Sivut

lauantai 16. joulukuuta 2023

Eksoottinen medinilla joulukukkana - 16. luukku

Tätä medinillaa näkyy jo marraskuun puolella myynnissä ruukkukukkana. Se on niin erikoisen ja eksoottisen näköinen, että se sopii hyvin erikoisuuksia rakastavalle joulukukaksi. Sillä on nimittäin värikkään punaiset lehdet kukinnoissaan ja ne kestää kauniina pitkään.

Medinilla kukkii kuukausia eli pitkään...

Medinillalla on pieniä varsinaisia kukkia isojen punaisten lehtien väleissä. Niitä ei tällä minun kasvillani ole, mutta sen punaiset lehdet on hyvin näyttävät ilman pieniä kukkiakin. Siitä sanotaan, että se kukkii jopa kuukausia yhteen menoon, joten onkin jännä seurata, miten kauan kuninnot pysyy punaisina.

Marraskuussa nupullisena...

Tältä tämä minun medinilla näytti marraskuussa, kun otin sen esiin kukkapaketista. Punaiset lehdet olivat vielä nupulla.
Sen isot vihreät lehdet on myös näyttävät vaaleine lehtisuonineen.

Eksoottinen medinilla isoine lehtineen...

Tältä sen lehdet näyttävät toiselta puolelta. Eli lehdistö on selvästi kääntynyt valoon päin.

Multa ei saa päästä kuivumaan liikaa...

Medinillan kanssa saa olla tarkkana, ettei multa pääse kuivumaan liikaa. Jos niin käy, se kuivattaa nuput. Tälle minun medinillalle on selvästi käynyt niin jo myymälässä tai jossain vaiheessa. Sillä heti kun toin sen kotiin, niin punaisten lehtien välistä karisi pöydälle ruskeita pieniä nuppuja. Onneksi värikkäät punaiset lehdet olivat kuitenkin pysyneet suht hyvännäköisinä.

Medinillan hoito-ohje...

Medinilla viihtyy huoneenlämmössä valoisalla ja vedottomalla paikalla, jossa ilmankosteus on suuri. Siis loistava viherhuoneeseen. Se ei pidä kuitenkaan paahteesta eikä suorasta auringonpaisteesta. Sitä kastellaan säännöllisesti kalkittomalla kädenlämpöisellä vedellä ja lannoitetaan maaliskuulta elokuulle asti. Osa lähteistä suosittelee rodolannoitetta eli happamanmaan kasvien lannoitetta.

Syksyllä tai kukinnan jälkeen medinilla siirtyy lepoon. Silloin paras paikka sille on valoisa ja viileä 15-18 asteinen huone, jossa lämpötila ei laske alle 15 asteen. Lepoaikana kastelua vähennetään minimiin ja sitä sumutellaan kalkittomalla vedellä. Kevään aurinko herättää sen levosta ja se aloittaa kasvun, jolloin kastelua lisätään.

Onkin jännä nähdä, miten saan tämän viihtymään. Olen kastellut sitä ihan hanavedellä, usein kuitenkin kastelukannusta, jossa vesi on seisonut yön yli. Ja tietysti kuun mukaan Kastelupäivinä. En ole sumuttanut sitä kertaakaan, joten saa nähdä, miten sille käy. Nyt se näyttää ainakin vielä ihan hyvältä.


Olisi kiva kuulla, onko teistä joku saanut medinillan viihtymään ihan asuinhuoneessa? Onko jotain hyviä vinkkejä sen hoitoon?


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Olen nähnyt tuollaisen ison puutarhamyymälässä ja oli kyllä komea näky kukkapylvään päällä. Itse en ole vielä rohjennut sitä kokeilla, vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Medinillaa näkee tosiaan komeana kasvihuoneissa, jossa niillä on tilaa ja hyvät olosuhteet. Siksi onkin nyt jännä nähdä, miten saan tämän omani viihtymään ihan asuinhuoneessa. Laitan siitä sitten myöhemmin oman postauksen tai lisään kokemukseni tähän postaukseen.

      Poista
  2. Meillä se viihtyi pari vuotta, sitten syystä eli toisesta ei enää viihtynyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan, miten sille kävi. Olen kuullut, että se olisi ronkeli ja voi ottaa nokkiinsa jo liiasta mullan kuivumisesta tai jostain muusta.

      Poista