Kylvin kymmenisen jättiverbenan siementä jo nyt, vaikka kasvatusolosuhteet meillä kotona eivät ole parhaat mahdolliset. Jättiverbenalla on siis pitkä esikasvatusaika.
Ihan uskomattoman pienet siemenet tällä jättiverbenalla !
Kylvin siemenet hajakylvönä pieneen rasiaan, jossa oli kylvömultaa. Sumutin mullan märäksi ja laitoin nimilapun, päivämäärällä.
Näitä kunnon nimilappuja olen etsinyt pitkään... en vain ollut tajunnut aiemmin tutkia Korpikankaan nettisivuja tarkemmin ; ) Tilasin nyt nämä nimilaput Korpikangas Siemen-Fröltä, samalla kuin siemenetkin. Nimilaput ovat samantyyppisiä, joita ammattilaiset käyttävät. Niissä pysyy lyijykynän jälki hyvin ja tarvittaessa sen voi pyyhkiä pois. Eli ovat ekologisia : )
Seuraavaksi laitan läpinäkyvän muovipussin kylvöslaatikon päälle ja pidän kylvölaatikkoa joitakin päiviä huoneen lämmössä. Sen jälkeen vien sen jääkaappiin noin kuukaudeksi, minkä jälkeen otan sen ikkunalle. Kaikki nämä toimet kuun mukaan.
Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.
Jättiverbena on tosi hyvä perhoskasvi, ja yksivuotinen korkea kesäkukka. Sen taimia ei yleensä ole myynnissä, joten siksi se on kylvettävä itse siemenistä. Olisi kiva kuulla, onko joku teistä kylvänyt jättiverbenaa... ja miten kasvatus onnistui...
Alla oleva kuva on otettu jostain julkisesta istutuksesta. Tuennat eivät näytä kauniilta... ja voivat olla tarpeettomiakin.
Nyt vain peukut pystyyn, että kylvökseni onnistuu ja kesällä pääsee nauttimaan verbenan kukista ja perhosista : )
Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:
- Näin kylvät siemenet sisällä
- Milloin pitää kylvää siemeniä, apua!
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin
- Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla!
- Siementen kylmäkäsittely
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin
- Taimien ruukutus
- Taimien latvominen
- Taimien jatkohoito
- Tammikuun ekat kylvöt, jee!
- Helmikuun kylvöjä
- Maaliskuun kylvöjä
- Huhtikuun kylvöjä
- Tomaatin ja munakoison esikasvatus siemenistä
- Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa
- Jättisipuli kylvetty siemenistä kuun mukaan
- Porkkanan syyskylvö tehty!
- Syyskylvöjen aika
- Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn
Edit: Kannattaa lukaista myös nuo kommentit. Siellä muutama kommentoija on kertonut omista jättiverbenan kylvön kokemuksistaan.... Mielenkiintoista : )
Nyt se alkaa :D Minäkin olen miettinyt mistä saisi juuri noita nimilappuja, kiitos vinkistä. Jättiverbena on upean näköinen.
VastaaPoistaMullakin on noita nimilappuja, mutta kuka tietäis mihin ne olen muuton yhteydessä sujauttanut?? :D
VastaaPoistaAi sielläkin on tänään kylvetty. Oletasin että tänään, kun kuukierron mukaan on hyvä päivä.
VastaaPoistaOnnea kylvöksille!
Cheri - nyt se tosiaan alkaa : ) Seuraavaksi aion kylvää helmikuun lopussa taas vähän jättiverbenaa, sekä pagodikärhöä...
VastaaPoistaOlen niin iloinen noista nimilapuista. Voisi jo ihan sen takia kylvää moneen astiaan, että saisi kirjoittaa monta lappua ; )
Kukkahattuneiti - toivottavasti löydät nimilaput ! En kyllä yhtään ihmettele, jos menivät vähän piiloon.. nippu on aika pieni, vaikka nimilappuja onkin nipussa varmaan sata kappaletta.
Multasormi - kiitos : ) Tänään tosiaan kylvin nuo. Toivottavasti laitoin nimilappuun oikean päivämäärän ; )
Ja tietenkin huomioin tuon oikean kuun vaiheen... odotin sitä oikein malttamattomasti tällä kertaa.
