Sivut

perjantai 27. tammikuuta 2023

Mullanvaihto ja paras viherkasvimulta

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Mullanvaihto viherkasveille on alkamassa, joten todella innoissani kokeilin uutta Biolan Viherkasvimultaa. Minulla oli muutama kasvi, jotka kaipasivat jo ruukun vaihtoa isompaan tai mullanvaihtoa parempaan multaan. Tämä Biolanin Viherkasvimulta vaikuttaa parhaalta kasveille, kun katsoo sen koostumusta eli mistä se on tehty. Onkin tosi mielenkiintoista nähdä, miten vaatelias ja heikkokasvuinen kultaköynnöksen lajike alkaa kasvaa siinä.

Uusi viirivehka pääsi altakasteluruukkuun...

Viirivehkaa saa kastella usein keväällä ja kesällä lämpimässä asunnossa, joten ennakoin ja istutin tämän uuden pienikasvuisen viirivehkan altakasteluruukkuun. Nimittäin vajaan kuukauden kuluttua aurinko paistaa jo lämpimästi ja viirivehka tarvitsee enemmän vettä.
Tätä uutta Biolanin Viherkasvimultaa voi käyttää myös altakasteluruukuissa eli jatkossa ei enää tarvitse ostaa erikseen altakastelumultaa. Se helpottaa kivasti mullanvaihtoa.

Kuvassa on vielä pinkki teippi suojaamassa altakasteluruukun vedentäyttöaukkoa, jotta multaa ei mennyt vesisäiliöön.


Kiireellinen mullanvaihto kultaköynnökselle...

Valkokirjava kultaköynnös `N`Joy` on voinut huonosti pitkään ja se onkin haasteellinen kasvi. Sillä näyttäisi olevan kookoskasvualustaa multana ja kuten kuvasta näkyy, sillä on heikot juuret.
Joten otin varovasti juurten välistä kookoskasvualustaa reilusti pois ja istutin sen Viherkasvimultaan. Jännä nähdä, miten parempi multa alkaa näkyä kultaköynnöksen kasvussa.

Paras multa huonekasveille Biolan Viherkasvimulta...

Aluksikin Biolanin Viherkasvimulta on ekologista, koska se on 100% turpeetonta. Mullan raaka-aineet ovat joko kierrätettyjä tai uusiutuvia. 

Kasvien hyvinvoinnin näkökulmasta Viherkasvimullassa on monta hyvää ominaisuutta, jotka yhdessä tekevät siitä parasta multaa viherkasveille ja sisäkukille.
  • Siinä on kompostimultaa, josta tulee ne kasveille tärkeät mullan mikrobit sekä hyvä ja pitkään kestävä mullan mururakenne
  • Kompostimullasta tulee luonnonmukaiset ravinteet, mitkä eivät heikennä mikrobeja kuten muut lannoitteet. Kompostin ravinteet ovat myös hidasliukoisia eli pitkäkestoisia
  • Biohiili varastoi vettä ja ravinteita, joita kasvit ottavat siitä tarpeen mukaan. Se pitää mullan ilmavana ja lisää mullan mikrobitoimintaa - siis monta hyvää tekijää kasveille
  • Kasvusammal varastoi myös vettä huokosiinsa, joista kasvit ottavat sitä tarvittaessa. Se on myös ilmava materiaali mullassa 
  • Kasteluväli siis pitenee biohiilen ja kasvusammalen ansioista. Samalla multa on kasteltunakin ilmavaa. Lisäksi kuivunut multa imee vettä hyvin ja kostuu tasaisesti, mikä on tärkeää ruukkujen mullassa.
  • Hiekka ja murskattu kevytsora tuovat vielä lisää ilmavuutta multaan
Tässä Biolan Viherkasvimullassa näkyy pieniä biohiilen, varpujen ja luonnonkuitujen kappeleita. Ne lisäävät mullan ilmavuutta ja ovat samalla ravintoa mullan mikrobeille. Siis super hyviä mullassa!


