Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2020

Esikasvatus vai valmiiit taimet - omavaraisuus kotipihalla

Esikasvatus on tosi kivaa, mutta tänä vuonna taidan ostaa osan taimista valmiina. Auringonkukat ja tuoksuherneet sekä kesäkurpitsat esikasvatetaan tuttuun tapaan pihalla. Se on toiminut miellä parhaiten. Ja on ollut myös kaikkein helpointa. Sen sijaan samettikukat esikasvatan ikkunalla, mutta muut ostan.
Tämä postaus kuuluu siis Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Taimien esikasvatus pihalla...

Meillä on itse tehty ruukutuspöytä, johon laitetaan toukokuun alussa taimet kasvamaan. Eli ne auringonkukkien, tuoksuherneiden ja kesäkurpitsan siemenet kylvetään mullalla täytettyihin ruukkuihin. Ruukut on tietysti ekologisia, kuten Ekologiset taimiruukut ja kierrätys -postauksessa.
Pöydällä taimet ovat suojassa siruetanoilta ja ne on helppo peittää kasvimaaharsolla, jos on luvassa yöpakkasia. Ruukutuspöytää pidetään yläpihalla, joka on lämmin jos vain aurinko paistaa. Ja harvemmin sinne tulee myöhäisiä yöpakkasia.


Siementen kylvö oikeaan aikaan ja kuun mukaan...

Esikasvatuksessa siementen oikea kylvöaika riippuu todella paljon kasvatuspaikasta ja siitä, milloin taimet saa istutettua ulos. Eli eteläisessä Suomessa taimet voi kasvattaa aikaisemmin, mitä pohjoisempana. Ja jos on kasvihuone, niin sekin aikaistaa kylvöjä.

Itse kylvän nykyään kaiken kuukalenterin mukaan. Jonain vuotena hyvä kylvöaika on kuun alussa ja toisena vuotena vasta kuun lopulla, joten pitää osata hieman tulkita niitä kylvöaikoja.
Lisää vinkkejä ja tietoa esikasvatuksesta Esikasvatus kuun mukaan -postauksessa.

Runkotomaatti vai pensastomaatti...

Runkotomaatti eli korkeaksi kasvava tomaatti kylvetään aikaisemmin kuin pensastomaatit. Viime keväänä esikasvatin kumpaakin ja yksi runkotomaatin taimi jäi ylimääräiseksi. Se ehti kasvaa sisällä hurjan korkeaksi, vaikka ruukku oli pieni. Lopulta tämä taimi päätyi toiselle pihalle.
Ruukussa on muuten pelkästään sammalta, ei multaa lainkaan.
Tänä vuonna en esikasvata tomaatteja vaan aion ostaa keltaisen tomaatin taimet. Muita tomaatteja meille ei nyt tule, eikä sitä minimunakoisoa. Kevät ja kesä tulee olemaan minulla niin työn täyteinen, että pitää selkeyttää näitä viljelyksiä 😊
Samoin persilja aiotaan ostaa taimina, niin saadaan niistä jo heti satoa ja paljon isompi sato. Sehän se on tärkeintä.

Siementen tilaus edessä - muu onkin jo valmiina...

Olen jo tehnyt listaa siemenistä, mitä pitää tilata. Niillä ei ole vielä kiire, sillä samettikukan siemenet kylvän vasta huhtikuussa ja muut suoraan maahan toukokuussa. Eli on vielä hyvin aikaa miettiä ja etsiä mielenkiintoisia lajikkeita.
Esikasvatin viime keväänä punertavakukkaista `Chameleon` ryhmäsamettikukkaa. Nyt taidan valita vaihteeksi keltakukkaisen. Laitan tänne blogiin siitä kyllä viimeistään kesällä kuvia, mihin päädyin 😊
Viime keväänä kylvin siis huhtikuussa samettikukan siemenet hajakylvönä rasiaan.  Alla kuva taimista rasiassa juuri ennen kun koulin taimet omiin ruukkuihinsa, siis toukokuussa.

