Blogiyhteistyö - Carbons Finland, Biolan, Korpikangas Siemen-Frö
Viime vuonna kasvimaalta tuli ennätyssato, vaikka oli niin kuiva kesä. Biohiili osoitti siis heti erinomaisuutensa! Kasvimaan mullan pinta on helposti kuivuvaa runsasmultaista hiekkamoreenia, virallisen maa-analyysin mukaan. Enpä olisi testailun alussa uskonut, että biohiilellä on näin iso vaikutus. Vieläkin kuvia katsellessa, ällistyttää sen teho. Ja miten voi olla mahdollista, että sitä ei ole hyödynnetty jo aiemmin ammattiviljelyissä.Vahapavulla hyvä sato...
Keltaista vahapapua kasvatamme aina, sillä se tuottaa satoa myös kuivana kesänä. Ja viime kesänä siitä tuli erittäin hyvä sato, jonka pakastimme.Postauksen ensimmäinen kuva on otettu 22.8.2018 ja vahapapu lajike on `Sonesta`. Toinen kuva sadekuuroiselta kesältä 2.9.2017.
Biohiilimullassa herne tuotti ennätyssadon...
Hernettä kasvatamme, vaikka siitä ei yleensä montaa palkoa tule syötäväksi. Ne ovat olleet sitten sitäkin herkullisempia 😊
Viime kesänä herneet kasvoivat pituutta ällistyttävän paljon ja herneenpalkoja tuli tietenkin ennätysmäärä. Joka kerta kun kävi kasvimaalla, sitä vaan ihmetteli ja ihasteli.
Meillä on vuosia herneillä ollut saman pituiset hernekepit eli tukikepit. Ja harvoin herneet ovat kasvaneet niihin ylös asti. Viime kesänä sitten hernekeppien pituus ei riittänyt, kun herneet vain kasvoivat ja kasvoivat.
Tätä kuvaa kun katsoo, niin ei uskoisi, että se on otettu viime kesänä. Meilläpäin kun harvoin on ukkosta eli ukkossateitakaan ei juuri ollut. Hernelajike on se sama kun joka vuosi eli `Kelvedon Wonder`. Kuva on otettu 15.8.2019.
Alla kuva hernekepeistä ja herneistä 5.8.2016, joka oli myös kuiva kesä. Ymmärrätte nyt, miten herneitten kasvu ällistytti.
Kuvassa kehäkukkien keskellä kasvaa tuoksuhernettä metallireunaisessa laatikossa. Multana siinä on Biolanin biohiilipitoista Kesäkukkamultaa, jossa ei ole kastelukiteitä vaan biohiiltä. Eli siinäkin biohiili on vaikuttanut hyvään kasvuun.
Tilli ensimmäistä kertaa hyvää...
Kruunutilli on minusta niin kaunista, että sitä on kasvimaalla joka vuosi, vaikka se ei aina onnistu. Tilli nimittäin kärsii kuivassa maassa.
Viime kesänä tillit olivat ennätyskorkeita ja kukinnot leveitä. Ja ne pysyivät hyvänä syksyyn asti. Herneitten ohella tilleissä näkyi biohiilen vaikutus ällistyttävän hyvin.
Ylä oleva kuva on otettu 29.8.2018.
Alla oleva kuva on 3.8.2013 ja siitä näkee, miten pienet kukkatertut tillillä yleensä on ollut ja osa jopa kuivunut pilalle. Kuva on hieman epätarkka, koska se on osa isommasta kuvasta.
Biohiilellä parannettu kasvimaa -testi...
Viime vuoden toukokuulla aloitimme tämän testin eli kasvimaahan käännettiin kompostimultaa, kotimaista Carbons biohiiltä ja Biolan Kasvimaalannoitetta, joka on luomulannoite. Heti sen jälkeen maata kasteltiin pitkään. Koska teimme tämän ajoitettuna kuun mukaan, niin meni yli viikko, ennen kuin kylvimme siemenet maahan. Kaikki kylvöt ja hoitotoimet on myös tehty kuun mukaan eli työt ajoitetaan vanhan perinnetiedon mukaan. Paitsi vahingossa ne punajuuren siemenet kylvettiin väärään aikaan, jolloin niille kasvoi komeat lehdet, mutta pienet juuret 😄
Vieläkin on vähän hämmentynyt olo herneistä ja tillistä... voiko se olla totta. Kun oli niin kuiva ja sateeton kesä. Ja muuten kastelu lopetettiin heinäkuun jälkipuoliskolla ja muutenkin kasteltiin normaalia vähemmän, koska kaivosta uhkasi loppua vesi.
Kuvat kyllä kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kuten sanonta kuuluu.
Kuvat kyllä kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kuten sanonta kuuluu.
Tässä näkyykin hyvin hernekepit ja herneen taimet. Keskellä kuvaa on pavun taimet. Kuva on heinäkuun alusta.
Testistä enemmän postauksessa Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa -testi.
Koska biohiiltä jäi vähän yli, niin laitoimme sitä testimielessä myös vanhoille daalioille. Niitä ei kasteltu kertaakaan koko kesänä, koska säästettiin kaivovettä kasvimaalle. Siitä huolimatta daaliat olivat reheviä ja kukkivat tosi hyvin, mikä oli aivan ihmeellistä. Niistä lisää:
Tulevan kesän tutkailua...
Jännityksellä odotan lumien sulamista, jotta näkee, miten mansikan taimet ovat talvehtineet. Ja millaista niiden kasvu on biohiilellä parannetussa maassa, sillä mansikat ovat olleet yleensä lyhytikäisiä meidän pintakuivassa maassa.