Joskus vuosia sitten näin noita jossain puutarhaohjelmassa ja ihastuin. Kylvin niitä, muttei niistä tullut mitään. Varmaan jossain vaiheessa kylvös pääsi kuivumaan, kun on tuo itämisaika niin pitkä. Voisin silti kokeilla joskus uudestaan:)
VastaaPoistaHuh, siemenet ovat vielä hankkimatta, mutta en kyllä voi oikein kylvääkään mitään ennen kuin sitten aikanaan kasvihuoneeseen keväällä - ikkunalautatilaa on niin vähän ja huushollista löytyy hortonomina työskentelevä kissa...
VastaaPoistaUpea tuo verbena - voisiko sen kylvää jo syksyllä ulos?
T. Sari Puumulista
Hei, viime vuonna kylvin näihin aikoihin jättiverbenan, kun en onnistunut muutamaan vuoteen sitä löytämään mistään taimistolta. Pitkän aikaa saa odottaa, enenkuin mullasta mitään nousee. En laittanut jääkaappiin kuitenkaan välillä vaan sai olla huoneen lämmössä. Epätasaisesti siemen iti ja hitaasti kasvoi. Luulin ettei tämä ikinä ehdi kukkia, mutta ehtipäs hyvinkin ja kukki pitkälle syksyyn.
VastaaPoistapioni - se on niin tuttua tuo kuivahtaminen näiden kanssa, joilla on pitkä itämisaika ; )
VastaaPoistaToisaalta jättiverbena saattaa vaatia kylmäkäsittelyn... ja siksi ei idä ilman sitä.
Taidankin tehdä toisen kylvöksen, jääkaappiin : )
Puumuli - en ole kuullut, että sitä kylvettäisiin jo syksyllä ulos... eli kannattaa kokeilla, jos vaikka onnistuisi ; )
Minullakin on tosi vähän tilaa ikkunalla näin talvella. Mutta muutama taimiruukku mahtuu aina jonnekin, hih ; ) Etenkin kun kissa-hortonomia ei meillä ole...
Kasvihuone onkin aivan mahtava paikka esikasvatukseen... kunhan siellä ei ole pakkasta ; )
Irene - juuri sinun innoittamana kylvin nämä jättiverbenat : )
Aion kylvää viikonloppuna vielä pieneen purkiin muutaman siemenen, jääkaappiin. Nyt pääsee kokeilemaan onko kylmäkäsittelystä mitään etua...
Hidas kasvuunlähtö ei tällä perhoskasvilla oikeastaan haittaa, sillä enitenhän perhosia on loppukesällä : )
Kaunis kukka ja ihailen noin pitkäjänteistä kasvatustyötä. Kiva luke postaus, jossa kesä ihan oikeesti on jo olemassa :) Kiitos.
VastaaPoistaIhanaa Sari !
VastaaPoistaKevät tekee tosiaan tuloaan - joka paikassa vihjeitä kylvöihin.
Tästähän me pidämme vai mitä ?
Tottakai pidän peukkuja Verbenan kasvatuksellesi <3
Itsekin pidän Verbenoista, koskaan en ole kylläkään kylvänyt niitä.
Jännittäkäämme yhdessä :))
Taimimoisiolla Porissa oli ainakin viime kesänä myynnissä jättiverbenaa. Kannattaa kokeilla juurakon talvettamista viileässä paikassa, koska jättiverbena on oikeastaan perenna, joka ei vaan meillä talvehdi. Näin ei tarvitse kasvattaa joka vuosi siemenestä. Onnea kylvöksille!
VastaaPoistaaikaisempaan puutarhamatka-blogiin yksi linkki - juttua näyttää löytyvän runsaastikin netissä:
VastaaPoistaBotanisk hage Tromsø
hannah
elämäni matkat - näitä pitkän esikasvatuksen kasveja kun koettaa kylvää ja kasvattaa itse, arvostus ammattiviljelijöitä kohtaan vain kasvaa.
VastaaPoistaNyt ei parane mennä matkoille, tai täytyy järjestää lomakastelija ; )
Rosalinda - kyllä kevät olisi tylsää aika, jos ei olisi taimien kasvatusta tai edes tulevien hankintojen suunnittelua... ; )
On tämä jännää puuhaa... nyt joka aamu ja ilta tulee tutkittua, josko mullasta jo pilkistäsi alkuja ; )
Outi - olen myös lukenut, että jättiverbena talvehtisi kellarissa... en vaan ole kuullut kenenkään tehneen niin. Sitä aion kokeilla, mikäli saan noista siemenistä taimia ; )
Taimimoisio onkin monipuolinen taimimyymälä, ja varmasti jättiverbenaa on muuallakin myynnissä pieniä eriä... se on vaan tuuria sitten, löytääkö niitä : )
Anonyymi hannah - kiitos linkki-vinkistä : ) Lisään sen tuohon matkajuttuun...
