Sivut

perjantai 14. toukokuuta 2021

Helmililjat ja jouluhyasintit maahan

 
Lakastuneet helmililjat, narsissit ja jouluhyasintit kannattaa istuttaa ruukuista maahan näin keväällä. Ne ja muutkin ruukussa myytävät sipulikukat ovat monivuotisia eli kukkivat jatkossa pihalla näin keväisin. Sen takia niitä onkin kiva ostaa aina kotiin, kun eivät ole kertakäyttökukkia. Istutimme nyt siis helmililjojen sipulit maahan, sillä kuun mukaan siihen oli hyvä ajankohta. 

Lakastuneet helmililjat ruukusta maahan...

Tämä ruukkuhelmililja oli pääsiäisasetelmassa parvekkeella ja nyt se pääsi perennapenkin reunaan. Suositellaan, että ruukun multa kastellaan aina ensin hyvin. Sen jälkeen sipulit erotellaan toisistaan niin, että niihin jää juuria ja lehdet. 

Tällaisella otteella sipulit on helppo erotella.

Kun sipulit on irrotettu toisistaan, ne istutetaan muhevaan multaan. Yleisohje istutussyvyydestä on niin, että multaa tulee sipulin päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli jos sipuli on 3 cm korkea, sipuli istutetaan niin syvälle, että multaa tulee sen päälle 6-9 cm. 

Kuvan vasemmassa ylälaidassa helmililjat on jo istutettuna eli osa lehdistä jää mullan sisään. Lopuksi leikataan kukkavarret pois ja kastellaan.

Viime keväänä istutetut helmililjat kukkivat nyt...

Nämä helmililjat on viime vuoden kevättalvelta, siis ruukkuhelmililjoja. Ne istutettiin viime keväänä tähän kukkapenkin reunaan ja nyt ne kukkivat. Ensi vuonna ne ovat jo paljon rehevämpiä, sillä helmililjat kuuluvat niihin varmoihin ja helppoihin kevään sipulikukkiin.


Vanhat hyasintit edellisiltä jouluilta kukkii tuoksuen...

Joulun aikaan ostan paljon hyasintteja, etenkin niiden erikoisvärejä. Ja tietysti pääsiäisenäkin. Kaikki ne me säilytämme ja istutamme ulos pihalle, heti kun sää sen sallii. Ne on siis istutettu jo aiemmin. Piharuukussa on vielä kukkimassa tämän pääsiäisen hyasintit ja tulppaanit. Kun ne lakastuvat, istutamme nekin sitten maahan. 

Nyt pihalla kukkii vanhoja hyasintteja pihakeinun alla, perennapenkissä, kivimuurin luona ja monessa muussakin kohtaa. Näistä hyasinteista leijailee nenään niin ihana tuoksu, kun istuu niiden lähellä pihakeinussa 😍
Mysteerikukat pensaan suojassa...

Pihajasmikkeen alla, valkovuokkojen keskellä, huomasin tällaisen mysteerikukan. Se muistuttaa kirjopikarililjaa. Ihmettelen vaan, miten ne ovat noin korkeita ja niin monta lähekkäin.
Meillä kasvaa kirjopikarililjoja siinä lähistöllä, mutta ne ovat paljon matalampia ja kasvavat yksittäin. Tämä mätäs saattaa olla jokin ruukkukukkana ostettu pikarililja, joka on sitten keväällä istutettu oksien suojaan... vuosia sitten. Jännä nähdä, mitä näistä tulee!

Aurinkoista viikonloppua!


Kevätterkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Tänä vuonna säästin minäkin hyasintit ja nyt ne on jo istutettu pihalle. Pitääkö niitä kastella kesällä? Tämä on minulle aivan uusi maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä hyasintteja ei tarvitse kastella. Ne alkavat kohtapuoliin jo lakastuttaa lehtiään eli ovat kesällä lepotilassa.
   Niiden hoito on helppoa eli keväällä annetaan jotain yleislannoitetta. Sen voi tehdä raemaisella lannoitteella, jolla lannoittaa muunkin pihan.
   Puutarhaharrastus on aivan ihana ja mielenkiintoinen. Tervetuloa siis puutarhamaailmaan!

   Poista
 2. Tuo homma on ollut jo jonkin aikaa odottamassa. Edellisvuosien tetet kukkivat yhä ja muistuttavast samalla, kuinka ne tosiaan kannattaa laittaa maahan jatkamaan elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sipulikukkaruukkujen kasvit on kyllä ihania, kun ensin ilahduttavat sisällä ja sitten keväisin pihalla. Tetet onkin suloisen pieniä narsisseja ja hauska yhdistelmä tavallisten keltaisten narsissien kanssa.

   Poista
 3. Minäkin tapaan aina laittaa kevään kukkasipulit maahan, ja joulun hyasintitkin. Hyasintit eivät jostain syystä meillä oikein viihdy, mutta helmilijat ja narsissit ovat kyllä kukkineet upeasti ja lisääntyneetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmililjat ja narsissit ovatkin siitä kivoja, että ne lisääntyvät vuosi vuodelta isommaksi mättääksi. Meillä hyasintit viihtyvät parhaiten täydessä auringossa ja lämpimällä paikalla, jossa maa on läpäisevää. Niitä kannattaa myös keväällä lannoittaa, kuten muitakin sipulikukkia.

   Poista