Sivut

tiistai 29. elokuuta 2023

Syysistutuksia punahatuilla ja keijunkukilla

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tein jo syysistutuksia näillä punahatuilla ja kirjavalehtisillä keijunkukilla. Taimet olivat isoja, joten niillä sai heti näyttävän näköistä. Hieman jo siis ennakoin tulevia viileitä säitä ja sateita, sillä niin punahattu kuin keijunkukka ovat monivuotisia perennoja. Ne siis kestävät kauniina pitkälle syksyyn. Lisäksi ne ovat ekologisia syyskukkia, koska ne eivät  ole kertakäyttökasveja. Ne siis talvehtivat hyvin, kun istuttaa ne maahan ennen talven tuloa. Keväällä ne voi istuttaa takaisin terassiruukkuun.

Punahatuilla pitkä kukinta-aika...

Punahatut (Echinacea) ovat siitä kivoja syyskukkina, että niiden kukinta-aika on pitkä. Näillä osa kukista on vasta avautumassa, joten voivat kukkia vielä lokakuussakin. Toki syksyn säät ja paikka vaikuttaa paljon. Meillä nämä ovat täydessä auringossa, sillä punahatut kukkivat runsaimmin aurinkoisella paikalla.

Tämä pihan kohta on ollut vähän ankea ja sitä tulee katsottua usein. Haasteena tässä kohtaa on se, että siihen voi laittaa ainoastaan kevyttä ja siirrettävää, koska kohta toimii autopaikkana, jos tulee monta autoa pihalle.
Näin pienellä syysistutuksella piha näyttää heti paljon viihtyisämmältä. Nämä ruukut tässä kohtaa oli kyllä loistava idea!
Ruukuissa on siis yhdet punahatun ja yhdet keijunkukan taimet. Näin ruukut ovat kevyitä ja vähän heikompikin jaksaa siirtää ne 😊

Valoisuutta vaalealehtisillä keijunkukilla...

Meillä on kesän ollut hortensia ja tummalehtinen kolmiokäenkaali tummassa piharuukussa. Kohta on tähän aikaan jo varjoinen ja minusta se oli aika synkkä. Joten vaihdoin kolmiokäenkaalin tilalle yhden vaalealehtisen keijunkukan (Heuchera). Kokonaisuudesta tuli heti paljon kivampi.

Tältä se näytti ennen, tosin kuvasta ei hahmota kohdan hämäryyttä. Tummalehtiset kolmiokäenkaalit on talvetettavia mukulakasveja, joten istutin ne kellariin menevän kärhön ruukkuun.

Syysistutuksia viileyttä ja sadetta kestävillä kasveilla...

Syysistutuksissa on hyvä käyttää kasveja, jotka kestävät viileitä säitä ja sateita. Punahatut sekä keijunkukat onkin siksi hyviä loppukesän ja syksyn istutuksiin. Ne ei kuitenkaan talvehdi ulkona näissä ruukuissa, vaan ne talvehtii maahan istutettuna.

Ruukku on rapunpielessä ja siksi sitä tulee katsottua aina kun kulkee sisälle tai ulos. Kuvan oikeassa laidassa on iso varjostava pensas.

Viime syksynä tässä kohtaa syysistutuksena oli myös vaalealehtistä keijunkukkaa, vihreässä ruukussa. Siitä kuvia Keijunkukan lehdistö syysistutuksessa -postauksessa. Hopeanvihreät lehdet ovat tosi kauniit  ja tuovat valoisuutta varjoisaan kohtaan.


Postauksen punahatut ja hopeanvihreät keijunkukat on kotimaisia ja kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Niitä on myynnissä ympäri Suomea kukkakaupoissa ja kukkamyymälöissä. 
Sain kasvit siis Huiskulasta.

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Ihana kun vieläkin kukat kukkivat ja istutukset voivat hyvin. Ovat tainneet virkistyä helteiden väistyttyä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kukat kukkivat komeasti vielä pitkään ja osa kestää jopa pienet yöpakkaset. Kun sateet vihdoinkin saapuivat ja sää hieman viileni, niin tosiaan kyllä huomasi nopeasti, miten kasvit virkistyivät.

      Poista
  2. Minäkin laitoin punahattuja syysistutukseen, kaveriksi syysmaksaruohoja ja jotain heinää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin ihanalta :) Syysmaksaruoho on myös tosi pitkään kukkiva perenna. Se kestää hyvin kylmää, joten on loistava syysistutuksissa.

      Poista