Samoin on jännä nähdä, miten ensi kesänä herneet ja tillit kasvavat eli vaikuttaako biohiili vielä. Kuulemma se vaikuttaa lopun ikää... mutta en kyllä usko, ennen kuin itse näen!
Biohiilen edut...
Biohiili on siis hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa muodostuvaa huokoista hiiltä. Se on ihan eri asia kuin takassa poltetuista puista tulleet hiilen palat.
Sen huokoinen rakenne imee ja varastoi vettä kasvien käyttöön. Se varastoi myös ravinteita eli sadevesi ei huuhdo niitä mukaansa. Näiden lisäksi biohiili auttaa maan mikrobitoimintaa, siis jos on käyttänyt vain luomulannoitteita! Muut lannoitteet jopa heikentävät mikrobitoimintaa.
Eli biohiili auttaa maan mikrobitoimintaa voimaan paremmin ja auttaa kasveja samaan tasaisemmin vettä ja ravinteita. Lisäksi kasvit voivat paremmin aina kun maan mikrobitoiminta on hyvässä kunnossa.
Muista nämä biohiilen lisäyksessä...
Aina kun lisää biohiiltä multaan, se kannattaa ns. ladata ensin. Eli biohiili sekoitetaan veteen, jossa on luomulannoite. Seoksen annetaan seistä useita tunteja.
Tai voi tehdä niin kuin me teimme kasvimaalla, eli maahan sekoitetaan lannoite sekä biohiili, ja lopuksi kastellaan runsaalla vesimäärällä. Kasvien istuttaminen ja siementen kylvö tehdään maahan vasta esim. seuraavana päivänä, jotta biohiileen imeytyy ravinteet ja vesi. Meillä se näytti toimivat erittäin hyvin ja oli myös helppo tehdä.
Uusi postaus Biohiilen lataamainen eri tavoilla.
Uusi postaus Biohiilen lataamainen eri tavoilla.
Kerron jatkossa lisää kuulumisia tästä testistä, kunhan lumet sulavat ja kylvöt alkavat.
Olen saanut tähän testiin
- Carbons biohiilen Carbons Finlandilta
- Biolan Kasvimaalannoitteen Biolanilta
- herneen ja vahapavun siemenet Korpikangas Siemen-Fröltä.
Kiitos kaikille!
Leppoisaa sunnuntaita!
Terkuin Sari
Ihan mahtavaa! Viime keväänä en lavoihin ehtinyt hankkia biohiiltä kun en sitä silloin löytänyt, mutta nyt varmasti lataan sitä paikkaan jos toiseenkin. :) Kiitos vinkistä! Ihan mahtava herne- ja papusato. Viime kesänä tuli kyllä yllättävän hyvä papusato täälläkin. Keväällä ajattelin istuttaa keltakriikunapuun, joten taidanpa sekoittaa biohiiltä myös istutuskuoppaan. Minun pihalla on juuri ongelmana kuivuus ja ravinteiden huuhtoutuminen joten tämä varmasti auttaa. Jostain luin että ihan pienessäkin palassa biohiiltä on ihan järkyttävän iso pinta-ala, jossa ravinteet ja eliöt viihtyvät.
VastaaPoistaEikös olekin ihan super mahtavaa! Meillä pavusta tulee aina ihan hyvä sato, oli sitten kuiva tai sateinen kesä. Se on varma kasvi :) Herneen sato ja koko rehevä kasvu oli täysi yllätys!
PoistaIlman muuta kannattaa laittaa biohiiltä kriikunalle. Siitä on sille iso apu kuivalla ja ravinneköyhällä maalla. Itse suunnittelin tänä keväänä kunnostavani ryhmäruusuryhmän (ihana sana), ja siihen aioin laittaa biohiiltä kokeeksi.
Biohiilessä sen suuri pinta-ala onkin sen juju :)
Het hommaan ku näen, ainaki looratarhahan. Kaikki apu o tarpehen. Saa nähärä, koska biohiili rantautuu näille lakeuksille.
VastaaPoistaSitä kannattaa kysellä ihan rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä, jotta älyävät ottaa sitä valikoimiiinsa. Nykyään kun ketjujen myymälöissä ei ole kaikki samat tuotteet.
PoistaPidetään peukkuja, että biohiiltä tulee nyt keväällä kaikkiin myymälöihin. Siitä kun on niin ällistyttävän iso apu puutarhassa, ja se on vielä luonnonmukaista.
Kuulostaa todella innostavalta, mutta saatavuus on meilläpäin haaste. Hinta on myös nettikaupasta tilattaessa aika korkea, ainakin jos pinta-alaa on paljon. Katsoin viime kesänä Mikkelinpuistossa, että biohiiltä oli käytetty katteena? Olikohan se vain esimerkkinä perennojen välissä vai onko hyötyä käyttää katteena?
VastaaPoistaBiohiiltä myydään myös laakeassa 5 litran muoviämpärissä esim. Prismassa. Ja jos tarvitsee sitä todella paljon, niin silloin kannattaa jo tilata suursäkillinen valmistajalta. Esimerkiksi yhdet naapurukset tilasivat kimpassa yhden säkin.
PoistaEn ole kuullut sitä käytettävän katteena. Jotenkin tuntuu, että se menee siinä vähän hukkaan, koska silloin se ei ole kasvien juuriston ympärillä. Ehkäpä se oli jokin testaus.