Sivut

perjantai 10. maaliskuuta 2023

Lisää perhosia ja pörriäisiä pihalle

Miten saada lisää perhosia ja pörriäisiä omalle pihalle, miettii moni taas kesällä. Itse asiassa sitä kannattaa pohtia jo nyt, jotta saa keväällä lisättyä pihalle hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Silloin niistä voi olla iloa jo kesällä. Tosin osa kukkii vasta toisena vuotena, joten myös siksi kannattaa toimia heti... eikä vasta tulevana kesänä 😊


Parhaat perhos- ja pörriäiskasvit...

Perhosia ja pörriäisiä pystyy auttamaan kunnolla, kun valitsee pihalle parhaita tai ainakin hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Monessa kasvilistauksessa näkee valitettavasti myös sellaisia pörriäiskasveja, joissa harvemmin käy pörriäisiä. Eli jos tilaa ei ole tuhansia neliöitä pörriäispenkkiin, kannattaa suosia parhaita perhos- ja pörriäiskasveja.
Kuvassa on vanhat tähkälaventelit meidän pihalta. Ne on kyllä todellisia pörriäismagneetteja ja houkuttavat myös perhosia.

Perhostoukille ruokaa tietyistä kasveista...

Tietysti perhostoukille on hyvä olla pihalla omat kasvit. Se on syy, miksi säästämme nokkoset, emmekä tee niistä esimerkiksi lannoitetta. Olikin ihana nähdä nokkosmättäässä näin paljon toukkia kesäkuussa😊

Yksivuotiset kesäkukat ja niityt kukkivat liian lyhyen aikaa...

Yksivuotiset kesäkukat ja kukkaniityt kukkivat lyhyen aikaa, perhosten ja pölyttäjien näkökulmasta. Kukkia pitäisi olla maalis-huhtikuulta lokakuulle asti. Yksivuotiset ovat kyllä muuten hyviä, mutta ne kukkivat yleensä vasta juhannukselta elokuulle tai vieläkin lyhyemmän aikaa. 
Yksivuotiset kukat eivät siis pelkästään riitä!

Jos ei ole pölyttäjiä, ei tule marjoja eikä hedelmiä...

Mikäli omenasato on ollut niukka tai pensasmustikoita ei tule, vaikka kukkia näkyy, syy voi olla pölyttäjien puute. Sillä kukkien pitää pölyttyä, jotta tulee marjoja tai hedelmiä. Erilaiset pörriäiset eli pölyttäjät hoitavat sen homman. 
Meidän pihalla on paljon erilaisia pörriäisiä ja perhosiakin, joten marjoja ja hedelmiä tulee aina runsaasti, kunhan kuivuus ei vie satoa. Näiden hyönteisten runsauteen vaikuttaa pihamme kasvivalinta, sillä pihalla on paljon niitä parhaita perhos- ja pörriäiskukkia maalis-huhtikuulta lumen tuloon asti. 

Lisää perhosia ja pörriäisiä omalle pihalle...

Aina välillä minulta kysytään vinkkejä pörriäiskukkapenkin tekoon. Kasvien valinnan selittäminen vie paljon aikaa, enkä useinkaan ehdi kuin antaa pienen vinkin, joten siksikin tein nyt aiheesta oman verkkokurssin. 

Sillä on helppo suunnitella oman pihan olosuhteisiin sopiva perhos- ja pörriäiskukkapenkki.
Tietysti kurssille on tulossa myös perennapenkin tekoon ohjeet ja hoito-ohjeita, jotta varmasti onnistuu luomaan runsaskukkaisen kukkapenkin.

Uusi verkkokurssi Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille...


Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille on siis yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.
Lisätietoja kurssista näet täältä.


Toivotaan perhos- ja pörriäisrunsasta kevättä!

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Tärkeää asiaa! Itse haaveilen laventeleista, mutta savimaatontilla taitaa jäädä pelkäksi haaveeksi. On minulla niitä terassilla ruukussa, mutta ovat kovin pieniä. Niissä näkee kyllä kimalaisia ja perhosia ihan mukavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventeli onkin yksi parhaimmista pörriäisperennoista ja niin ihanan tuoksuinen.
      Oletko kokeillut istuttaa sitä kohopenkkiin tai kohopenkin reunaan. Siinä se saattaisi talvehtia. Kotimaiset taimet talvehtii paremmin eli suomalaisen perennataimiston kasvattamat. Tai siementaimet.

      Poista