Sivut

perjantai 24. toukokuuta 2024

Kesäkukat saa kukkimaan läpi kesän

 Kaupallinen blogiyhteistyö - Biolan Oy
Kesäkukat saa helposti kukkimaan läpi kesän, kun laittaa niille hyvää multaa ja muistaa hieman hoitaa niitä. Tietysti aurinkoiselle paikalle on syytä valita auringossa viihtyviä kesäkukkia ja varjoon varjossa viihtyviä. Hoitoa helpottaa paljon, kun lannoittaa kesäkukat varastolannoituksena. Silloin ei välttämättä  tarvitse lannoittaa enempää koko kesänä. Täytyy kuitenkin muistaa, että mikä tahansa lannoite ei sovi varastolannoitukseen. Siitä lisää tässä postauksessa.

Kompostimultaa isojen ruukkujen pohjalle...

Meillä on joka kesä pihalla isot pelargoniruukut paahteisella paikalla. Keväällä vaihdamme niihin aina uuden mullan. Koska ruukut on aika korkeat, niin olemme laittaneet niiden pohjalle multaa meidän puutarhakompostista. Tällä kertaa sen karkeaa pintaosaa, missä on oksakatteesta maatumattomia paloja. Se tulee lisäämään mullan mikrobitoimintaa, aivan kuten orgaaniset lannoitteet sekä pussimullat, joiden raaka-aineena on biohiili tai kompostiseos.


Pelargoneille biohiilipitoista kesäkukkamultaa...

Koska pelargoniruukut on paahteisella paikalla, niin mullassa on hyvä olla biohiiltä, varastoimassa vettä pelargoneille. Olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt tätä Biolanin Kesäkukkamultaa, joka sisältää biohiiltä. Multa on rakenteeltaan ilmavaa eli se ei tiivisty liikaa, ei edes runsaasti kasteltuna. Siksi se on hyvää pelargoneille ja muillekin kesäkukille.

Varastolannoitus saa kesäkukat kukkimaan läpi kesän...

Kesäkukat tarvitsevat ravinteita eli lannoitusta, jotta ne jaksavat  kasvattaa uusia nuppuja ja lehtiä. Itse annan nykyään kesäkukille lannoitteet varastolannoituksena.
Se tarkoittaa sitä, että lannoiterakeet tai lannoitejauhe haudataan yleensä yhteen kohtaan multaa, esimerkiksi ruukun ja mullan väliin. Lannoitteeksi käy vain orgaaniset lannoitteet, koska ne ovat hitaasti liukenevia!
Kuvassa tumma rae on Biolan Luonnonlannoitetta, joka sisältää myös merileväjauhetta. Se on siis orgaanista lannoitetta. Sitä olisi voinut laittaa nyt istutuksen yhteydessä noin 2 dl/kasvi, jolloin ei enää kesällä tarvitse lannoittaa.
Sitä voi myös laittaa pienemmän määrän, jolloin tehdään noin kuukauden välein uusi varastolannoitus.

Pyöreässä purkissa vaalea jauhe on Biolan Parvekekasvilannoitetta, joka on myös orgaaninen lannoite. Nyt lannoitin nämä pelargonit sillä. Kaivoin pienet kuopat ruukun reunan ja mullan väliin kolmeen kohtaan. Lannoitteen kuuluu jäädä mullan sisään piiloon.

Kasvien istutusvaiheessa on hyvä, että lannoite ei osu pelargonin juuripaakkuun. Eli lannoitteen ja taimen juuripaakun välissä on hieman multaa. Lannoitetta ei myöskään sekoiteta multaan, vaan se jää lannoitekasaksi mullan sisälle. Ravinteita hakevat juuret kyllä löytävät lannoitteen.

Lannoitan Parvekekasvilannoitteella myös parvekkeella saviruukuissa kasvavat pelargonit, samalla tavalla varastolannoituksena ja kerran kuukaudessa. Niille laitan vain yhteen kohtaan lannoitteen, koska saviruukussa kasvaa vain yksi kasvi ja ruukku on aika pieni.

Kastelu pelkällä vedellä, koska varastolannoitus...

Kun pelargonit oli istutettu ja ruukkuun tehty varastolannoitus, lopuksi kastelin multaa. Jatkossa niitä kastellaan pelkällä vedellä, mikä helpottaa hoitoa, kun ei tarvitse lisätä kasteluveteen lannoitetta. Se helpottaa myös lomakastelijaa.
Tähän ruukkuun istutin nyt kolme uutta pelargonia. Ihastuin heti niiden kukkien väriin ja puoliriippuvaan kasvutapaan. Löysin ne tuttuun tapaan meidän lähipuutarhan torikojusta. Sieltä tekee kyllä tosi ihania löytöjä😊

Patiokärhöille myös varastolannoitus multaan...

