Sivut

perjantai 15. tammikuuta 2021

Värinokkonen tammikuussa ja pistokastaimet

Tämä värinokkonen näyttää nyt tältä näin tammikuussa, sen puolessa välissä. Olen ihan yllättynyt miten hyvässä kunnossa se on vieläkin. Se on noin parin metrin päässä ikkunasta, jossa päivisin verhot on auki. Tänään pitkästä aikaa paistoin aurinko, joten sekin pääsi nauttimaan suorasta auringonpaisteesta.

Limenvihreä värinokkonen tammikuussa...

Tämä limenvihreä värinokkonen oli kesän parvekkeella värikäslehtisenä kesäkukkana. Se oli syksyllä niin komean näköinen, että päätin kokeilla sen talvetusta sisällä, ihan asuinhuoneessa. Se on siis vähän kuin viherkasvina. Lokakuun loppupuolella se kukki aika kivasti sisällä ja siitä kuvia Pihakuulumisia ja vähän sisältäkin -postauksessa.

 

Marras-joulukuussa se kellastutti vanhimpia lehtiään ja oli aika roskaaja. Nyt lehtiä kellastuu enää vähän. Todennäköisesti se lähtee helmikuussa jo hurjaan kasvuun, kun päivät pitenevät. Olen jo alkanut lannoittaa sitä miedolla lannoitevedellä aina silloin tällöin. Muuten se on saanut syksystä alkaen merileväuutetta kasteluveden mukana, kuten muutkin sisäkasvini.

Kun kevät lähestyy ja kevätaurinko alkaa lämmittää, sitä saa todennäköisesti kastella parikin kertaa viikossa. Ruukkuun on nimittäin istutettu kaksi värinokkosta, joten multa on varmaan jo täynnä juuria. Silloin kesäkuussa se oli vielä niin pieni ja söpö istutus. Siitä kuvia Valkoista ja vihreää kesäkukissa -postauksessa.

Pistokas värinokkosesta...

Tältä näyttää nyt värinokkosen taimi, jonka pistokkaan laitoin sammalnappiin lokakuun alussa. Siitä kuvia Pistokaslisäys ja sammalnapit -postauksessa. Marraskuun lopulla istutin taimet ruukkuihin. Tämä pitää latvoa, mutta en tee sitä vielä, koska valoa on niin vähän. Leikkaan sen sitten reippaammin helmikuussa, ja tietysti kuun mukaan ajoittaen.


Amppelisoilikin pistokastaimet...

Tältä näyttää amppelisoilikin pistokastaimet. Nekin pitäisi latvoa, mutta vasta helmikuussa. Toisessa ruukussa on yksi aiemmin laitettu pistokas ja toisessa ruukussa kaksi myöhemmin laitettua.

Amppelisoilikki on siis rentokasvuinen amppelikasvi. Siitä kuvia kesältä Amppelisoilikki - uusi ihastukseni -postauksessa. Se iso amppelisoilikki on myös talvisäilytyksessä ja se ei nyt kuki. Vähän jännään, aloittaako se taas kukinnan vai ei. 
Sen lannoittamisessa testaan edelleen sitä fermentoitua lannoitetta, kastellen kuun mukaan hyvinä kastelupäivinä. Täytyykin huomenna muistaa tutkia, onko siinä jo nuppujen alkuja näkyvissä.

Enää pari viikkoa, niin onkin jo helmikuu. Mahtavaa!

Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Noin tuuheaa ja isoa värinokkosta en olekkaan ennen nähnyt. Sen värikin on ihan uusi. MInulla on ollut monenkirjavia ja isolehtisiä, kylläkin vuosia sitten. Mistäköhän niitä kannattaisi lähteä etsimään? Olisi mukavaa taas saada sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värinokkosia käytetään nykyään kesäkukkaistutuksissa. Joten niitä on näkynyt keväällä ja kesällä kesäkukkien myyntipaikoissa. Niitä voi myös itse kylvää siemenistä sisällä. Värinokkosen toinen nimi on kirjopeippi, millä helpoiten löytää siemenpusseja nettikaupasta. Pidetään peukkuja, että löydät mieluisan värinokkosen :)

      Poista
  2. Jään mielenkiinnolla seuraamaan värinokkosesi muodonmuutosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta sen näkee, jatkaako kasvua vai alkaako ränsistyä. Laitan siitä tänne sitten oman jutun tai sitten tämän postauksen jatkoksi. Pistokkaita otan siitä joka tapauksessa, yhteen ruukkuun. Oli se niin upea kesällä :)

      Poista