Sivut

keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Onko ongelmana rikkaruohot ja kitkeminen?

Onko ongelmana rikkaruohot ja kitkeminen? Jos on, niin kuulisin erittäin mielelläni, mikä siinä on ongelmana. Me ihmiset olemme erilaisia ja kaikki ei toki pidä kitkemisestä. Tai voi myös olla fyysisiä rajoitteita, mitkä vaikuttavat kitkemiseen. Mutta onko vielä jotain muuta, mikä tekee kitkemisen tai rikkaruohot ongelmaksi.

Itse kun rakastan kitkemistä ja koen sen jopa meditatiiviseksi, niin huomaan, että en ehkä ymmärrä täysin kitkemisen ongelmia. Siksi toivon apuasi eli mikä rikkaruohoissa ja kitkemisessä on ongelmallista?

Rikkaruohot valtasivat perennapenkin...

Ylimmässä kuvassa kukkii parhaillaan oranssikukallinen rusopäivänlilja ja vaaleanpunainen ruusumalva. Taustalla näkyy myös syysleimunlehtiä.

Parin vuoden kuluttua ryhmä näytti tältä. Vuohenputki on vallannut koko perennapenkin. Tämä on tosi surullinen näky, sillä upea perennaryhmä on enää pelkkä muisto. Näin voi käydä, jos jättää kasviryhmän täysin kitkemättä. 

Heinä alkaa vallata kivien välit...

Tässä kohdassa on ollut viime kesänä iso kesäkukkaruukku ja nyt siinä on pari pienempää. Kohta näyttää aika epäsiistiltä nyt, koska heinä on alkanut valloittaa sepeliä ja kivien välejä. Tämä onkin minulla tarkoituksena kitkeä nyt heinäkuussa, hyvinä kitkemispäivinä. 
Jos antaisin heinän kasvaa, sitä olisi kohta niin paljon, että alue muistuttaisi jo nurmikkoa. Ja se tietäisi sitten lisää työtä trimmerille, tätä kun ei voi leikata ruohonleikkurilla😊

Huomenna 14.7.2022 on taas hyvä Kitkemispäivä kuun mukaan ja sen on iltapäivästä. Samoin alkaa heinäkuun kitkemisjakso, joka kestää parisen viikkoa. Pääsen siis kitkemään tuota heinää pois.

Lehtomaitikkaniityn kitkeminen...

Meillä on lehtomaitikkaniitty, josta ollaan kitketty pois kaikki ei toivotut kasvit. Sen takia tämä miellyttää silmää ja on kaunis edelleen. Eli vuohenputket, pajut, horsmat ja muut olisivat jo vallanneet tämän kohdan, jos olisi jätetty se kitkemättä.

Oravan piilottamista siemenistä on tänä kesänä kasvanut tosi paljon jalopähkinäpuun, tammen ja hevoskastanjan alkuja. Ihme kyllä jopa pähkinäpensaan taimia on alkanut näkyä siellä täällä. Naapurustossa kasvaa siis jollain pähkinäpensas.
Kaikki nämäkin taimet poistetaan, koska niistä kasvaisi aivan liian isokokoisia puita. Tämän pähkinäpensaan taimen taidan jättää ja pitää sitä leikkaamalla pienehkönä.

Onko ongelmana kitkeminen ja rikkaruohot?

Kuulisin siis mielelläni, mikä kitkemisessä ja rikkaruohoissa on ongelmallista. Näin voin sitten antaa vinkkejä jatkossa kitkemiseen.



Jos haluat heti oppia tehokasta kitkemistä, niin siitä on  Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Puutarhaterveisin Sari




18 kommenttia:

  1. Minulla on ongelmana sää kesällä. Kuumalla helteellä en jaksa kyykkiä auringossa kitkemässä. Tänään näyttää hyvältä, aion siis kitkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmaan monella ongelmana hellekesänä. Silloin voi koettaa kitkeä illalla, jos se vaan onnistuu. Tai täytyy vain jättää kitkemättä ja poistaa sitten entistä ahkerammin rikkaruohoja helteiden jälkeen ja keväällä.
      Tänään on ainakin meilläpäin ihanan viileä kesäpäivä, sadekuuron jälkeen :)

      Poista
  2. Ei sinänsä, ongelmia. Tykkään kitkemisestä, rentouttaa ja lopputulosta mukava ihailla. Kummallista, että yleensä meillä on sadepäivä, kun ehdotat kitkentäpäivää. Sateessa en kitke, mutta onneksi nyt pari viikkoa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen huomannut sen, että aika usein viime aikoina on Kitkemispäivään osunut kunnon sade :) Tänään on luvattu aika aurinkoista päivää, mitä nyt on pieniä sadekuuroja. Sade kivasti pehmittää maata, jolloin rikkaruohot lähtevät vielä helpommin juurineen. Tulossa siis loistava Kitkemispäivä!

