Sivut

maanantai 2. joulukuuta 2019

Luukku 2. Joulun salainen kukkaresepti

On taas Suuntana omavaraisuus -yhteispostauksen aika. Tällä kertaa aiheena on joulun salaiset reseptit. Joulun salainen kukkaresepti on tietysti joulukielojen hyötäminen kukkaan. Sillä joulukielo on omavaraisen joulukukka. Salainen se on siksi, että kielojen hyötäminen vaatii tietoa ja taitoa, kuten kaikki salaiset reseptit. Ja vähän myös onnea. Sekä tosi jännää joulun valmistelun taikaa. Kaikilta kun kielojen hyötö ei onnistu, ja parhaat ohjeet pidetään visusti salassa.

Tuoksuvat joulukielot...

Vanha joulukukka on kielo, enkä yhtään ihmettele. Sen kukat ovat herkän kauniit, ja tuoksu ihana. Ja niitä ei tarvitse edes olla montaa, niin saa jo upean ja juhlavan asetelman.

Joulukielot ovat omavaraisen joulukukkia...

Kaikki tämänkin postauksen kielojen juurakot on kaivettu omalta pihaltamme. Eli kielot on loistavia ja varmoja joulukukkia. Ja kun pitää pihalla joulukielopaikan hyvässä kasvukunnossa, niin kieloja saa jatkossakin jouluksi.
On hyvä muistaa, että kasvien juurien kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan, joten kannattaa pitää omalla pihalla kieloja.

Hassut piipat...

Tämä kuva on noin 6 päivää ennen kielojen kukintaa. Kielojen nuput näkyvät selvästi piippojen läpi. Ei kyllä uskoisi, että nämä ovat kielojen alkuja 😊

Tänään näytti tältä...

Tänäkin vuonna minulla on kasvamassa joulukieloja. Poikkeuksellisesti jouduin istuttamaan juurakot aika huonoon kuun vaiheen aikaan. Vähän huolettaa jo, onnistuvatko kielot sen takia. Alut on vielä tosi pieniä, kuten nuoli osoittaa. Toisaalta aikaa on paljon jouluaattoon, joten kaikki on vielä mahdollista.

Joulun salainen kukkaresepti - joulukielojen hyötäminen...

Kaiva kielon juurakoita viimeistään marraskuun lopulla
Pulleista silmuista tulee kukkia ja kapeista lehtiä
Istuta juurakot ruukkuihin
Pidä ruukkuja pimeässä korkeassa huoneenlämmössä
Tarvittaessa kastele multaa. Älä päästä multaa kuivumaan!
Kun versot ovat lähteneet kasvuun, ota ruukut valoon
Säilytä kielot viileämmässä yöt, niin ne kukkivat pidempään


Edelliset Suuntana omavaraisuus -postaukseni alla... 


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Suloisin kielon tuoksuvin terveisin,


Sari


14 kommenttia:

  1. Olen lukenut tästä tavasta saada joulukukkia, mutta en ole koskaan itse kokeillut. Kiitos kun annoit tarkemmat ohjeet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ilman muuta kokeilla. Se on yllättävän helppoa, kunhan ei päästä multaa liian kuivaksi.
      Nämä ohjeet on yleisohjeet :)

      Poista
  2. Kielo on minulle täysin vieras joulukukkana. Ihanaa, kun oppii uutta näistä yhteispostausjutuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielo on vanha joulukukka, esim. 1900-luvun alkupuolelta. On niitä nykyäänkin ollut joka joulu myynnissä, mutta hieman hintavia ja viljelty ulkomailla.
      Nämä yhteispostaukset on kyllä mahtavia!

      Poista
  3. Erinomainen ohje. Pitänee laittaa talteen tämä linkki, jotta sen löytää ensi syksynä. Omassa pihassa kasvaa runsaasti kieltoja, joten juurakon kaivaminen ei ole mikään ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on perusohje, etenkin kun Suomi on niin pitkä maa :)
      Olen huomannut, että kun kaivelee kielojen juuria siitä meidän "joulukielomaasta", niin niiden kasvusto oikein yltyy kasvattamaan lisää vahvoja kieloja.
      Joulun aikaan tuoksuvat kielot on super ihania!

      Poista
  4. Omavaraisuus joulukukkien suhteen on hieno idea. Itse nostin syksyllä vahingossa maasta yhden kielon juurakon ja tutkin ohjeita sen hyötämisestä, mutta ne vaikuttivat liian monimutkaisilla. Pitäisi erottaa, onko juurakko kukkiva vai ei ja sitten tehdä monta temppua. Sinun ohjeesi vaikuttaa yksinkertaiselta. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla! Kaikki silmut eivät tosiaan kuki, kuten ei alkukesällä luonnossakaan. Jos ruukkuun laittaa monta juurakkoa, niin osan ainakin pitäisi kukkia.
      Kielojen hyötämisestä kukkaan on tosi monta erilaista ohjetta. Tällä helpolla olen onnistunut ihan riittävän hyvin. Komeimmat hyödetyt kielot tulee ihanneolosuhteissa, eli silloin pitäisi olla käytössä kasvihuone talvella ;)

      Poista
  5. Kielot ovat juuri niitä tuoksuvia kukkia joista itsekin pidän. Pihallani on niitä tosi paljon. En todellakaan tiennyt että niitä voi hyötää joulukukaksi.Kiitos vinkistä.
    Terveisin Outi Helecleaner blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on sitten paljon "kielomateriaalia", joita voi lähteä hyötämään kukkaan. Itse otin juurakoita kahteen ruukkuun ja tänään huomasin pienten alkujen aloittaneen kasvun :)
      Kielot ovat yllättävän helppoja hyödettäviä, kunhan ei päästä multaa kuivumaan.

      Poista
  6. Syksyllä pohdin Joulu tulppaaneita laittaa kasvamaan mutta pihaan ne tuli laitettua. Tuota kyllä pitää kokeilla ensi vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla! Olen joskus kasvattanut joulutulppaaneja ja niiden kukinnan ajoitus ei muistaakseni osunut jouluksi.
      Kielojen ajoittamainen on helpompaa ;)

      Poista
  7. Ihana idea, perinteet kunniaan!

    Ehtisitkö antaa hieman ohjetta kielon juurakon kaiveluun :) Meillä on pihalla kieloa paikassa, jossa se jää aina muun kasvuston jalkoihin, enkä ole uskaltanut lähteä siirtelemään niitä toisaalle, kun olen pelännyt, että tekisin siirron jotenkin väärin. Voisiko keväällä siirtää kieloja, silloin kun niiden pienet alut pilkistää mullasta, vai milloin se suotuisin aika olisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin, suomalaiset perinteet kunniaan :)
      Kieloja voi hyvin siirtää aikaisin keväällä, kasvavan kuun aikaan. Se on helppoa, sillä kielo ei ole mitenkään herkkä kasvi. Oikeastaan päin vastoin, koska se kestää tällaisen ronskin hyötämisen.
      Kannattaa vain huolehtia, että juuret eivät kuivu ja keväällä lehdet eivät vielä ole kasvaneet. Toinen ajankohta olisi elokuussa, kasvavan kuun aikaan silloinkin.

      Poista