Sivut

sunnuntai 18. elokuuta 2019

Lepaa ja kotimainen kasvien viljely

 
Tänäkin vuonna tuli taas käytyä Lepaalla, Puutarha- ja viheralan ammattinäyttelyssä, vaikka viikko oli super kiireinen. Olen aiemmin postaillut kuvia Lepaan upeasta alueesta eli sen vanhoista rakennuksista ja isoista kesäkukkaryhmistä. Joten tällä kertaa keskityn nyt kotimaisiin kasveihin, sillä Kauppapuutarhaliitto täytti huikeat 100 vuotta.

Lepaalla näytteillä kesäkukkauutuuksia...

Tapahtumassa on aina näytteillä upeita ja reheviä kesäkukkia ammattikasvihuoneviljelijöille. Mukana on myös paljon uutuuksia, joita kasvihuoneviljelijät erityisesti näyttivät tutkivan. Heidän taitaa olla helpompi valita tulevan kesän kasvit, kun näkevät ne omin silmin. Eli nämä eivät olleet myynnissä, vaan katseltavana lajikenimitietoineen.

Näistä myös kukkakauppiaat ja harrastelijat haistelevat tulevia trendejä. Tosin kukkatrendit kuulemma vaihtelevat paljonkin eri alueilla 😊

Petunioissa ja pikkupetunioissa paljon värejä...


Tämä oikeanpuoleinen Scheteligin pikkupetunia oli yksi suosikeistani. Sen väritys oli niin  herkullisen kaunis.

Vaaleanpunainen tummalla silmällä oleva Huiskulan amppelipetunia oli myös veikeä, etenkin näin läheltä katsottuna.

Selvästi minua viehättää nyt kaksiväriset kukat, sillä tämä Scheteligin petunia oli myös yksi suosikkini.

Huippu kaunis tähtisilmä....

Tämä Huiskulan tähtisilmä oli uutuus lajike. Ja aika sähäkän värinen! Liekö syksyn lähestymien syynä vai mikä, mutta oli kyllä tosi kauniin värinen.


Perinteisiä kukkia ja värejä...


Tässä yksi kuva, josta hyvin näkee, miten paljon kesäkukkia oli näytteillä. Tämä on siis Scheteligin osastolta pelargoneista. Tässä ei edes ole kaikki.
Siinä on kyllä kasvihuoneviljelijällä valinnan vaikeus, niin upeita ja kauniin värisiä 😊

Kotimaisia kasveja syysistutuksiin...

Koska Kauppapuutarhaliitto täytti sata vuotta, niin näyttelyssä oli myös viljelijöiden kasvattamia kasveja. Meillä Suomessa viljellään syyskukiksi esim. eri värisiä syklaameja eli ulkosyklaameja sekä pallokrysanteemeja. Myös värikäslehtisiä keijunkukkia on kotimaisia. Niitä on kuvassa ainakin kolmea eri väriä. Uutena kasvina syysistutuksiin on harmaalehtiset kasvit, tässä hopealankaa.

Postauksen ekassa kuvassa olevat leikkokukat ovat myös kotimaisia. Eli edelleen löytyy Suomessa kasvatettuja leikkoruusuja, liljoja sekä joitakin muita erikoiskukkia.

Kotimaisia kasvihuonevihanneksia ja yrttejä...

Tiesittekö muuten, että suomalaiset kasvihuonevihannekset ovat ns. puhtaita, koska kasvihuoneissa käytetään etupäässä torjuntahyönteisiä, ei siis torjunta-aineita ötököihin. Eli kasveihin ei jää torjunta-aine jäämiä.
Kotimaisia kasvihuonevihanneksia on mm. chili, paprika, tomaatti, kurkku, salaatti ja yrtit.


Onnittelut 100-vuotiaalle Kauppapuutarhaliitolle!

"Kauppapuutarhaliitto on koristekasveja ja vihanneksia viljelevien kasvihuoneyritysten valtakunnallinen yrittäjäjärjestö. Kauppapuutarhaliiton tehtävänä on edistää ja kehittää kasvihuonealaa Suomessa sekä lisätä kasvihuoneessa viljeltävien tuotteiden tunnettuutta."
näin liittoa kuvataan heidän nettisivuillaan.
Kauppapuutarhaliitto on myös Lepaa 2019 -näyttelyn järjestäjä.

Lepaan piha-alueella erikoisia monivuotisia kasveja...

Lepaa on perinteikäs puutarhaoppilaitos ja siellä on ollut puutarhaopetusta yli  100 vuotta. Tällä hetkellä siellä on Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikkö, jossa koulutetaan puutarhatalouden ja rakennetun ympäristön asiantuntijoita.
Siksi Lepaalla kasvaa niin paljon erikoisia ja vanhojakin puita. Jo kartanomainen ympäristö komeine puistoineen on näkemisen arvoinen 😊


Tässä kuva kivikkonäytemaan vierestä. Perennojen takana on vesiaihe. Tietääkö joku, mikä puu kuvassa on? Puu on amurinkorkkipuu... kiitos Tita tiedosta!
Unohtui ihan tutkia sen nimi. Nimittäin Lepaalla kasveissa on usein nimilappu, onhan se puutarhaoppilaitos.