Isokukalliset kärhöt eli myös nämä meidän patiokärhöt vaativat kunnon lannoitusta, jotta ne saa kukkimaan läpi kesän. Kuvassa parhaillaan laitan Biolan Parvekekasvilannoitetta varastolannoituksena eli istutuslapiolla kaivan pienen kuopan ruukun reunan viereen, johon kaadan lannoitteen. Lannoite kannattaa aina peittää mullalla. 
En vaihtanut patiokärhöille multaa. Otin vain pintamultaa pois, varoen rikkomasta kolmiokäenkaalin pieniä alkuja. Ne siis talvehtivat myös tässä ruukussa kellarissa. Näin kolmiokäenkaalin alut tulivat paremmin näkyviin, jolloin osasin varoa, etten vain riko niiden alkuja, kun kaivoin varastolannoitteelle kuoppia. Laitoin Parvekekasvilannoitetta kahteen kohtaan, eri puolille isoa ruukkua.

Lopuksi lisäsin uutta multaa ruukun pinnalle. Siihen käytin Biolanin Turpeetonta Puutarhamultaa, joka myös sisältää biohiiltä.
Nyt jos mietit, miksi käytän Parvekekasvilannoitetta, niin mielestäni se kukittaa runsaammin näitä pelargoneja ja patiokärhöjä.

Lakastuneiden kukkien poistaminen myös tärkeää...

Jotta kesäkukat saa kukkimaan läpi kesän, niin lakastuneet kukat kannattaa poistaa. Etenkin niiltä kasveilta, joiden kukkiin muodostuu siemeniä. Nimittäin jos kasvi alkaa kehittää siemeniä, se keskittyy siihen, eikä tee uusia nuppuja runsaasti. 
Näiltä pelargoneilta taitan kevyesti kukkatertun varren irti oksasta, kun kukat ovat mielestäni menneet rumaksi. Siinä vaiheessa kaikki kukat eivät vielä ole täysin lakastuneet eli voi tehdä niin kuin itse haluaa.

Pienenä kertauksena - kesäkukat saa siis kukkimaan läpi kesän, kun istuttaa ne hyvään multaan, antaa niille riittävästi lannoitetta syksyyn asti, kastelee säännöllisesti eli ei päästä multaa kuivumaan ja poistaa lakastuneet kukat.



Puutarhaterveisin Sari




4 kommenttia:

  1. Kiitos varastolannoitusvinkistä. Muuten konstit olivatkin tuttuja ja hyväksi koettuja. Olen juuri istuttamassa ruukkuun isoja hybridipelargoneja. Näillekö voisi lisätä ruukun ja mullan väliseen koloon 2 dl Biolan luonnonlannoitetta kukittajaksi. Tätä nimittäin olisi kotona valmiina. Olisihan vaivattomampaa kuin kastelulannoittaminen.
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Olen samaa mieltä, että varastolannoittaminen on huomattavasti vaivattomampaa.
      Periaatteessa kyllä voi käyttää sitä Luonnonlannoitetta, tosin en tiedä mitä hybridipelargoneja sinulla on. Hybridipelargoni nimeä käytetään aika monenlaisille pelargoneille.
      Itse käytän Biolanin Parvekekasvilannoitetta, koska minusta se kukittaa paremmin. Sitä tietysti käytetään purkin ohjeen mukaan.
      Upeaa pelargonikesää!

      Poista
  2. Tuota varastolannoittamista olen vähän ihmetellyt. Eikö kasvin juuret kärsi noin isosta lannoitemäärästä? Upeat on kyllä pelargonisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varastolannoittamisessa tärkeää onkin käyttää vain ja ainoastaan orgaanisia lannoitteita. Ne on hidasliukoisia, joten siksi kasvien juuret eivät kärsi isosta lannoitemäärästä.
      Jos Biolan Kasvusäkki on sinulle tuttu, niin niissä on myös koko kesän lannoitemäärä säkin yhdessä laidassa. Kasvusäkissä tomaatit kasvavat hyvin ja tuottavat runsaan sadon. Eli varastolannoitus on jo vanha konsti helpottamaan puutarhanhoitoa :)

      Poista