Jättiverbenaa ajattelin minäkin kokeilla tänä vuonna, ja jos ei onnistu, niin ainahan voin ihailla sinun taimiasi ;)
VastaaPoistaTäytyykin laittaa siemenet ensi viikolla multiin, jos kuukaudenkin saattavat mietiskellä itämistään...!
minäkin olen ihastunut jättiverbenoihin,ihanan ilmava kasvi ja perhosetkin tykkäis.Mutta just tuon piiiiitkän esikasvatusajan takia en oo kokeillut niitä.Ehkä joskus:)
VastaaPoistaGeranium - pidetään peukkuja, että kylvöksemme onnistuvat : )
VastaaPoistaKylvin eilen vielä toisen purkillisen jättiverbenaa ja laitoin sen jääkaappiin... siis kylmäkäsittelyyn 2 viikoksi. Jännä seurata kumpi itää nopeammin : )
Tiina - kasvuun lähtö on jättiverbenalla tosi hidasta, joten siksi pitkä kasvatusaika. Näin kun siemenet kylvää yhteen purkkiin, josta sitten myöhemmin koulii ne taimiruukkuihin, alkuhoito on tosi helppoa. Eikä edes vie paljon tilaakaan ; )
Kai se on itsekin kohta ruvettava kylvöpuuhiin.. Viime vuonna oli tässä vaiheessa jo hyvässä vauhdissa hommat :)
VastaaPoistaNikke - ainakin kylvöjen suunnittelu kannattaa aloittaa vaikkei pitkän esikasvatuksen kasveja kylväisikään.
VastaaPoistaSillä huomennahan on jo helmikuu... eli kevät on ihan kohta ; )
Odotan itsekin innolla Jättiverbenan kukintaa tulevalle kesälle. Sain siemeniä vasta viime kesäkuussa, jolloin kylvin niitä yhteen ruukkuun koemielessä. Nämä kasvoivat kesän aikan noin puolen metrin korkuisiksi, mutteivat ehtineet kukkia. Talvehditan ruukkua mökillä noin 8 asteen peruslämmössä. Vein ne sisään juuri tammikuun puolivälissä, kun aiemman paikan lämpö meni lähelle nollaa. Vanha vuosikasvu taisi jäätyä siirrossa, mutta mullan rajasta puskee jo uutta kasvua.
VastaaPoistaKylvin viime vuotisia siemeniä 3.1. Niistä iti noin puolet eli viisi kappaletta, jotka koulin omiin vessapaperiruukkuihin juuri tänään.
Leon - kiitos paljon kommentista... mielenkiintoista kuulla, miten olet onnistunut.
VastaaPoistaOnneksi multa suojaa aina juuria, eikä pieni pakkanen pääse juuriin asti.
Siis jättiverbenan siementen itäminen taisi kestää aika kauan, vai mitä ? Odottelen innolla, milloin oma kylvökseni alkaa vihertää ; )
Kyllä noiden pienten siementen itäminen kesti liki kuukauden. Pidin kylvöastiaa hedelmäpussissa, jottei multa vain pääsisi kuivumaan, mutta suu kuitenkin avoimena, että ilma vaihtuisi. Nyt liki kuuden viikon jälkeen kylvöstä, taimissa on ensimmäiset pienet lehtiparit.
VastaaPoistaNimilappuina uudelleenkäytän valkoisia muovisia kertakäyttömukeja, joista saa helposti revittyä juuri oikean kokoisia suikaleita. Tosin lyijykynä ei näihin oikein tartu, vaan käytän kalvotussia. Mä olen siis se outo, joka kerää vesiautomaateilta käytettyjä mukeja. ;)
Hei Sari!
VastaaPoistaHaaveilen kaunopunahattujen kukinnasta syksyllä ja ostinkin siemenpussin. Eikös kuitenkin punahatun kohdalla ollutkin niin, että kasvi kukkii vasta seuraavana vuonna? Onkohan esikasvatukselle siis ollenkaan tarvetta?
Leon - uusiokäyttö ja kierrätys on aina hienoa... vaikkakin joskus se voi vaikuttaa muista oudolta puuhalta ; )
VastaaPoistaMinun jättiverbenakylvös on ollut jo 3 viikkoa ja mitään ei vieläkään näy... Harmikseni se pääsi kerran vähän kuivahtamaan, toivottavasti se ei haitannut siementen itämistä.