Koiratkin huomioitu...

Ekaa kertaa mukana oli myös koira, sillä ennakkotiedoissa toivotettiin koiratkin tervetulleeksi tapahtumaan. Ja tosiaankin koirat oli huomioitu. Koirille oli tarjolla juomavesiastia monessa kohtaa kulkuväylän vieressä. Saatiin myös täysin biohajoavat koirankakkapussitkin 😊

Oli kiva nähdä tuttuja ja seurakin oli mitä parhain 😊

Ensi vuonna Lepaa 2020...

Vaikka Lepaa näyttely on puutarha- ja viheralan ammattinäyttely, siellä on paljon nähtävää ja ostettavaa myös puutarhaharrastelijoille. Ja jo se kartanomainen puistoympäristö on näkemisen arvoinen. Suosittelen Lepaa-näyttelyä lämpimästi koko perheelle, sillä se on hengeltään hyvin rento ja iloinen tapahtuma.
Ensi vuonna Lepaa 2020 on torstaista lauantaihin 13.–15.8.2020. Lisätietoja löytyy www.lepaa.fi sivustolta.

Puutarhaterkuin Sari

10 kommenttia:

  1. Tosi kauniita pikkupetunioita.Petuniat ovat niin ihanan varmoja kesäkukkia myös pikkutaimista itse kasvatettuna,värien valinta on aina yhtä kivaa jo kevättalvella.Syysistutukset jäävät minulta usein väliin ,kun kesäkukat kukkivat niin pitkään. Suloinen koira :) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petunioissa tuntuu koko ajan tulevan uusia värejä ja sävyjä. Mikä on tosi mahtavaa näin vaihtelunhaluiselle ;)
      Ja ne on tosiaan helppoja kasvattaa ja kukittaa, myöhään syksyyn asti.
      Sama täällä, pelargonit on kauniita pitkälle syksyyn, joten niiden tilalle tulee usein ostettua kanervat. Paitsi nykyään ostan jo hyvissä ajoin tuoksuvia minisyklaameja muutaman parvekkeelle, ihan niiden tuoksun takia :)
      Koirasta olikin sitten vaikeampi saada kuvaa, kun se ei malta pysyä paikallaan. On sen verran nuori vielä.

      Poista
  2. Lepaan näyttely oli mielestäni mennyt takaisin ammattimaisemmaksi viime vuodesta. Mutta hyvät messut oli silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna oli tosiaan hieman erilaisempaa ja syynä varmaankin on Kauppapuutarhaliiton juhlavuosi. Sitähän juhlittiin perjantaina enemmänkin.
      Lepaa on aina varma tapahtuma, ja aika vanha sekin :)

      Poista
  3. Hienot messut olivat - minäkin harpoin siellä pitkän perjantain. Paljon jäi ideoita, ajatuksia ja kontakteja itämään. Tuo kysymäsi puu on Phellodendron amurense eli Amurinkorkkipuu. Ihanat istutukset oli siellä1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hienot messut! Ja taas oli paljon uutta esillä ja uusia näytteilleasettajiakin oli monta. Se on myös kivaa Lepaalla. että ne isot kesäkukkaryhmät on joka vuosi erilaisia :)
      Kiitos tuosta puun nimestä! Se oli niin kaunis kuvassa, ja tietysti ihan paikan päälläkin.

      Poista
  4. Minäkin kävin perjantaina :) Näytteillä olleita kesäkukkiakin olisi voinut tutkia vaikka kuinka kauan, upeita olivat. Tuntui, että ehdin vain harppoa ympäriinsä ja sitten pitikin lähteä, vaikka aika monta tuntia olin varannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan ne kesäkukat olleetkin ihan uskomattoman upeita! Ja värejä oli vaikka minkälaista. Lepaalle kannattaa aina varata aikaa koko päivä, sillä siellä on niin paljon nähtävää näyttelyn ohella. Tänä vuonna taimisto jäi minulta näkemättä, joten ensi vuonna se on taas tutkittava :)

      Poista
  5. Ihania kuvia! Itse olen "hurahtanut" keijunkukkiin ja nimenomaan niiden erivärisiin lehdistöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunkukissa onkin todella paljon erinäköisiä lajikkeita. Osa on matalia ja osa korkeita. Kukkien väritkin ja kukkarunsaus vaihtelee.
      Meillä on tosi tummaa ja ainakin 30 cm korkeaa. Joka kevät rusakot syövät sen aivan matalaksi ja aina se kasvattaa uudet lehdet :)

      Poista