Sivut

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Daalian kasvatus siemenestä

Daalian kasvatus siemenestä vaikuttaa helpolta. Nyt kokeilen sitä ensimäistä kertaa ja vähän jännittää, milloin nämä kukkivat.  Ainakin ovat lähteneet hyvään kasvuun. Eilen kylvin niitä lisää vielä yhden satsin, sillä meillä on suunnitelmissa tehdä uusi iso kukkaryhmä. Ja nämä daaliat sopisi siihen hyvin tämän kesän pääkasviksi.

Daalian isot siemenet...

Daalialla on yllättävän isot siemenet. Tämä siemenpussi on Dahlia Mignon mixed  eli mignondaalia. Kukista tulee yksinkertaisia ja mixed taasen tarkoittaa, että ne ovat eri värisiä kuten kuvasta näkee. Mielenkiintoista siis nähdä, mitä värejä niistä tulee.

Koska siemenet olivat niin isoja, laitoin yhden siemenen sammalnappiin. Se oli hyvä ratkaisu! Nimittäin jos siemeniä olisi useampi napissa, ne pitäisi koulia erikseen. Eli nyt taimet saavat kasvaa rauhassa noissa sammalnapeissa siihen asti, että kaipaavat jo isompaa tilaa juurilleen.

Daalian kylvötesti kuun mukaan...

Testaan näissä daalian kylvöissä samalla kuun mukaan ajoittamista. Eli valitsen tiettyjä päiviä, joiden pitäisi olla erityisen hyviä ja hyviä. Huonoihin päiviin en viitsi näitä siemeniä uhrata 😉
Eli kuvat on eiliseltä, jolloin kylvin uuden erän, ja taas sammalnappeihin.

Sammalnapit on kaikkein ekologisimpia esikasvatukseen ja helppoja. Ohjeet kannattaa aina lukea, niin ne toimii parhaiten. Napit eivät välttämättä vaadi Biolanin Pienoiskasvihuonetta, vaan ne voi laittaa mihin tahansa rasiaan. Silloin vain kastelun kanssa saa olla varovaisempi ja huolellisempi. Sammalnapeissa kun ei ole ympärillä muovikuituverkkoa, niin napit voivat hieman levitä, jos vettä kaataa niiden päälle voimalla.

Aina kun siemenet on laitettu sammalnappeihin tai multaan, kylvös peitetään valoa läpäisevällä muovilla. Näissä Pienoiskasvihuoneissa on siihen tarkoitukseen kansi. Kun kosteutta alkaa kerääntyä liikaa muovin tai kannen pintaan, kannattaa tuulettaa hetken, että kosteus lähtee pois.

Edit - Kuvia daalioista syyskuun puolessa välissä Siemenistä kasvatetut daaliat - postauksessa.

Helppo ekoteko - yksinkertaiset daaliat...

Nämä kukiltaan yksinkertaiset daaliat ovat hyviä kimalaisille, perhosille ja muille pölyttäjille. Eli valitsemalla näitä, eikä kerrottukukkaisia daalioita, teet helpon ekoteon 😍
Kuvassa on ne meidän vanhat daaliat, mitkä on siis ostettu juurakoina kuulemma noin 30 vuotta sitten. Juurakot on parhaillaan kellarissa laatikoissa, jossa on perusturvetta.

Onko teistä joku kasvattanut daalioita siemenistä?
Olisi tosi kiva kuulla, miten ne onnistuivat?


Kevätterveisin Sari


Ps. nyt on hyvä aika kylvää muitakin kuin daalioita 😊
Maaliskuun kylvöjä -postauksessa lisää kasveja, joiden kylvöaika on nyt
Huhtikuun kylvöjä -postauksessa ne huhtikuussa kylvettävät. 
Postauksissa on myös linkkejä muihin esikasvatusjuttuihin.

