Sivut

maanantai 7. joulukuuta 2020

Luukku 7 - Monivuotiset joulukukat

Tiesitkö, että osa joulukukista on monivuotisia ja ne kukkivat vuodesta toiseen joulun aikaan. Sitten on tietysti niitä, jotka on monivuotisia, mutta kukkivat keväällä, kuten pihalle istutetut hyasintit. Tai osa on huonekasveja, mutta niitä on hankala saada kukkimaan uudelleen tai juuri joulun aikaa, kuten joulutähti. Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Jouluruusu - joulukukkien kuningatar...

Ylin kuva on jouluruususta, jolla on ostettaessa ollut lehdet. Koska tämä vaaleajouluruusu (Helleborus niger) kukkii eteläisessä Suomessa ulkona usein näin marras-joulukuussa, niin siitä on helppo saada jouluna kukkiva joulukukka. Silloin se kannattaa kasvattaa ruukussa. 

Minulla on itsellä punakukkainen jouluruusu ruukussa, jonka kanssa nyt kokeilen ruukkukasvatusta. Se kukkii pihalla vasta myöhään keväällä, joten joulukukaksi siitä ei helpolla  ole. 

Lisää ohjeita jouluruusun hoidosta  Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.

Joulukielot tavallisista kieloista...

Kielojen hyötäminen kukkaan eli kasvatus joulukieloiksi on helppoa. Jos saa juurakot viileään joulun jälkeen, ne voi istuttaa takaisin maahan. Käytännössä kielo on niin voimakaskasvuinen, että meidän joulukielopenkki näyttää vain innostuvan kasvamaan lisää, kun siitä kaivaa juurakoita. Eli en ole säästänyt juurakoita kukinnan jälkeen, vaan laittanut kukkineet juurakot kompostiin. Vinkkejä joulukielojen kasvatuksesta Joulun salainen kukkaresepti -postauksessa.


Venuksenkenkä orkidea kukkii joulun aikaan...

Venuksenkenkä on aika helppo orkidea, koska on menestynyt minullakin pienellä hoidolla. Se on siis monivuotinen ruukkukukka. Kukkien väritys vaihtelee, minulla on tällainen. Sen hoito-ohjeet näet Venuksenkenkä helppo vai vaikea -postauksesta.


Ludisia orkidea kukkii myös joulun aikaan...

Tämäkin on helppo orkidea, ja kukkii aina vuoden pimeimpään aikaan. Siis joulun aikaan. Se on siitä erikoinen orkidea, että se kasvaa mullassa. Sen lehdistö on kivan tumma ja kukat vaaleat. Lisää vinkkejä hoidosta Viime joulun ludisia kukkii uudelleen -postauksessa.


Joulukaktus vanha joulunajan kukkija...

Kuvassa on marraskuunkaktus, mutta joulukaktus on hyvin samannäköinen. Yleensä kukat ovat punertavat. Kummatkin kuuluvat talvikaktuksiin ja ovat erittäin helppohoitoisia. Ne kukkivat joka vuosi ja kukinta on todella runsas, jos niillä on hyvät oltavat. Siitä lisää Joulukaktus pitkäikäinen viherkasvi -postauksessa.


Amaryllis eli ritarinkukka voi kukkia uudelleen...

Jos saa joululta säilyneen amarylliksen sipulin menemään lepotilaan ajoissa, niin se saattaa kukkia joulun aikaan. Jos lepotila alkaa myöhään, se kukkii kevättalvella tai keväällä.
Tällä hetkellä minulla on viime joululta yksi kerrottukukkainen amaryllis kukassa. Laitan siitä lähipäivinä oman postauksen.
Lisää vinkkejä Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa.

Tuleeko teille mieleen muita joulukukkia, joista saisi monivuotisen jouluilon?


