Sivut

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Elokuun Kuupuutarhan suunnittelua

 
Ehkäpä muistat Kuupuutarhani, josta olen aina välillä maininnut. Se on upea ympäri vuoden ja etenkin elokuun täydenkuun aikaan, jolloin illat hämärtyy jo aikaisemmin. Tänä vuonna Kuupuutarhaa on tarkoitus hieman muuttaa, sillä sen yhden kohdan kasvit eivät kestäneet parin kuukauden sateetonta jaksoa peräkkäisinä kesinä. Joten edessä on nyt Kuupuutarhan suunnittelua.


Vanha syyssyrikkä saa jäädä Kuupuutarhaan...

Tämä valkokukallinen syyssyrikkä on aika isokokoinen ja sen takia siinä on aina paljon kukkia. Se kukkii yleensä elo-syyskuun ajan eli sen kukinta osuu aina elokuun täysikuulle. Sen takia se on hyvä Kuupuutarhan kasvi. 
Se on myös loistava perhos- ja pörriäiskasvi, kuten kuvista näkyy. Ekassa kuvassa on lanttuperhonen ja alla sitruunaperhonen.
Syyssyrikkä on talvenarka kasvi ja sen takia säilytämme sen talven yli kellarissa.
Näet lisää kuvia siitä Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksesta.


Kriinumi elokuun Kuupuutarhan tuoksuja...

Nyt parhaillaan Kuupuutarhassa tuoksuu upea kriinumi, joka on peräisin Pietarista. Se on siis vanhaa alkuperää ja todellinen aarre. Olen saanut sen alun yhdeltä asiakkaalta, jonka suvussa se on kulkeutunut tänne Suomeen ja he vaalivat sitä edelleen.

Tämä kriinumi kuuluu ehdottomasti Kuupuutarhaani, koska se kukkii näin elo-syyskuussa. Se on viihtynyt siellä tähän asti tosi hyvin. Kriinumit ei talvehdi ulkona, joten senkin siirrämme talveksi kellariin. Itse asiassa se kasvaa siinä samassa ruukussaan myös Kuupuutarhassa.


Katso lisää tästä kriinumista Vanhan ajan kriinumi kukkii -postauksesta.
Kriinumin lehdet on tosi koristeellisen leveät ja kaartuvat. Pihasuunnittelun näkökulmasta se onkin loistava kasvi Kuupuutarhaan.

Valkoinen punahattu helppo kylvää siemenistä...

Kolmas kasvi joka saa ehdottomasti jäädä Kuupuutarhaani on nämä valkokukkaiset punahatut. Nekin siis kukkii koko elokuun ajan. Tai oikeastaan aloittelevat kukkimisen jo heinäkuussa ja kukinta jatkuu pitkälle syksyyn.
Sen lisäksi ne kestävät hyvin pitkät sateettomat jaksot ja onhan ne hyviä perhos- ja pörriäiskasvejakin.
Olen itse kylvänyt siemenistä kaikki Kuupuutarhan valkoiset punahatut, koska se on tosi helppoa. Löydät siitä kylvöohjeet Punahatun kasvatus siemenistä -postauksesta.

Kuupuutarhan suunnittelua...

Aion piirtää karkean pihasuunnitelman Kuupuutarhasta, koska kasvien valinta ja niiden sommittelu on siten paljon helpompaa. Samalla näkee myös kätevästi, kuinka paljon taimia tarvitaan.

Kuupuutarhan kuivin kohta, josta siis kasvit lähes kuolivat, pitää ensin kaivaa lapiolla. Aiomme kaivamalla tutkia, onko siinä kohtaa maassa kallio lähellä tai vanha hiekkakäytävä. Vasta sen jälkeen pääsen suunnittelemaan kasvit siihen.

Suunnittelen Kuupuutarhani ihan samalla tavalla, miten opetan verkkokursseillani. Se on helpoin ja toimivin tapa suunnitella erilaisia kasviryhmiä ja pihoja, ihan käsin paperille piirtämällä. 

Vielä muistutan, että tänään sunnuntaina Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssi on puoleen hintaan eli 60€ (norm.120€). Kurssin löydät www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssisivustolta.

Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.



Ai niin... elokuun täysikuu on ensi maanantaina 19.8.2024, joten silloin illalla kannattaa ihaille Kuupuutarhaa, jos sinulla jo sellainen on.


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Oi että miten kauniita kasveja sinulla on! Itse vain haaveilen syrikkästä. Onnistuukohan tälläiseltä poropeukalolta noiden punahattujen kasvatus? En ole paljon muita siemeniä kasvattanut kuin rairuohoa 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Syrikkä on kyllä upea, kun siinä on paljon oksia.
      Punahatun kasvatus siemenistä onnistuu varmasti, jos olet saanut rairuohon kasvamaan. Kokeile rohkeasti vaikka ensi maalis-huhtikuussa. Kasvatuksen voit tehdä ihan asuinhuoneen ikkunalla, jossa taimet lähtevät nopeasti kasvuun. Jutun linkissä on selkeät ohjeet punahatun kasvatukseen siemenistä.

      Poista