Sivut

torstai 22. elokuuta 2019

Sipulikukkia perhosille ja pölyttäjille - helppo ekoteko

Nyt on hyvä aika suunnitella sipulikukkia kimalaisille, perhosille, mehiläisille ja muille pölyttäjille. Pörriäisille tietyt sipulikukat ovat keväällä erityisen tärkeitä. Koska muuta ravintoa on silloin vähän. Eli pölyttäjille mieluisien sipulikukkien lisääminen pihalle on helppo ja iso ekoteko.

Tärkeimmät sipulikukat perhosille ja pölyttäjille...

Ne on tietysti niitä aikaisin keväällä kukkivia pikkusipulikukkia. Yksi hyvä on idänsinililja eli Scilla, joka on ekassa kuvassa nokkosperhosen kanssa.
Toinen hyvä pörriäis- ja perhoskasvi on kevättähdet, joista kuva alla. Ja kukassa on taas nokkosperhonen.

Kolmas hyvä sipulikukka pölyttäjille on krookukset. Kun tarkkaan katsoo kuvaa, niin huomaa kaksi kimalaista. Niitä onkin jostain syystä meidän pihalla todella paljon. Yhden olen nähnyt menevän vanhan kannon koloon. Onneksi huomasin sen, niin osataan nyt jättää koko kannon lähistö rauhaan.


Iso ekoteko - iso alue sipulikukkia...

Pieni ekoteko on istuttaa muutamia kymmeniä sipuleita, ne kun yleensä myydään parinkymmenen kappaleen pusseissa.
Jos haluaa tehdä ison ekoteon, niin silloin voi ostaa sipuleita suurpakkauksina eli 50-100 kappaleen pusseissa. Niistä pörriäiset saavat heti enemmän iloa 😊


Vinkki - kun etukäteen suunnittelee sipulikukkaryhmät, niin tulee valittua sopivia ja kestäviä lajeja. Sen jälkeen itse ostaminen onkin helpompaa. Nimittäin sipulit ovat jo tulleet nettikauppoihin ja näillä hetkillä saapuvat myös myymälöihin. Ja viisas on ajoissa liikkeellä, niin ei jää ilman 😊

Sipulien istuttaminen tietysti kuun mukaan, syys-lokakuussa lajista riippuen.

Muita sipulikukkiin liittyviä postauksia...

Tässä nyt koottuna muitakin blogijuttuja sipulikukista. Kaikista niistä pörriäiset eivät välttämättä ole niin kiinnostuneet.

Sipulikukkien suunnittelua Pihasuunnittelun verkkokurssilla...

Jos haluat suunnitella pitkään kukkivia perennapenkkejä sipulikukkineen tai pitkäikäisiä sipulikukkaryhmiä, niin Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssilla on niiden suunnittelusta oma osio. 
Kurkkaa kurssin lisätiedot Sarin pihasuunnittelukurssi -sivulta.


Puutarhaterveisin Sari


12 kommenttia:

  1. Tärkeää asiaa... välitetään hyönteisistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin ihan huippu tärkeä asiaa, ja niin helppo toteuttaa jopa pikkuruisella pihallakin.

      Poista
  2. Tärkeä muistus - paitsi ilo silmälle, kevätkukkijoista on myös valtavasti hyötyä. Minä ostin eilen ensimmäiset sipulit, kun sattui kaupassa käydessä vastaan ja oli tarjolla juuri sellaisia, joita olin kaavaillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä postauksen sipulikukista on tosiaan valtavasti hyötyä pörriäisille. Kaikkia sipulikukkia pölyttäjät eivät edes noteeraa. Sen huomaa kyllä kun liikkuu pihalla.
      Sinäpä olet ollut nopea. Minulla sipulit on vielä ostamatta.

      Poista
  3. Tosi tärkeää ja eilen oli todellinen nokkosperhosten lentopäivä - meillä oli pihalla ihan hurjan paljon ja onneksi oli vielä keltaisia kukkia nurmi täynnä. Oli niin nautinnollista katsoa niiden lentoa ja iloittelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oli varmasti ihana seurata niiden touhuja. Onneksi nyt vihdoinkin tuli sateita, niin kasvit kukkivat paremmin, myös kukkanurmikossa. Niin on sitten perhosillekin tiedossa ruokaa :)

      Poista
  4. Tämä mielessä kukkasipuliostoksille.Varmasti johonkin saan vielä mahtumaan kevättähtiä tai krookuksia.Scillaa onkin jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä pikkusipulit ovat niin pieniä ja vievät vähän tilaa, että aina mahtuvat pihalle ;) Itse ajattelin hieman harventaa niitä jostain kohtaa ja siirtää ylimääräiset toiselle paikalle. Meillä on siis vanha piha.
      Ja uusia ihanan värisiä krookuksia on ostoslistalla :)

      Poista
  5. Kiitos muistutuksesta! Krookuksia olen ihmetellyt keväisin, kun ne eivät kiinnosta meidän pihalla kimalaisia? Onkohan niin, että kaikkia kimalaisia krookukset eivät kiinnosta, kun kimalaisiakin on n. 30 eri lajia. Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Voi myös olla, että krookusten kukinta-aikaan on jokin muu kasvi kukassa, mikä houkuttaa niitä enemmän. Ainakin meidän pihalla olen huomannut pölyttäjien valitsevan sen "parhaan" kasvin. Muissa kukissa niitä näkee silloin vähemmän.
      Yhdessä kasvitieteellisessä krookuksessa kimalaisia on muuten enemmän kuin muissa. Eli kukissa on eroa :)

      Poista
  6. Tein tänään perhosbaarin, laitoin omenia ja omenan kuoria, alustalle laitoin makeaa mehua, niin kohta siinä oli amiraali perhosia useita, sit oli suruvaippa, ja herukkaperhonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipas paljon perhosia :) Perhosbaari on tosiaan yksi vaihtoehto. Näin ekoihmisenä itse laittaisin siihen luomumehua tai luomuviiniä. Tai oikeastaan hankkisin perhoskasveja, sillä niiden mesi on kuitenkin se terveellisin ravinto perhosille.

      Poista