Sivut

keskiviikko 13. marraskuuta 2024

Marraskuunkaktus kukkii joka vuosi

 

Tämä ihana marraskuunkaktus kukkii taas, kuten joka vuosi. Se on siitä kiva kasvi, että se kukkii takuuvarmasti ja sopii tuoksuttomana myös herkkänenäisille. Itse ole tosi tykästynyt tämän kukkien vaaleaan väriin. Jos kaipaat marraskuunkaktuksen kukittamisohjeita, löydät ohjeet postauksen lopusta.

Marraskuunkaktus amppeliin tai pöydälle...

Moni pitää tällaista vanhempaa marraskuunkaktusta amppelissa, koska sen versot ovat aika pitkät ja roikkuvat. Itse kun en halua amppelia ikkunanäkymän eteen, niin pidän tätä omaani pöydällä. Kukkapylväänä sille toimii väärinpäin oleva iso saviruukku.

Tällä kaktuksellani on tosi pieni ruukku. Joten sen ison suojaruukun pohjalla on toinen ruukku väärinpäin, jonka päällä tämä kaktus on.

Vaaleat kukat ja kukan pinkki emi...

Vaaleakukallisilla marraskuunkaktuksilla niiden kukkien pinkki emi tulee hyvin esiin. Se tuo lisää ilmettä kukkiin.

Kun toin tämän lokakuussa parvekkeelta sisälle, meni ehkä parisen viikkoa, niin sen versojen päihin tuli nuput näkyviin. Kuvasta hyvin näkee, että osa nupuista on vielä tosi pieniä palleroita. Sen takia kukinta kestää kivasti pidempään.


Marraskuunkaktus ja sen kukkien hehkuvat värit...

Näitä marraskuunkaktuksia näkee myynnissä syksyllä ja ennen joulua. Niiden kukkien väri voi olla valkoinen tai punaisen eri sävyissä. Väri voi siis olla lämpimän tai kylmän punainen tai oranssiin vivahtava. Tai tällainen kuvan kaksivärinen.


Marraskuunkaktuksen hoito-ohjeet...

Marraskuunkaktus viihtyy huoneenlämmössä valoisalla paikalla. Kuuma paahteinen ikkuna ei ole sille paras paikka, paitsi talvella.

Kun marraskuunkaktus kukkii, sitä kastellaan säännöllisesti, kuun mukaan kastelupäivinä. Se ei kuitenkaan pidä siitä, että multa on jatkuvasti litimärkää. Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään siihen asti, kunnes kaktus alkaa keväällä kasvattaa uusia lehtiä. 
Sitten onkin mullan vaihdon aika, tosin joka vuosi sitä ei tarvitse tehdä.

Kun marraskuunkaktus kasvaa, sitä lannoitetaan miedolla lannoitteella ja kastellaan säännöllisesti.
Kesällä, yöpakkasten mentyä, sen voi siirtää pihalle tai parvekkeelle puolivarjoiseen paikkaan.
 
Syksyllä ennen kuin pakkaset lähestyvät, se otetaan takaisin sisälle. Joidenkin viikkojen kuluttua kaktus alkaa sitten tehdä nuppuja.
Marraskuunkaktus ja muutkin talvikaktukset kukkivat varmimmin, jos ne saavat syksyllä viileän jakson eli lämpötila on 10-15 astetta. Se onnistuu luonnostaan pihalla ja parvekkeella. 


Olen hoitanut marraskuunkaktustani tietysti kuun mukaan. Eli kaikki kastelut ja siirtämiset teen kuun mukaan hyvään aikaan. Kun vaihdan sille mullan, niin senkin tulen tekemään kuun mukaan.


Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Täällä yksi joka on hiukan sekaisin marras-, ja joulukaktustensa kanssa. Nyt minunkin valkoisessa on nuput pian aukeamassa, kesän se niinkuin oranssi-, ja punainenkin olivat kesän ulkona..punaiset kukkivat jo ja odottavat mullan vaihtoa ja jakamista. Kiitos taas ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Näiden marraskuun- ja joulukaktusten kukintaan vaikuttaa useampi asia, myös kukkimisen ajankohtaan. Kivasti sinulla ne kukkivat eri aikaan, niin saat nauttia niiden kukkarunsaudesta pitkään.

      Poista
  2. Onpa sillä erikoisen vaaleat kukat! Omallani on juuri tuollaiset valkopunaiset ja kukkii vieläkin komeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkopunainen on upean värinen. Sitä ihailin sukulaiseni ikkunalla, josta kuva. Vaaleakukallinen on tosiaan jännän erilainen. Noin 10 vuotta sitten, kun näin sen marketissa punaisten joukossa, en voinut vastustaa siitä :)

      Poista
  3. Kauniin vaalean kellertävä (?) väritys. Monilla näkee upeita kaktuksia ihan täynnä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen kukat on vaalean oranssinkeltaiset ja värisävy oli hieman hankala saada noihin kuviin oikein. Olen samaa ihastellut :) Ne runsaskukkaiset todennäköisesti ovat valoisalla paikalla. Nimittäin tämä minun ei ole edes ikkunalla.

      Poista