Sivut

torstai 25. kesäkuuta 2020

Lintujen juoma-allas - vettä pihan eläimille

Meidän pihalla on pari tällaista lintujen juoma-allasta, mitkä helteillä on kovassa käytössä. Mustarastaat ovat erityisen mieltyneitä näihin. Ja mikäs sen ihanampaa, sillä viihtyvät sitten jatkossakin meidän pihalla. Jos joku teistä ei  nyt tiedä, niin mustarastaan laulu on erittäin kaunista. Yleensä kun ollaan pihahommissa, niin mustarastas tulee johonkin lähipuuhun ja aloittaa laulamisen. Se on puutarhan yksi hienoimmista elämyksistä.

Lintujen juoma-allas kukkalautasesta...

Tämä meidän juoma-allas on ihan tavallinen ison kukkaruukun aluslautanen. Se on muovia ja ostettu rautakaupasta. Se on sopivan matala ja helppo pitää puhtaana, koska se on kevyt käsitellä.
Lautasella oleva kivi on erityisesti juuri mustarastaille mieluinen. Kiven toinen tehtävä on olla painona, koska lautanen on kevyt.



Pikkulinnuille juoma-altaassa kapea reuna...

Pihan pikkulinnut taasen ovat mieltyneet juomalautasen kapeaan reunaan. Ne saavat selvästikin siitä hyvän ja pysyvän otteen.
Nämä kaikki kuvat on otettu ikkunan läpi, keittiön pöydän ääreltä. Siitä pääsee hyvin seuraamaan näiden lintujen sekä siilien ja oravien touhuja. Esimerkiksi rastaat käyvät vedessä ensin, kun pikkulinnut odottavat lautasen vierellä vuoroaan. Lautasella käykin välillä aikamoinen loiske ja kuhina 😊

Lintujen juoma-altaat on meillä pihalla keväästä syksyyn ja vesi otetaan niihin pihakaivosta.
Mikä on muuten aika jännää, niin meidän kaikki "kottikärrykoirat" juovat mieluiten saavin sadevettä tai kaivovettä. Vaikka pihalla on niille kippo sisältä otettua kunnallistekniikan vettä, niin eivät juo sitä, vaan itsepäisesti haluavat juomaan luonnonvettä.

Kastelukannuissa ja saaveissa pelastautumiskepit...

Keväällä huomattiin, että oravat käyvät juomassa kastelukannuista. Meillä nostetaan kaivosta vesi letkukasteluun ja aina lopuksi täytetään kaivovedellä kastelukannut. Kastelukannuilla kastellaan yleensä vain kesäkukat.

Kannuissa on siis usein vettä, joskus vain vähän pohjalla.
Oravat näyttivät kurkottavan alas kannuun niin, että meitä ihan hirvitti niiden putoavan sinne. Joten samantien laitettiin kannuihin kepit, joita pitkin oravat pääsisivät ylös kannuista.
Rännin alla olevassa pienessä saavissa onkin aina ollut laudan pätkä tai oksa pelastautumiskeppinä.

Älä tuhlaa vettä kasteluissa...

Nyt kun on näin kuivaa ja kuumaa, kasvit kannattaa kastella järkevästi vettä tuhlaamatta. Sadettimella kastelussa iso osa vedestä haihtuu ilmaan. Se on siis hyvä vain nurmikon kasteluun.
Kerralla kannattaa aina antaa paljon vettä, jotta siitä on todellista hyötyä kasveille! Huonoin tapa on kastella joka päivä pienellä vesisuihkauksella.

Meillä kastelu on helppoa, koska kasvimaassa ja kesäkukissa on biohiiltä sekä kastellaan juurikastelijalla taimet, ryhmäruusut ja vastaavat vain noin 1-3 kertaa kesän aikana. Sateettomana kesänä hieman useammin.


Toivotaan sateita, vaikka yöksi 😊

Puutarhaterkuin Sari

11 kommenttia:

  1. Mulla on ihan samanlainen lautanen linnuille ja toimii täydellisen hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ruukkujen aluslautaset on kyllä monikäyttöisiä :) Ja tosiaan toimivat! Ovat myös riittävän matalia siileille.

      Poista
  2. Meilläkin on useita vesipisteitä linnuille ja siileille. Pari päivää sitten näin käpytikan ekaa kertaa ja monesti olen nähnyt sepelkyyhkyjä 😍 Tuosta koirien juomisesta on sanottava että kyllä eläin on viisas kun luonnostaan välttelee hanavettä. Kasvitkin pitävät enemmän kaivo- ja luonnonvesistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käpytikka olisi kyllä hieno vieras juoma-altaalla. Meillä ei niitä ole näkynyt, tai ei ainakaan olla huomattu.
      Eläimet on kyllä tosi viisaita, ja niillä on tarkempi maku- ja hajuaistikin. Ollaan päätelty noista koirista, että meidän vanhojen kaivojen vesi täytyy olla hyvänlaatuista, kun se niin kelpaa koirille. Kaivot on siis meillä hätävarana, jos tulisi pitkä vesikatko :)

      Poista
    2. Mylka on ollut monta vuotta lintujen juoma-allas mutta nyt ensimmäistä kertaa näin tikan. Viihtyvät meillä kyllä talviruokinnassakin :)
      Meilläkin on pihassa vanha kaivo jossa on todella kirkas vesi. Ollaan käytetty sitä sadeveden ohella kasteluun pihalla. Meillä on pumppu jolla vesi nostetaan. Ikinä en siitä luopuisi. Se pelastaisi kyllä jos pidempi vesikatko tulisi joskus.

      Poista
    3. Piti kirjoittaa että MULLA on... ;D

      Poista
    4. Meilläkin talvella kävi tikat lintujen ruokintapaikalla, mutta niitä ei enää ole näkynyt. Olisipa kiva nähdä ne nyt myös juoma-altaalla :)
      Vanhat vesikaivot on kyllä hyviä, ja ehdottomasti säilytettäviä!

      Poista
  3. Meillä varsinkin sinitiaiset on kovia polskuttelemaan, talitintit myös, pikkuvarpuset kahlailee ja kastelee päätään, kirjosieppokin kahlaa. Juomassa käy peipot ym. Muovinen iso aluslautanen toimii hyvin, muutama kivi on laitettu ja niillä tykkäävät hypähdellä. On ihana seurata lintujen uimahetkiä, samaan aikaan voi olla useampi sinitiaisen poikanen räpistelemässä.
    Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnunpoikaset on suloisia seurattavia :) Tosiaan matala aluslautanen on kätevä lintujen ja pihanhoitajankin näkökulmasta. Isommalle lautaselle mahtuu jopa useampi lintu samaan aikaan. Siis pikkulintuja, ei ehkä mustarastaita ;)

      Poista
  4. Ihania kuvia! Minunkin pitää varman kokeilla, jos linnut tulisivat poseeraamaan jos laittaisin vettä lautaselle. Meillä on pihassa iso lampi, joten eläimillä on kyllä vettä, mutta en minä niitä pääse siellä näkemään. Ja lampi on varmaankin liian syvä mustarastaiden kylpemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita ihmeessä iso vesilautanen pihalle ja siihen vielä kivi tai parikin. Silloin siinä on lintujen helpompi käydä juomassa ja kylpemässä.
      Samalla pääsee kivasti seuraamaan lintujen puuhia :)

      Poista