Tänä vuonna kylvän samettikukat sammalnappeihin, joissa ne saa kasvaa ihan pihalle istutukseen asti. Huippu ekologista, kun ei tarvita ruukkuja lainkaan ja multana kotimainen 100% sammal 😊

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke I


Kasvuvyöhyke II


Kasvuvyöhyke III


Kasvuvyöhyke IV



Vanhemmat Suuntana omavaraisuus -postaukseni alla... 

lokakuu - Syksyn kuulumisia hyötytarhasta - omavaraisuus kotipihalla
syyskuu - Satoa ja kierrätystä - omavaraisuus kotipihalla
elokuu - Sään vaikutus hyötytarhaan - omavaraisuus kotipihalla
heinäkuu - Hyötytarhan kuulumiset - omavaraisuus kotipihalla
kesäkuu - Vanhat vadelmapensaat ja muut marjat - omavaraisuus kotipihalla
toukokuu - Maanparannus - omavaraisuus kotipihalla
huhtikuu - Hyötytarhan suunnittelu - omavaraisuus kotipihalla
maaliskuu - Minä SariW - omavaraisuus kotipihalla

Puutarhaterveisin Sari

18 kommenttia:

  1. Tuollainen ruukutuspöytä on upea juttu! Jospa tänä vuonna saisi tännekin sellaisen nikkaroitua. Meillä yhtenä vuoten kasvoi tomaatit sisätiloissa juuri tuollaisiksi valtaviksi hujopeiksi ennen kun ne saatiin kasvihuoneeseen. Voi luoja sitä kolmen valssia (me ja taimi) kun yritettiin saada hujoppeja kasvihuoneeseen yhtenä kappaleena. Korkein oli 1,6m ja joku siinä muutossa katkesikin.

    Täällä on vähän talvinuhaa parhaillaan. Aion hyödyntää sen tutkimalla tuota sun kuulinkkiä ja muita kuujulkaisujasi. Jos tänä vuonna olisi niiden kautta sen verran pohjaietoa, että pääsisi vihdoin kokeilemaan kuun vaikutusta puutarhapuuhissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä meidän ruukutuspöytä on tosi käytännöllinen ja vahva. Ja sen saa kasaan eli nytkin on varastoituna kellarissa.
      On teillä ollut kyllä aika moinen homma, saada isot taimet kuljetettua ehjinä :)
      Kokeile ihmeessä kuun mukaan ajoittamista! Yleensä se kannattaa aloittaa jostain yhdestä puutarhatyöstä kerrallaan, niin homma ei tunnu niin hankalalta muistaa.

      Poista
  2. Minulla on käytössä kookoskuitunapit esikasvatuksesssa, lähinnä koska niitä löytyy lähihankkijan valikoimista. Kotimaisena vaihtoehtona tuo sammal olisi myös mielenkiintoinen vaihtoehto. Ominaisuuksien erojen en usko olevan meillä hirveän merkittäviä, sillä suurimmat ongelmat johtuvat meillä ailahtelevasta ja hajamielisestä taimien hoitajasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalnapit ovat moninverroin ekologisemmat mitä kookoskuitunapit. Suosittelen siis jo senkin takia niitä :)
      Sammalen yksi hyvä ominaisuus on se, että kun kastelu hieman unohtuu, niin kasvien juuret saavat sammaleesta vielä kosteutta... toki juuri itäneellä siemenellä juuri on niin pieni, että se kuivuu helposti myös kuivassa sammaleessa.

      Poista
  3. Meillä tingitään tänä vuonna esikasvatuksesta sen sitovuuden ja asunnon pimeyden vuoksi. Aion kyllä kokeilla noita kehumiasi sammalta ja sammalnappeja, ne kuulostavat todella lupaavilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se minullakin on, että esikasvatus sitoo tosi paljon ja kun olen nyt pitkät päivät töissä, niin eipä paljon kannata esikasvattaa, ainakaan niitä vaateliaampia.
      Sammaleesta olen kuuluut pelkästään positiivisia kokemuksia ja ammattiviljelijätkin ovat innostuneet siitä. Eli kokeile ihmeessä :)

      Poista
  4. Esikasvatus, en ole koskaan tainnut ostaa valmiita taimia, kukkivia ostan mikäli ostan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitä on kyllä paljon, jotka esikasvattavat kaiken itse :) Minä usein ostan muutaman erikoisemman kasvin taimen meidän lähipuutarhan torikojusta. Heillä on kaikkea jännää ja uutta. Tänä vuonna ostan sitten enemmän :)