Jouluterveisin Sari

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Korkeala  https://www.korkeala.fi/jo-joutui-aika-jouluhun/

Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi

8 kommenttia:

  1. Hyvä muistutus, että joulukukkienkaan ei tarvitse olla hetken iloja. Yllättävän monen kasvin saa pidettyä hengissä ja jopa kukkimaankin uudelleen, kun vähän perehtyy asiaan. Joulutähti ja tulilatva olisivat kai aika helppojakin saada uudelleen kukkimaan kun vain muistaa hoitaa huolella niiden vaatiman pimeäkäsittelyn. Jouluatsaleakin on mahdollista saada pidettyä hengissä ja kukkimaan uudelleen. Minun vain pitäisi perehtyä tarkemmin siihen, millä kukinnan saa runsaaksi ja ajoitettua juuri jouluksi. Oma atsaleani on aukonut melkein jatkuvasti yksittäisiä kukkia jo elokuusta lähtien. En ole muistanut selvittää, mitä se vaatisi, jotta jaksaisi aukaista kaikki nuppunsa kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, monet ns. kausikukat voivat olla monivuotisia hyvässä hoidossa ja oikeissa olosuhteissa. Aika usein ne olosuhteet tuottaa ongelmia eli asunnossa ei ole riittävän viileää paikkaa talvilepoon tai on liian vähän valoa tai on liian lämmintä.
      Muistaakseni joulutähden pimennyksessä pitää olla tosi huolellinen, jotta se onnistuu värittämään joulutähtien ylälehdet. En ole itse jaksanut kokeilla.
      Tähän postaukseen valitsin ne helpot kasvit, jotka saa kukkimaan uudelleen melkeinpä tavallisella ylläpitohoidolla. Helppoja nykyihmiselle :)

      Poista
  2. Puikkokämmekkä alkoi minulla tehdä taas nuppuja vaikka kukki kesälläkin.Sekin orkidean sukua,siksi suht helppohoitoinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin puikkokämmekät kukkii usein joulun aikaan. Ja ovat niitä helppohoitoisimpia orkideoja ja kukkivat vuodesta toiseen. Miten ihmeessä unohdinkin ne listalta. Kukkien väreissä on myös kivasti valinnanvaraa :)

      Poista
  3. Pihani jouluruusuista yhden nuput ovat jo melkein auki. Mutta nyt alkoivat pakkaset ja kukinta siirtyy kevääseen. Sisällä on taas uusi jouluruusu sillä pidän niistä. Pihalla ne pitää suojata verkolla, sillä joku niitäkin on jyrsinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin jouluruusut on tosi kauniita ja mukavasti monivuotisia. Vaikka ne ovat hieman kalliimpia joulukukkia, niin se ei haittaa, koska niistä saa upean kevätkukkijan pihalle :)
      Meillä ehkä fasaanit keväällä nokkivat valkoisten jouluruusujen nuput riekaleiksi. Ja siruetanat syövät myös nuppuja ja metsäkauriit lehtiä. Joten meilläkin upein punainen on nyt kanaverkon sisällä.

      Poista
  4. Miten on hyasintin laita? Se on oma lempijoulukukkani ja vissiin joka vuosi päätän säästää sen sipulin ja kokeilla lähteekö se keväällä uuteen kasvuun. Tanskassa asuessani hyasintti oli yleinen monivuotinen kevätkukka kaikissa väreissään, ei niinkään joulukukka. Tänä vuonna voisin tosiaan kokeilla saisiko sen sipulin säästettyä kukinnan jälkeen. Onko sulla siitä kokemusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasintit kannattaa ehdottomasti säilyttää ja istuttaa ne pihalle keväällä. Jos paikka on niille hyvä, niin ne kukkivat keväisin.
      Jätin sen mainitsematta tässä jutussa sen takia, ettei niitä saa kukkimaan uudelleen ensi jouluksi. Niistä tulee kevätkukkia pihalle.
      Me olemme jo vuosia istuttaneet hyasintit pihalle ja joka kevät niitä kukkii. Osa häviää ja osa kukkii pidempään. Olen kirjoittanut siitä postauksen eli https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/01/sailyta-hyasintit-kevatkukaksi.html

      Poista