Itselläni on paljon viherkasveja, joten minulla on siksi tämä 24 litran multapussi. Sitä on myös pienempänä 10 litran pussina.
Kaktuksille ja mehikasveille on oma Kaktusmulta, mutta muille huonekasveille tämä on paras multa. 

Esikostutus tuo mullan edut parhaiten käyttöön...

Minulla on tapana esikostuttaa multa, etenkin nämä kompostia sisältävät mullat. Silloin niiden mururakenne muodostuu heti ja multa myös pysyy pidempään rakenteeltaan hyvänä.
Joten nytkin esikostutin mullan, multapussin ohjeen mukaan. 

Mullanvaihdon aika helmi-kesäkuu...

Paras mullanvaihdon aika on, kun kasvit ovat kasvussa. Se on yleensä helmikuun ja kesäkuun välillä. Toki muulloinkin voi vaihtaa mullan, jos siihen on selvää tarvetta.
Lisäksi itse vaihdan mullat aina kuun mukaan, kasvavalla kuulla.

Lattialle pudonnut värinokkonen...

Tämä elokuussa laitettu pistokastaimi on pudonnut lattialle jo pari kertaa, kun sen multa on kuivahtanut. Sillä on siis aivan liian pieni ruukku lehtimassaan verrattuna. Joten vaihdoin sille isomman ruukun ja tätä Viherkasvimultaa.

En vielä leikannut sitä, koska on niin hämärää päivisin. Todennäköisesti leikkaan sen helmikuun alussa tai lopussa. Siitä teen sitten oman postauksen.

Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Onpa kaunis viirivehka! Minulla on sellainen jättikokoinen, joka lurpattaa lehtiä herkästi. En ole saanut yhtään kasvia viihtymään altakasteluruukussa. Olen käyttänyt aina tavallista kukkamultaa niissä. Onko tosiaan niin, että niihin pitää laittaa eri multaa? Tekisi mieli laittaa viirivehkani altakasteluruukkuun, mutten haluasi sen kuolevan heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa käyttää vain altakastelumultaa tai tätä uutta Biolan Viherkasvimultaa altakasteluruukuissa. Tavallinen kukkamulta muuttuu liian tiiviiksi niissä, jolloin kasvien juuristo alkaa kärsiä. Silloin kasvi voi huonosti.

      Tietysti täytyy myös antaa altakasteluruukun säiliön kuivua eli mittatikun tulee mennä minimiin ennen vesisäiliön täyttöä. Vedenpinta ei myöskään saa nousta yli maxin. Altakasteluruukun ei ole hyvä olla liian iso kasville. Niitä kun on eri kokoisia.
      Viirivehkalle sopii loistavasti altakasteluruukut, sillä kun on aika suuri veden tarve, kuten olet huomannut. Eli suosittelen kasvillesi altakasteluruukkua lämpimästi, ja siihen tarkoitettua multaa :)

      Poista
  2. Mulla on noita N Joy kultaköynnöksiä. Vaihdoin heti kohta ostettua sen kookos kasvualustan tai mitälie ollut. En ole löytänyt "sitä oikeaa kasvualustaa" kasveilleni kaupasta vaan sekoittelen useita aineista. Hitaasti ovat kasvaneet mutta kuitenkin ovat. Ehkäpä pitää ostaa tuota viherkasvimultaa kunhan löydän jostain. Kohtahan niitä on alettava katsella mullanvaihto mielessä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. N Joy kultaköynnös taitaa olla aika hidaskasvuinen. Ja herkkäjuurinenkin eli mullan laadulla on sille iso merkitys. Onkin jännä nyt seurata, miten se lähtee kasvuun uudessa mullassa.
      Minulla on tavallisempikin kultaköynnös ja todennäköisesti samassa kookoskasvualustassa. Se on kasvanut ihan hyvin. Aion kyllä sillekin vaihtaa tuota uutta viherkasvimultaa sitten helmikuussa.

      Poista