Sivut

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Mikä pihasuunnittelussa on vaikeaa?

Mikä pihasuunnittelussa on vaikeaa? Sitä kysyn välillä opiskelijoilta, jotta voin paremmin auttaa heitä suunnittelussa. Jos et tiedä, niin opetan pihasuunnittelua harrastelijoille. Vastauksena on hyvinkin monenlaisia asioita, riippuen vähän pihasta ja ihmisestä.

Rajapensaan valinta on jollain tosi vaikeaa...

Ensiksi mietitään halutaanko muotoon leikattu aita vai vapaasti kasvava. Ja sitten kuinka korkea aita saisi olla. Raja-aidoilla on niin suuri merkitys antamaan näkösuojaa, että se kannattaakin valita huolella. Ensimmäisen kuvan taikinamarja-aita ei anna kunnolla näkösuojaa, koska se ei kasva korkeaksi.

Ne "mahdollisimman nopeakasvuiset" pensaat...

Se on ihan ymmärrettävää, että haluaa nopeasti näkösuojaa. Siltikin kannattaa ennen taimien ostamista selvittää, kuinka isoksi pensaat kasvavat. Alla juuri tällainen "mahdollisimman nopeakasvuinen" lännenheisiangervo. Kasvaa kyllä nopeasti, jopa 3 metriä korkeaksi ja 2,5 m leveäksi. Ei sovi siis pieneen pihaan. Eli ennakkoon suunnittelu kannattaa aina!

Kasvien valinta hoidon tarpeen mukaan...

Kasvien hoidon tarve mietityttää myös usein. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa kauniit kartiovalkokuuset ruskettuvat kevättalvella aurinkoisella paikalla, joten ne suojataan joka kevättalvi. Jos suojaus tuntuu työläältä, niin valitaan kasvit, jotka kestävät kevätauringon.
Eli kun valitsee kasveja pihalle, kannattaa etukäteen miettiä, onko itsellä aikaa ja innostusta tehdä ne tarvittavat hoitotoimet.

Puiden ja pensaiden koon arvioiminen...

Tämäkin liittyy kasvivalintaan. Eli puut ja pensaat valitaan tilan mukaan. Pieneen tilaan matalat ja kapeammat kasvit. Isoon tilaan voi sitten sijoittaa ne leveät ja korkeat kasvit. Mutta mistä tietää, miten isoksi kasvit kasvavat... hmm. Se täyty vaan selvittää, ja tietysti kursseillani on ne tiedot käytössä.

Komea riippapihlaja, jonka oksat ovat saaneet kasvaa maahan asti.

Kasviryhmien rajaamiset...

Monet haluavat nykyään rajata kasviryhmät nurmikosta. Se on myös tyyliasia ja liittyy pihan helppohoitoisuuteen alkuvuosina ja tulevaisuudessa. Moni miettiikin edullista ja silti tyylikästä rajausta pihalleen. Siihen ei ole yhtä ainoaa ratkaisua, koska makujakin on niin monia 😊


Kasvien valinta ja niiden sommittelu...

Tämä onkin sitten aihe, joka joillekin on helppoa ja joillekin vaikeampaa. Yksi tapa on katsoa kuvia netistä tai kirjoista, ja soveltaa niitä omaan pihaan. Aina samat kasvit eivät toimi, joten sommittelun voi toteuttaa toisilla kasveilla.
On myös muita hyviä apukeinoja kasvien valintaan ja sommitteluun. Opetan niitä pihasuunnittelukursseilla ja osaa käytän myös itse.

Olisi kiva kuulla, mikä sinusta pihasuunnittelussa on vaikeaa tai tuottaa haastetta?


Pihasuunnittelun verkkokurssi...


Verkkokurssilla on näitä erilaisia apukeinoja oman pihan suunnitteluun. Kurssilla opiskelijat voivat halutessaan antaa joka oppitunnilta kommentteja ja kysymyksiä, joihin tietenkin vastaan. Samalla niiden pohjalta muokkaan koko ajan kurssia sellaiseksi, että sen avulla kuka tahansa pystyy suunnittelemaan omaa pihaa. Eli kurssilla opiskelijat pääsevät vaikuttamaan verkkokurssin sisältöön.
Kurssin voi aloittaa milloin vain ja lisätietoja löydät Puutarha Studion sivulta.

 Kevätterveisin Sari


8 kommenttia:

  1. Pihan suunnittelu ei todellakaan ole niitä helpoimpia hommia amatöörille! Pulmana ovat juuri nuo mainitsemasi asiat. Mietinkin kurssille osallistumista, koska asia kiinnostaa. Päätin kuitenkin olla vielä tänä keväänä osallistumatta, mutta katsotaan jatkossa. Kiva, että niitä järjestät. Toivottavasti osallistujia löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan ymmärrettävää, että pihan suunnittelu ei ole helpoimpia hommia, sillä siihen ammattilaisetkin kouluttautuvat jopa 4 vuotta :)
      Kurssille on kivasti tullut opiskelijoita ja kurssille voi lähteä mukaan milloin vain. Ei ole mikään kiire, tosin sen hinta tulee nousemaan jossain vaiheessa, muttei ihan lähiaikoina.

      Poista
  2. Kantapään kautta aluksi, pakko myöntää, mutta nykyisin on helppoa, kun löytyy tietoa/kuvia/kokemuksia. Jos viitsii vähänkään paneutua aiheeseen, ei pitäisi olla hankalaa, kun kaikki tieto on saatavissa. Netti on pullollaan asiaan liittyvää osaamista ja kirjat ja alan lehdet.
    Reipas 30v. sitten kun aloittelin, niin eipä ollut nettiä apua, ei saanut edes kasveja ostettua, kun ei tiennyt mistä niitä saisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään on kyllä helppoa kun on netti, tosin siellä on paljon tietoa, johon ei kannata luottaa. Olen opistojen kursseilla huomannut, että ihmisillä ei ole aikaa hakea sitä tietoa sieltä täältä tai sitten sitä on tosi vaikea hahmottaa, kun ei ole kokemusta Kantapään kautta oppiminen on hyvä tapa, siitä kun tulee sitä kokemusta. Tosin se on valitettavan hidas tapa :)

      Poista
  3. Kasvien kasvupaikkavaatimukset ovat olleet haastavin osio... :) T.Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin yksi niistä tärkeimmistä asioista! Sillä jos valitsee vaikka kuivan paikan kasvin kosteaan savimaahan, se todennäköisesti kuolee. Ellei sitten ole älynnyt siirtää sitä ajoissa kuivemmalle paikalle :)

      Poista
  4. Minulle vaikeaa on se,etten aina osaa hahmottaa,mitä voi istuttaa metsäiselle tontillemme,ettei se näyttäisi teennäiselle.Metsätontti on niin luonnonmukainen,että voiko sinne ylipäätään koettaa istuttaa jotain pensasta tai perennaa,jalopuista puhumattakaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsätontista saa todella upean, kun huomioi sen metsäisen ympäristön. Se lähtee siitä, että aluksi valitsee tarkkaan kasviryhmien ja yksittäisten kasvien paikat. Sen jälkeen vasta mietitään, millaiset kasvit juuri siihen kohtaan sopivat. Ja se riippuu paljon siitä, onko metsä mäntymetsä vai kuusimetsä vai koivumetsä tai sekametsä. Eli kyllä sinne voi hyvinkin muutaman jalopuun laittaa, sekä aina pensaita ja perennoja... mutta tarkkaan harkiten. Siten siitä saa pehmeästi metsäiseen ympäristöön sopivan.

      Poista