin kevyitä ja kauniita muiden kukkien seassa. Kukkimisen jälkeen, katkon niiltä kukkavarret jossain vaiheessa. Annan niiden siis tiputtaa siemenet maahan ja levitä.

      Poista
  2. Minulla yllättäjäkasvina on peurankello. Kaunis tummalila kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peurankellot, samoin kuin muutkin kellokukat, leviävät hyvin siemenistä. Siis ei ihme, että on yllärikasvi :) Peurankellon tummanlilat kukat on minustakin tosi kauniit. Monilla muilla kellokukillahan kukat ovat vaaleanlilat tai vaaleansiniset.

      Poista
  3. Akileijojen ja sormustinkukkien ilmaantuminen sinne tänne alkaa olla jo vakio, kivoja kaikki. Varjoliljan ilmaantuminen uusiin paikkoihin oli sen sijaan ihan ennakoimaton ja mukava yllätys. Saavat kasvaa, mihin kotiutuvat. Tykkään niistä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjolilja on hitaampi yllärikasvi. Sillä kun menee monta vuottaa siihen, että pieni taimi kukkii. Meillä on löytynyt niitä ihan oudoista paikoista, kuten kivituhkapihan reunasta. Luulisi, että paikka on sille aivan liian kuiva, mutta siinä se kukkii vuodesta toiseen. Siis aivan ihana :)

      Poista
  4. Ryhtyessäni siirtolapuutarhuriksi palstalla oli vähän kukkaistutuksia, mutta varjo- ja ruskoliljoja sekä akileijoja putkahti esiin sieltä täältä. Ekana kesänä kitkin vahingossa melkein kaikki sormustinkukkaruusukkeet rikkaruohoina, onneksi niitä jäi palstalle. Punalehtiruusu kasvaa palstan rajalla, se on yksi suosikeistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo onkin juuri niitä vanhojen pihojen kasveja, joiden siemenet säilyvät hyvin maassa. Ja siksi niitä ilmestyy yllättäen sieltä täältä.
      Sormustinkukan lehtiruusuke muistuttaa esim. raunioyrtin lehtiruusuketta ja moni jolla on raunioyrttiä "riesana" kitkee helposti myös sormustinkukkien taimet. Kunnes huomaa sen ja tutkii lähemmin taimien erot.
      Itsekin pidän punalehtiruususta. Se on niin kivan siro ja ilmava, muihin ruusuihin verrattuna.

      Poista