Miia - kyllä näin on, että kukkiminen on aikaisintaan toisena vuotena. Jotkut kylvää sen mahdollisimman aikaisin, jotta taimet ehtivät isoiksi ensimmäisenä kesänään. Siten ne kukkivat varmimmin ja komeimmin seuraavana kesänä : )
Toivottavasti kylvöksesi ei ottanut nokkiinsa tuosta kuivahtamisesta. Kaivoin esille tuon Briteistä tilaamani siemenpussin ja päätin tuplavarmistaa kylvöni- laitoin pussinlopun multaan samantien. Ohjeessa neuvottiin: "Pidä kylvöstä pussissa 24-27 asteen lämmössä kunnes kylvös alkaa itää 1-3 kuukauden kuluessa. Pidä valossa, sillä se auttaa itämistä."
VastaaPoistaNuo omat taimeni ovat nyt seitsemän viikon jälkeen alle puolen sentin korkuisia. Koulin taimet viikko sitten vessapaperirullaruukkuihin. Niissä vaan tuntuu olevan sama ongelma kuin turveruukuissakin. Koko ulkopinta haihduttaa kosteutta, joten niitä PITÄÄ kastella päivittäin juurelle ja vielä sumutella pintaa.
Hyväähän tuossa on se, että taimet pysyvät erillään, mutta taidan silti upottaa rullat multaan, ettei kevään edetessä käy kalpaten.
Varmistuksena 19.2. kylvämäni jättiverbenat ehtivät jo itää. Eilen ihmettelin, alkaako multa homehtua, mutta "home" olikin verbenan siemenistä lähtevä juuri. Pidin tätä kylvöstä yhden sisäpäivän jälkeen kolme vuorokautta kylmäkäsittelyssä parvekkeella lumen alla. Iti siis 10 päivässä!
VastaaPoistaHelminukkajäkkärä ei ole osoittanut kuukaudessa merkkiäkään itämisestä, taidan laittaa senkin pihalle..
Leon - vau, miten nopeasti jättiverbena iti ! Kommenttisi luettuani, otin jättiverbena- kylvöksen heti pois jääkaapista tiistaina 28.2 ja tänään perjantaina 3.3. huomasin siementen itäneen : )
VastaaPoistaSe kylvös, joka on ollut koko ajan ikkunalla, ei ole vieläkään itänyt. Vein sen nyt eilen kellariin, kun siellä on jo tilaa....
Selvästikin jättiverbena hyötyy kylmäkäsittelystä.
Kylvin muuten jouluruusun siemenet multaan ja sekin ruukku on nyt kellarissa. Siemenet tippuivat joululta säilyneestä jouluruususta.
Mielenkiintoisia nämä kylvöpuuhat : )
Hei,
VastaaPoistaSinun jättiverbenat näyttävät ottaneen kunnon spurtin. Kävin eilen mökillä katsomassa omien taimien kuntoa. Sisällä ei ollut kuin +13 astetta, joten päätin siirtää taimet lämpöisempään paikkaan aurinkoiselle verannalle. Taimimulta oli pysynyt kastelematta kosteana liki kuukauden. Hrr..
http://kuvablogi.com/nayta/3524712/
Linkin kuvassa etualalla mustassa eineslaatikossa on ne viimeisimmät verbenakylvökseni helmikuulta. Sen takana ne tammikuussa kylvetyt jättiverbenat. Aika hurja kokoero. Toivottavasti nuo pikkuiset saavat vauhtia kasvuunsa verannan lämmöstä. Taustalla kukkii Coreopsis tinctoria- tiikerikaunosilmä, jonka toin kaupunkiasunnolta jäähylle. Näyttävä kasvi ryhmänä, muttei oikein sisäkasvina. Kukkien lakastuessa niistä tippuu keltaista siitepölyä ympäri ikkunalautaa ja lattiaa.
Leon - minulla on just päinvastoin... tammikuiset jättiverbenat on tosi pieniä ja helmikuiset (heti kylmäkäsitellyt) niitä isoja.
VastaaPoistaPidän jättiverbenoita ikkunalla, johon paistaa aurinko koko aamupäivän ja nyt niitä saa kastella joka päivä. Latvominen näyttää tukevoittavan niitä ja sivuversoja tulee paljon. Latvoin lopulta melkein kaikki... muutaman jätin vertailun vuoksi latvomatta.
Tiikerikaunosilmä on minulle ihan uusi kasvi. Kasvien sottaavuutta ei aina edes huomaa ulkona, mutta kun tuo sen sisällä... ; )