8 kommenttia:

  1. Muutamana vuotena on tullut kasvatettua daalioita siemenistä. Helppo kasvatettava, ja nopsa! Viime vuonna kylvin siemenet maaliskuun puolen välin paikkeilla, olen näemmä päiväkirjaan kirjoittanut, että ehkäpä melkein kuukauden liian aikaisin :). Eli on rehevä ja nopeakasvuinen, meinasi omat esikasvatustilat loppua kesken ja taimet olivat toukokuussa jo aikamoisia hujoppeja. Valonpuutteesta se ei kuitenkaan johtune, esim. chilit, paprikat ja tomaatit kasvavat tanakoiksi ja tuuheiksi saman valon alla. Mutta hyvin onnistuu siemenistä, en ole säilytystilojen puutteen vuoksi ottanut juurakoita talveksi talteen, vaikka vanha juurakko saattaisi kukkia aikaisemmin. Samoja Mignoneita kasvatin, siemenet olivat väreittäin lajiteltuja. Pinkit olivat kaikkein voimakaskasvuisimpia. Tänä keväänä tarkoitus olisi kylvää Sunny Reggae-lajiketta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kerroit kokemuksiasi! Tosi hyvä tietää, että kasvaa hyvin, vaikka kyllä sen jo näkee noista pikkutaimistakin :)
      Itse tässä suunnittelin laittavani ne heti parvekkeelle, kunhan lämpötila vielä hieman nousee. Täällä etelässä kun tuntuu olevan nyt niin leuto sää edelleen.
      Et kokeillut leikata hujoppeja matalammaksi ennen istutusta? Sitä taidan ihan testimielessä kokeilla nyt osalle noista... siis vasta toukokuussa.
      Sunny Reggae näytti kivasti hieman kerrotulta. Aika suloinen ja hienot värit :)

      Poista
  2. Hitsi, olen etsinyt noita yksinkertaisia daalioita! Ja en ole aiemmin kuullutkaan, että niitä voisi itse kasvattaa. Nyt on tutkittava pikimiten siemenkaupat. Kiitos tästä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaisia on tosiaan vähemmän myynnissä, etenkin näitä, joilla kukan koko on iso. Niitä pienikukallisia tuntuu olevan enemmän.
      Ehdit hyvin kylvää vielä vaikka kuun lopussa, kuten edellinen kommentoija kertoi :)

      Poista
  3. Olen latvonut taimia heti ensimmäisen lehtiparin jälkeen, mutta uudet sivuhaarat jatkavat kasvua yhtä vauhdikkaasti :D. Viileä esikasvatuspaikka varmasti tanakoittaisi kasvua, mutta sellaista ei itselläni valitettavasti ole tarjolla. Mutta taimet kestävät hyvin ulkoilua ainakin toukokuussa, säiden mukaan tietysti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikasvatin joskus daalian juurakot sisällä ja ne kasvattivat vähän turhan pitkät versot ennen maahan istutusta. Leikkasin ne silloin istuttamisen jälkeen lyhemmiksi, ja tuli tosi tanakat ja vahvat varret. Taidan siis osalle taimmista kokeilla taas sitä... touko-kesäkuussa. Saas nähdä auttaako :)

      Poista
  4. Kiitos tästä tekstistä, sen rohkaisemana muistin että viime kesänähän sain omista daalioista vähän siemeniäkin, ja pistin multaan. Nyt jännityksellä odottelen itääkö mikään :)

    Osaatko muuten sanoa noista sammalnapeista tarkemmin, mistä materiaali tulee? Esim. tämän jutun https://www.sll.fi/2020/03/05/sammalenkorjuubisnes-kasvaa-ilman-lupia-ja-saantoja-arvokkaat-suot-on-jatettava-rauhaan/ mukaan rahkasammalen keruu ei ole ihan ongelmatonta. Itse olen tähän saakka esikasvattanut taimimullassa munakennoissa (naapurin lounaspaikka laittaa niitä pahvinkeräykseen, sieltä jemmailen :)) mutta toki aina ekologisemmat vaihtoehdot kiinnostaa. Jos ne siis todella, eikä vain mainospuheessa, on ekologisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että on voinut olla avuksi :)
      Muistan tuon jutun, luin sen silloin hyvin hämmentyneenä. Ja Biolanilta tuli keskusteluketjuun vastaus, jotenkin niin, että se kyseinen suo ei ole rauhoitettu kokonaan. Sen reuna-alueella on joskus tehty ojitusta tms. ja siitä kohti sammal oli otettu. Ei siis suojellulta alueelta.
      Sammal on monin verroin ekologisempaa kuin turve. Turve on lähes kaikissa multatuotteissa pääraaka-aine. Kookoskuitu on kuulemma täysin epäekologista, ja eikä se ole kovin hyvää kasvien kasvatuksessa. Aika tarkkana saa kyllä olla, eikä tosiaankaan kannata luottaa heti mainospuheisiin.
      Itse juuri tänään kylvin, koulin ja istutin kasveja esikasvatukseen... 100% sammaleeseen. Minulla se toimii niin hyvin, että käytän melkein kaikille sitä :)

      Poista