Sivut

maanantai 13. elokuuta 2018

Mansikan taimien istutus biohiilimultaan

Blogiyhteistyö - Peuraniemen taimitarha, Carbons Finaland Oy, Biolan
Muistattekin varmaan sen meidän mansikka- ja kasvimaan kunnostuksen biohiilellä. Alkukesällä oli jo niin kuivaa, että päätettiin siirtää mansikan taimien istutus loppukesään. Ja tänään sitten olikin istutuksen aika. Taimet tuli jo viime viikolla, mutta odoteltiin hyviä istutuspäiviä. Tietysti pidettiin näitä taimikennoja puolivarjossa ja kasteltiin huolella.

Mansikkamaan valmistelu istutukseen...

Keväällä mansikkamaahan sekoitettiin biohiiltä ja luomu Biolan Marja- ja hedelmälannoitetta huolellisesti ohjeiden mukaan. Postaus siitä Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa -testi. Kesällä maasta on kitketty jokunen rikkaruoho, ja muutamat kehäkukan taimet ovat saaneet olla paikallaan.
Viime viikolla maahan levitettiin Biolanin Syksyn PK-lannoite, joka myös on luomua. Sopivasti eilen ja tänä aamuna satoi kunnolla, joten  maa oli kosteaa istuttamiseen. 
Ennen kuin aloitettiin istutuspuuhaan kaivettiin lintujen leivittämät kehäkukat pois. Niitä ei ole muuten kasteltu koko kesänä, kiitos biohiilen 😊
Jos pihamme olisi savimaatontti, olisi maa muotoiltu harjuihin, joihin istutettaisiin taimet. Näin taimet kestäisivät savimaan liikakosteuden. Mutta kun meillä on tosi läpäisevää maata ja  maa vielä kaltevaa, niin harjuistutus vain kuivattaisi maata entisestään.

Mullan pinnalle levitettiin mansikkakangas, jossa oli leikattu aukot taimille. 
Tämä vanha kangas oli hyvässä kunnossa, ja koska mansikoissa ei ole ollut tauteja eikä tuholaisia, niin uskallettiin käyttää tämä uudelleen. Joka vuotinen ongelma meidän mansikkamaalla on ollut kuivuus, ja siitä johtuva mansikan taimien lyhyt ikä. Nyt onkin jännä nähdä, miten biohiili tulee vaikuttamaan mansikoiden kasvuun ja rehevyyteen. 

Mansikan varmennetut taimet Peuraniemeltä...

Koska mansikalla on pienen pieniä ötököitä, mitkä heikentävät marjasatoa, halusin ehdottomasti ötökkävapaita taimia. Eli ns. Varmennetut taimet viljellään puhtaissa oloissa ammattitaidolla ja niiden viljely on valvottua. 
Mansikan tuholaisia estää myös mansikkamaan paikan vaihto ja suositellaankin mansikkamaan uudistusta noin 5 vuoden välein. Eli kun satomäärä laskee, on aika vaihtaa mansikkamaan paikkaa ja uusia taimet.
Ihanasti Peuraniemen taimitarha lähti mukaan tähän biohiilellä mansikkamaan kunnostus -testiin. Peuraniemi viljelee mansikan taimia  niin mansikkaviljelmille kuin taimimyymälöihin. He viljelevät myös muita marjakasveja, kuten esim. lakkaa, karpaloa, variksenmarjaa ja vadelmaa. Ja myyvät taimia myös suoraan kuluttajille.
Merkkasin kuvaan isoimmat biohiilen palat. Kun tarkasti katsoo kuvaa, niin näkee siellä paljon noita pienempiä paloja. Tällaiselta näyttää runsasmultainen hiekkamoreeni... multaa, hiekkaa ja pikkukiviä sekaisin.

Mansikan taimien istutus...

Mansikan taimet olivat kymmenen kappaleen kennoissa. Taimen sai hyvin irti, kun kevyesti puristi pohjasta, niin taimi pulpahti ylös.

Mansikan astiataimet on helppo istuttaa. Mansikka on nimittäin tarkka oikeasta istutussyvyydestä, ja näillä taimilla se on sama syvyys kuin ruukussa kasvaessaan. Missään nimessä ei saa peittää kohtaa, mistä lehdet lähtevät!

Taimi istutetaan mansikkakankaan reiästä multaan. Mansikkakangas ei ole kovin ekologinen, mutta kun meillä on niitä espanjansiruetanoita, niin maatuvia katteita ei voi käyttää.
Kankaan ja katteen tehtävä on pitää maa kosteampana ja marjat puhtaina. Tämän kesän rankkasateet ovat hakanneet mullanpintaa niin, että kasvien lehdet ovat tosi multaiset... ja silloin mansikatkin olisivat ihan multaisia. Tai meillä hiekkamultaisia 😀

On kyllä hyvät taimet! Näiden nimilapuissa luki "vähintään 2 kasvulehteä" ja näin elokuussa niitä on jo taimilla enemmänkin. Kuvan oton jälkeen kasteltiin taimet runsaalla vesimäärällä. Biohiili ottaa vedestä osan talteen ja luovuttaa sitä sitten taimille, kun ne sitä tarvitsevat. Nyt näitä tietysti kastellaan, jotta juurtuvat hyvin, mutta jatkossa harvemmin.
Ihan lopuksi laitettiin kankaan reunoille painot, jotta myrskytuuli ei nappaa kangasta. Ja sateiden jälkeen aioin vielä tarkistaa, että taimien istutussyvyys on ok, tai viimeistään syksyllä.

Milloin tulee ensimmäinen mansikkasato...

Nyt kun istutettiin nämä elokuun puolessa välissä ja piha on Uudellamaalla, niin todennäköisesti ensi kesänä saadaan jo hyvä mansikkasato. Jos mansikan taimet olisi istutettu keväällä, niin silloinkin eka hyvä sato olisi tullut vasta ensi kesänä. Jos taas istuttaa kovin myöhään syksyllä, voi olla, että ensi kesänä ei tule vielä montaakaan mansikkaa. Eli nyt kipin kapin taimien ostoon, jos ensi kesäksi haluaa mansikkasatoa.

Testin tuloksia...

Tähän mennessä on jo huomattu, miten ällistyttävää biohiilen teho on. Kirjoitinkin siitä jo Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan - biohiili toimii -postauksen. Herneet ovat kasvaneet ennätyskorkeiksi ja palkoja tulee paljon. Niitä on kyllä kasteltu, kuten aiempinakin vuosina. Teen vielä oman postauksen näistä kasvimaan kokemuksista. Ja tietysti kerron jatkossa myös mansikkamaan kuulumisia.
Edit - Biohiilen lataus eri tavoilla.

Sain tähän testiin mansikan taimet Peuranimen taimitarhalta, biohiilen Carbons Finland Oy:ltä ja Biolanin Marja- ja hedelmälannoiteen sekä Syksyn PK-lannoitteen  Biolanilta. Kiitos yhteistyöstä ja avusta!

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Harmitti koko kesän, kun ei ehditty istuttaa uusia mansikoita. Olipas se turhaa! En edes tiennyt, että näin syksylläkin voisi istuttaa mansikoita! Nyt siis taimikaupoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että huomasit lukea tämän postauksen. Näin loppukesällä ja syksyllä istuttamisessa on sekin hyvä puoli, että ei tarvitse kastella kuin murto-osa siitä, mitä tarvitsee keväällä istutettuja. Siksi ammattilaiset suosii syysistutuksia :)

      Poista