Sivut

perjantai 15. toukokuuta 2020

Taimien ja pelargonien lannoitus

Blogiyhteistyö - Biolan
Taimien lannoitus on tärkeä muistaa taimikasvatuksessa. Jos unohtaa lannoittamisen, kasvu on heikkoa ja jos lannoittaa liikaa, taimet kärsivät. Onneksi luomulannoitteilla liikalannoituksen riski on tosi pieni. Nimittäin luonnonmukaisten lannoitteiden ravinteet ovat usein hidasliukoisia ja luomuna tukevat mm. kasvin juuriston kasvua ja kasvin terveyttä.

Taimien lannoitus nestemäisillä lannoitteilla...

Pienten taimien lannoitus on ehkä helpointa nestemäisillä luomulannoitteilla esimerkiksi Biolan Ravinnenesteellä. Eli lannoitetta annetaan kasteluveden mukana, pullon ohjetta noudattaen. Itse aloitan pikkutaiminen lannoituksen noin 2-3 viikon kuluttua siitä, kun taimet ovat itäneet. Tai kun taimilla on jo useampi lehti.

Nestemäisten luomulannoitteiden kanssa on hyvä muistaa se, että kasteluvesi kannattaa käyttää heti. Jos se jää kastelukannuun, niin se voi alkaa haisemaan. Itse kaadan ylijääneen lannoiteveden viherkasveille.

Isompien taimien lannoitus varastolannoituksena...

Tähän varastolannoitukseen olen itse tosi tykästynyt. Silloin kasville riittää pelkkä kasteluvesi, eikä tarvitse miettiä, milloin on viimeksi antanut lannoitetta. Helpottaa paljon, kun kasveja on runsaasti 😊
HUOM! Varastolannoitteeksi käy ainoastaan luomulannoite! Muut lannoitteet voivat "polttaa" kasvien juuria ja kasvi kärsii.

Kuvassa on siemenistä tammikuussa kylvetyt narsissitupakat, niistä lisää Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus -postauksessa.

Olen nyt testaillut varastolannoitteena Biolanin jauhemaisia luomulannoitteita. Ne on  sisäkasvatukseen kätevissä litran purkeissa ja kannen saa tiivisti kiinni.

Jauhemainen lannoite sekoitetaan aina ensin, jotta ainesosat ovat tasaisesti jauheessa.
Kasvin mullan ja ruukun kyljen  väliin kaivetaan pieni syvennys, johon laitetaan lannoitejauhe. Ja taaskin ohjeen mukaan. Lopuksi lannoite peitetään mullalla. Mitä paremmin sen saa piiloon mullan sisälle, sen vähemmän siitä tulee jatkossa hajua.

Pelargonien lannoitus myös varastolannoituksena...

Siemenestä kasvatettuja rungollisia pelargoneja lannoitin jo maaliskuun alussa, samalla kuin osalle niistä vaihdoin uuden sammalkasvualustan. Nämä kaikki siis kasvaa 100% sammaleessa.

Annoin näille silloin maaliskuussa jauhemaista Biolanin Parvekekasvilannoitetta. Ohjeessa luki 0,75 dl/kasvi istutuksen yhteydessä ja mahdollinen lisälannoitus heinäkuussa.
Näillä on niin pienet ruukut, että ihan noin paljoa en saanut mahtumaan. Ja pienelle pelargonille vielä vähemmän. Eli lannoitan näitä uudelleen ehkä kesäkuun puolivälissä.
Varastolannoitusta testasin muuten jo viime kesänä ja siitä on postauskin Kesäkukkien ja ryhmäruusujen varastolannoittaminen.

Kärsimyskukka ja varastolannoitus...

Isosta kärsimyskukasta (Passiflora) kirjoitinkin aiemmin Kärsimyskukka säilyi talven yli. Kirjoituksen jälkeen sen versot ovat kasvaneet yli metrin ja se kukkii koko ajan. Siitä päättelin, että se myös kuluttaa ravinteita paljoin, joten sekin sai tänään varastolannoituksen. 
Aurinkoisella ikkunalla sitä saa kastella lähes joka toinen päivä, joten varastolannoituksen ansioista sille voi antaa pelkkää vettä.

Kärsimyskukan multaan olikin helpompi kaivaa kolo lannoitejauheelle. Olen selvästikin aiemmin laittanut tästä samasta kohtaa lannoitejauheen, koska kasvusammal oli niin tummaa. Tällä kertaa lannoitteena käytin jauhemaista Biolanin Kasviperäistä lannoitetta

Lopuksi peitin lannoitejauheen sivuun vedetyllä mullalla ja siistin pinnan kerroksella uutta multaa. Tai oikeammin kasvusammaleella, sillä kärsimyskukallakin on ruukussa 100% sammalta.

Nyt en kastellut, koska huomenna ja sunnuntaina on taas #kastelupäivät 💧💧

Olen saanut postauksen lannoitteet Biolanilta testaukseen, kiitos siitä heille!

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Kasvatan nyt ekaa kertaa piiitkään aikaan (tai ikinä) joitakin kesäkukkia. Leijonankitaa on, ja kiinanasteria. Kumpikaan ei oikein kasva, mutta ei ole heittänyt veiviäkään. Sirkkalehtien jälkeiset lehdet on jo, mutta pienet. Onko lannoittaminen liian varhaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, leijonankidalla on tosi ihana tuoksu kukissa. Pitääpä laittaa se ostoslistalle, sitten kesämmälle :)
      Jos multa on ollut vähänravinteista esim. kaktusmultaa, niin kannattaa aloittaa miedolla lannoitevedellä. Jos laittaa mietoa, niin tuskinpa siitä on haittaa, vaikka olisi ravinteikkaampikin multa. Ja turvallisesti luomulannoitteella.

      Poista