      Poista
  3. Minulla on ongelmana peltokortteen valtavat määrät ja ohdakkeiden myös. Olen kitkenyt viime kesästä asti vain suositteleminasi kitkemispäivinä, mutta paljon niitä edelleen on. Tuntuu, että teen vain turhaa työtä pitkin kesää, kun määrä ei tunnu vähenevän. Ehkä pientä toivoa joillakin istutusalueilla on, minkä vuoksi olen jatkanut sinnikkäästi kitkentää. Peltokorte on työntäytynyt paljon myös muiden kasvien juurille ja esim. Rentoakankaalin omat juuret/uudet alut tuppaavat helposti irtoamaan samalla, kun kiskaisen peltokortteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohdakkeen pitäisi olla helppo kitkettävä eli sen saa hävitettyä kokonaan melkein yhden vuoden aikana. Joskus jopa parissa kuukaudessa. Siis kun sen tekee hyvinä Kitkemispäivinä. Kuulostaa ihan siltä, että sinulla on kitkemistekniikassa nyt jokin ongelma.
      Sen sijaan kortetta on hankala hävittää ja se vaatii useamman vuoden kitkemistä.
      Onneksi se ei yleensä haittaa, vaikka perennan alut tai juuret nousevat ylös, kun istuttaa ne heti takaisin ja tiivistää vielä käsillä multaa. Tsemppiä kitkemiseen!

      Poista
  4. En suoranaisesti tykkää kitkemisestä, mutta ei se epämiellyttävääkään ole. Suurin ongelma kitkemisessä lienee aika, jonka mukamas pitäisi riittää niin moneen muuhunkin. Helteellä jätin kitkemiset muutaman yrityksen jälkeen. Rikat tarrautuivat koppuraisen kuivaan maahan entistä tiukemmin ja pahimmillaan varsi napsahti poikki juurten jäädessä maahan jatkamaan kasvuaan. Tänään kitkin ilolla. Öisen rankkasateen pehmittämästä maasta rikat lähtivät helposti ja nopeasti. Oi, mikä ilo onkaan katsella siivottuja alueita. Vielä riittää tulevillekin päiville kitkettävää. Kuten sanoit, kitkeminen on terapeuttista. Siinä ohessa voi suunnitella, muistella ja ajatella milloin mitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitkemisessä saa tosiaan suunnitella ja miettiä kaikenlaista, kenenkään häiritsemättä :) Kun käsillä tekee keskittyneesti jotain, niin samalla saa hyviä oivalluksia ja uusia ajatuksia... ja rikkaruohot vähenee.
      Riippuu vähän maalajista ja pihan kohdasta, miten kovaksi maa menee sateettomana jaksona. Itsekin jätin muutamasta kohdasta kitkemisen väliin juuri sen takia. Onneksi meidän pihalla oli paljon kohtia, joista pääsin kitkemään.
      Sade on kyllä ihana apu kitkemisessä, kun se tulee edellisenä päivänä tai yönä :)

      Poista
  5. Mulla suurin ongelma on arosuolaheinä. Leviää niin huomaamatta ja sit se onkin kaikkialla.. Toinen leviäjä on ahomansikka, jota yritän pieninä aloina jättää, mutta loppukesästä sitä on jo penkit pullollaan :) Muuten pidän kitkemisestä, kunhan jaksais olla säännöllinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahosuolaheinä ja muutkin suolaheinät sekä ahomansikka leviävät kyllä aika nopeasti, jos ei ole tarkkana. Siksi onkin hyvä säännöllisesti käydä niiden kohdat kitkemässä, ja tietty kuun mukaan.
      Kannattaa siis kitkeä ainakin hyvinä Kitkemispäivinä :)

      Poista
  6. Meillä ongelmana on maassa oleva hirmuinen ratamon ja voikukan siemenpankki, joka alkaa puskea taimia aina kun menee edes vähän mylläämään maata. Vanhoilla istutusalueilla niiden määrä on jo selvästi vähentynyt, ellen ole mennyt vaihtelemaan kasvien paikkoja, mutta viime ja tänä kesänä tehdyt istutukset ovat parin viikon jälkeen kitkennästä taas vihreänä. En käytä enää lainkaan ostomultaa, vaan käytän sitä maata mitä tontilta löytyy ja omaa kompostia siihen lisäksi. Se on muuten oikein hyvää mutta vaatii muutaman vuoden ajan noiden kahden rikkaruohon kitkemistä ennen kuin helpottaa. Puutarhakomposti on ääriään myöten täynnä jo tässä vaiheessa kesää, vaikka jätän aivan pienet rikkaruohot kitkennän jälkeen maanpinnan katteeksi eikä kitkeminenkään meinaa motivoida, kun tietää kottikärryjen olevan täynnä ennen kuin edes puolet pihasta on kitketty. Onneksi ei ole mitään pahoja juuririkkoja vielä lisäriesana (ellei lasketa nurmikon puolelta kukkapenkkeihin yrittäviä valvatteja ja heiniä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä iso onni, jos pihallanne ei ole hankalia juurilla leviäviä rikkaruohoja. Niiden pois saaminen vaatii aina isomman kitkemisurakan. Ja niihin verrattuna ratamo ja voikukka on super helppoja rikkaruohoja. Kaikki on niin suhteellista :)
      Siemenistä lähteneet rikkaruohot on onneksi helppo poistaa, kunhan vain muistaa tai ehtii tehdä sen ajoissa. Niitä muuten lähtee kasvamaan vähemmän, jos kitkee vain Kitkemispäivinä.
      Mekin käytämme omaa kompostimultaa ja sieltä tulee aina jonkun verran rikkaruohojen siemeniä maahan. Siihen on jo niin tottunut, että valmistautuu niiden kitkemiseen kasvimaalta ja uusista istutuksista. Kompostimulta on niin hyvää kasveille, että pieni lisätyö ei haittaa :)

