Puutarhan kasteluvesi otetaan meidän pihalla vanhoista rengaskaivoista. Eli kasteluveden suhteen olemme aika omavaraisia. Tosin kesällä pitkinä sateettomina jaksoina veden pinta laskee kaivoissa, aivan kuten pohjavesillekin käy. Onneksi olemme keksineet vähäsateisille kesille helpon apukeinon, joten kasvit pärjäävät silloin vähemmällä kastelulla.
Vanhat rengaskaivot hyviä puutarhan kasteluun...
Meillä on siis kaksi vanhaa rengaskaivoa pihalla. Niistä ei ole otettu taloon vettä enää vuosikymmeniin, mutta ne ovat loistavia puutarhan kasteluun.
Ja jännästi meidän kottikärrykoirat juovat mieluimmin kaivosta nostettua vettä, kuin kunnan vesijohtovettä tai katolta valunutta sadevettä.
Keväällä kaivoissa on veden pinta korkeimmillaan, jolloin tästä toisesta kaivoista on helppo ottaa vettä ihan ämpärillä kastelukannuihin.
Kun kesällä vesi näyttää vähenevän matalammasta kaivosta, niin siirrymme ottamaan vettä toisesta kaivosta. Oikein pitkänä sateettomana jaksona harkitsemme tarkoin, mitä kastellaan ja minkä voi jättää kastelematta. Vettä ei silloin voi tuhlata, koska veden pinta laskee koko ajan.
Myös kastelun jälkeen veden pinta on laskenut kaivossa, mutta yön aikana se palautuu aina sen hetkiseen tasoon.
Sadejakson jälkeen kaivoissa veden pinta nousee, kuten käy pohjavesillekin. Näin huomaa konkreettisesti, miten tärkeitä sateet ovat ja arvostaa vettä ihan eri tavalla.
Kasvimaa kastellaan kasteluletkulla...
Kasvimaata ja uusia istutusalueita kastelemme pitkällä kasteluletkulla. Silloin vesi otetaan kaivosta pumpulla. Usein pumppu laitetaan paikoilleen vasta siinä vaiheessa, kun kasvimaalle tehdään kylvöt.
Juurikastelija apuna monivuotisten kasteluun...
Uusien puiden ja pensaiden sekä tiettyjen kastelua vaativien puuvartisten kasvien kasteluun käytämme juurikastelijaa kasteluletkun jatkeena. Se on siitä kätevä, että sillä saa veden painettua mullan sisään juuristoalueelle. Maan pinta ei kastu eli se ei silloin houkuta etanoita. Samalla säästää myös vettä, kun sitä ei haihdu ilmaan eikä vesi valu maanpintaa pitkin muualle.
Biohiili vähentää kastelun tarvetta...
Kasvimaalla todella isona apuna on ollut multaan sekoitettu biohiili. Se sitoo vettä kasvien käyttöön eli pidentää kastelujen väliä. Toki biohiili pitää ladata ensin vedellä ja ravinteilla, kohtaan sopivalla tavalla.
Veden varastoinnin lisäksi biohiili lisää maan mikrobitoimintaa, mikä myös auttaa kasveja saamaan paremmin vettä sekä kestämään kasvia stressaavaa kuivuutta.
Miten lisäsimme biohiilen kasvimaalle, voit lukea siitä Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa testistä.
Ja jos et vielä tiedä, niin biohiili on korkeassa, mutta lähes hapettomassa tilassa poltettua puuta. Ei siis takasta tai kiukaan pesästä jääneitä hiilenpaloja.
Maahan lisätty biohiili säilyy mullassa vuosikymmeniä eli sitä ei tarvitse lisätä joka vuosi.
Kastelu kuun mukaan...
Vielä kun kastelee pihallakin kasvit kuun mukaan, niin kasvit käyttävät veden tehokkaammin. Kasvit voivat silloin myös paremmin. Kuun mukaan katsottuja Kastelupäiviä voi siis hyödyntää sisäkukkien lisäksi ulkokasveille.
Kasvivalinnalla iso merkitys kastelun tarpeeseen...
Periaatteessa puutarhaa ei tarvitse kastella, kun kasvit on valittu oikein. Vain kylvökset ja ihan uudet taimet vaativat kastelua.
Kun pihan kasvit on valittu kasvupaikan olosuhteisiin, kasvit kasvavat hyvin, eikä niitä tarvitse myöhemmin kastella. Tämä on ihan pihasuunnittelun perusasioita. Kasvivalinnalla on siis todella iso merkitys!
Oman pihan olosuhteiden tunnistaminen onkin tärkeää. Sen jälkeen on paljon helpompi valita omalla pihalla viihtyviä kasveja ja siten onnistuu aina kasvivalinnoissa. Pihasta saa silloin myös helppohoitoisemman. Ja kastelun tarve vähenee 😊
#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan
Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/
Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/04/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-4.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html
Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17188
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2023
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html
Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi
Uusi tuttavuus tuo juurikastelija, kuulostaa kätevältä!
VastaaPoistaJuurikastelija, etenkin Esvi Ky:n juurikastelija on tosi kätevä. Sen suunnittelussa on ollut mukana kaupunkien viheryksiköt, joten se toimii käytännössä ja on myös kestävä.
PoistaTuo biohiili täytyisi saada kokeiluun, sen verran vakuuttunut olen tuloksistasi :)
VastaaPoistaSatu - Tsajut
Kokeile ihmeessä kasvimaalla tai kasveille, joita joutuu kastelemaan kesällä. Paras tulos saadaan biohiilellä, joka on tehty erittäin korkeassa lämmössä ja lähes hapettomassa tilassa. Välillä tee-se-itse videoissa näkee biohiilen tekoa, missä puu ei pala hapettomassa tilassa. Silloin sen rakenteesta tulee erilaista ja se ei sido vettä itseensä niin hyvin. Eikä myöskään silloin ole niini hyvä maan mikrobeille. Eli tässäkin on laadulla iso merkitys :)
PoistaMeidän käyttämä biohiili on "teollisesti valmistettua" ihanne olosuhteissa ja siksi sen vaikutus on ollut niin iso kasveille.
Juurikastelija näyttää näppärältä!
VastaaPoistaSe on tosi kätevä monivuotisten kasvien kastelussa. Se ei tietystikään ole mikään ihme, sillä Esvin juurikastelija on kehitetty yhdessä viherammattilaisten kanssa :)
Poista