      Poista
  5. Ruukutuspöytä on hieno! Haaveilen siitä että saisin esikasvatukset pihalle koirankestävään paikkaan talteen. Täytyy miettiä miten toteuttaisi, ehkä pitää vaan tehdä niille häkki :D Sammalnappeja pitänee itsekin kokeilla, kuulostaa mielenkiintoiselta. Samettikukka on muuten sellainen kasvi minkä kanssa en tule ollenkaan toimeen. Maatiainen ryllä on tarjolla Tiibetistä alunperin kotoisin olevaa samettikukkaa mitä olisi hieno kasvattaa, mutta jostain syystä en koskaan onnistu tämän kasvin kanssa. Mutta yritän nyt tänä vuonna kasvatta hohdekukkia, niissähän on vähän samantapaisia oranssin sävyjä kuin samettikukissa usein, että jospa sitten saisi monivuotisena versiona samantyyppistä tunnelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meistäkin se ruukutuspöytä on tosi hyvä, ja monikäyttöinen pihalla.
      Ehkä tosiaan on parempi laittaa esikasvatukset turvaan häkkiin ;) Kokeile ihmeessä niitä sammalnappeja tai kasvusammalta, niissä kuulemma tomaatin siemenet itävät hieman nopeammin mitä mullassa.
      Samettikukka on tosi helppo... olet kyllä varmasti kuullut sen jo monelta. Ehkä olet kylvänyt sen liian aikaisin keväällä tai jotain muuta mystistä. Pidetään peukkuja, että saat hohdekukat onnistumaan hyvin! Niitä onkin paljon erilaisia ja monen värisiä.

      Poista
  6. Pyrin esikasvattamaan itse ja toivottavasti onnistun pitämään taimien määrän maltillisena tänä vuonna. Usein innostun kyllä vielä ostamaankin joitain taimia, kun vierailemme yhteistyökumppaniemme luomutaimitarhalla.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että taimimäärä pysyy hyvänä :) Aika monelle taitaa käydä niin, että tulee ostettua ihan liika tai innostuu kokeilemaan kaikenlaista, joille ei löydy edes hyvää paikkaa pihalta. Se kuuluu puutarhaharrastukseen... myös ammattilaisilla :)

      Poista
  7. Olen niin kateellinen teidän kaikkien ruukutuspöydistä. Muutun vihreämmäksi kuin kaali kun katson hienoja pöytiänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kun tekemään ruukutuspöytä, ja vielä hienomman :) Tämä meidänkin on itse tehty ja mitoitettu juuri meille sopivaksi. On tosi näppärä, kun sen saa kasaan varastoon.

      Poista
  8. Tuollainen ruukutuspöytä olisikin kiva. Kuuta täälläkin seurataan kylvöjen ja istutusten suhteen, ainakin suurpiirteisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukeva ruukutuspöytä on tosi kätevä ja monikäyttöinen puutarhahommissa.
      Kiva kuulla, että ajoitat kuun mukaan puutarhatyöt. Siitä on kyllä iso etu, jo ihan suurpiirteisestäkin seuraamisesta.

      Poista
  9. Eipä olekaan ennen tullut edes mieleen, että esikasvatuksia voisi tehdä vielä noin myöhäisellä keväälläkin ja nimenomaan ulkona! Se on ollut aina joko-tai, sisälle aikaisin keväällä tai sitten suoraan maahan kesällä. Täytyypä ehdottomasti kokeilla tänä vuonna tuolla kikalla :) Taimipöytä on hurjan soma ja näppärän näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, jos pihalta löytyy lämmin ja suojainen kohta. Meillä ainakin esikasvatus ulkona on ollut toimiva, sillä maa on usein silloin vielä liian kylmä kylvöihin.
      Kiitos, taimipöytä on tosiaan kätevä ja niin vahvatekoinen, että kestää paljon painoa. Eikä sadekaan pilaa sitä, niin kuin joitakin myynnissä olevia ruukutuspöytiä.

      Poista