      Poista
  7. Minulla on suurena rajoitteena terveydelliset ongelmat. En voi kyykistellä yhtään enkä oikein kumartuakaan, joten yritän käyttää parhaani mukaan pitkävartisia työkaluja. Minulla on ruoholeikkuri ja sen kaverina viralliselta nimeltään kai omena-/roskapoimuri, jolla yritän kiskoa rikkaruohoja. Juolaheinät eivät lähde millään, kivet kukkapenkkien reunoissa vaikeuttavat hoitoa ja juuri kuvasi mukaiset heinät ja muut rikat puskee laattojen ja liuskekivien ympärille. Voi miten mielelläni konttisin kitkemässä, mutta kun en voi :(
    Voikukat, ratamot ja ilmateitse leviävät puiden taimien alut ovat myös suurena riesana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveydelliset rajoitteet on kurjia ja varmasti muutenkin hankaloittavat elämää arjessa. Onneksi kitkemiseen löytyy niitä pitkävartisia työkaluja ja voi luovasti käyttää myös muita apuvälineinä. Hankalimpiin kohtiin, mihin ei pääse itse käsiksi, voi aina pyytää muilta kitkemisapua, vaikka pientä palkkiota vastaan. Nykyään on myös puutarhureita, joita voi palkata omalle pihalle töihin tuntiveloituksella.
      Juolavehnä on tosiaan hankala kitkettävä ja vielä kun se leviää niin helposti. Itse huomasin nyt tänä kesänä, että puiden siementaimia on hurjat määrät kasvimaallamme. Monet luonnonkasvit ja koristekasvitkin leviävät siemenistä, etenkin hyvänä vuotena. Ja nyt näyttää olevan sellainen vuosi :)

      Poista
  8. Pihalaattojen ja kivetysten välissä kasvavat rikkakasvit ovat iso ongelma, niitä kun ei saa hyvällä tahdollakaan irti. Varsi lähtee, niin jo taas kahden päivän päästä ovat hyvissä voimissaan. Kyllästyin ja otin järeät aseet käyttöön.... eli Roudnup.... ei muuten ole myrkky entisensä, ei se mitään auta. Seuraavaksi kun pinna menee valelen bensalla ja poltan ne 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihalaattojen saumojen kitkemiseen kannattaa ehdottomasti hyödyntää Kitkemispäiviä. Meillä on luonnonkivilaatoitus, jossa on isot saumat eli kivien välit. Välit saa ainakin kerran kesässä putsata rikkaruohoista. Olen välillä käyttänyt ekologisempaa ainetta, joka on tehonnut riittävän hyvin. Siitä on blogijuttukin https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/08/rikkaruohojen-havitys-laattojen.html Nykyään aine on Solabiol Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja. Aina kannattaa lukea käyttöohjeet huolella ja noudattaa niitä, jotta aine tehoaa toivotulla tavalla :)

      Poista
  9. Kova savimaa palstalla on ollut mulle suuri ongelma. Maanparannus- hommia tehtiin vuosia, jopa salaojitusta sadekesinä. Juolavehnän ja ohdakkeen kanssa luovutettiin. Hankala sijainti myös, fillarilla ei suuria kuormia jaksanut kuljettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohdake on aika helppo kitkettävä, kunhan kitkemistekniikka on oikea. Toki maassa on varmasti paljon ohdakkeen siemeniä, jotka edelleen lähtevät kasvuun. Ne on onneksi helppo kitkeä. Juolavehnänkin saa kyllä hävitettyä, mutta se vaatii jo enemmän aikaa. Savimaa on tosiaan välillä hyvinkin kovaa, joten se hieman hankaloittaa kitkemistä ja silloin juuria on vaikea saada maasta. Siihenkin on omat konstinsa.

      Poista