Sivut

maanantai 7. marraskuuta 2022

Tunnistatko erikoistaitosi - omavaraisuus kotipihalla

Tunnistatko erikoistaitosi puutarhanhoidossa? Olen huomannut työssäni, että moni ei tunnista omia taitojaan ja vahvuuksiaan tai miten paljon niistä on hyötyä. Kun jossain puutarhahommassa on todella hyvä, niin sitä tekee myös mielellään. Silloin puutarhanhoito on nautinto, ja samalla se auttaa palautumaan arjen stresseistä ja huolista. Onneksi näitä erikoistaitoja voi myös oppia ja kehittyä niissä yhä taitavammaksi.

Tämä postaus kuuluu siis Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Fyysisen työn taito...

Tämä taito kuulostaa varmasti hassulta, etenkin niiden korvissa, jotka ovat tottuneet tekemään fyysistä työtä. Nykyään on yhä enemmän ihmisiä, joille esimerkiksi lapiohommat ovat todella raskaita ja he saavat heti siinä selkänsä kipeäksi. 
Siksi fyysinen työ, oman kehon lihasten hallinta ja oikea (lapiointi)tekniikka on taitolaji nykyään. Jos haluaa lisätä omavaraisuutta, niin tämä taito on todella tärkeä.
Ensimmäisen kuvan perunapenkit on tehnyt meidän Teräsleidi 80v., joka ei käy kuntosalilla vaan vahvistaa lihaksiaan fyysisissä pihatöissä 😊 

Kasvien kasvatuksen taito...

Kasvien kasvatus on yksi erikoistaito, sillä siinä otetaan huomioon monta tekijää ja se vaatii myös kokemusta omista kasvatusolosuhteista.
Jotta onnistuu, on tiedettävä milloin keväällä mikäkin kasvi kylvetään tai istutetaan. Millaisissa olosuhteissa kyseiset kasvit viihtyvät ja miten juuri niitä kasveja hoidetaan, jotta saadaan hyvä sato. Ja jos tulee ongelmia, niin miten tilanne saadaan korjattua tai miten ensi kerralla tehdään toisin.
Kasvien kasvatustaito on siksi yksi erikoistaidoista.

Kasvien kastelun taito...

Moni ajattelee, että kastelu on helppoa ja jokainen osaa sen tehdä. Siinä vain kaadetaan kastelukannusta vettä kasville. Näinhän se onkin. Mutta silloin kun hallitsee kastelun taidon, tietää tarkalleen, milloin kannattaa kastella ja milloin ei. Sekä paljonko vettä kukin kasvi tarvitsee. Ja jos vettä on liian vähän käytössä, kastelun taidon hallitsija ymmärtää ennakoida ja tehdä muita ratkaisuja, jotta kasvit pärjäävät.

Rikkaruohojen kitkemisen taito...

Pihaneuvontakäynneillä ja muutaman tutun kanssa olen huomannut, että moni ei osaa kitkeä rikkaruohoja. Heillä kitkemisen jälkeen rikkaruohot kasvat heti takaisin, jopa entistä runsaampana. 
Rikkaruohojen kitkeminen on siis oma taitonsa. Silloin säästää paljon omaa aikaa, kun rikkaruohot saa poistettua tehokkaasti jo ensimmäisellä kerralla. Jopa ne vaikeat ja leviävät rikkaruohot.

Olen tehnyt tästä kitkemisen taidosta verkkokurssin Tehokas kitkeminen kuun mukaan, joka on yritykseni Puutarha Studion. Palautteiden mukaan siitä on ollut jo monelle iso apu.
Kitkeminen on yksi lempipuuhistani pihalla ja vahva erikoistaitoni 😊

Tiedon löytämisen ja ongelmanratkaisun taito...

Aika usein kasvien kanssa tulee eteen jotain yllättävää ja aivan uutta. Silloin auttaa jos on taito löytää tietoa, ja nimen omaan luotettavaa tietoa. Tai kun ilmene jokin ongelma, johon pitäisi keksiä ratkaisu, niin tiedon löytämisen ja ongelmanratkaisun taidot ovat todella arvokkaita.
Meillä ei esimerkiksi onnistunut salaatin kasvatus aiemmin, koska kasvimaa on pintakuivaa. Keksittiin ratkaisuksi nämä kastelualtaat, joiden päälle saa multasäkit. Samalla saatiin hyödynnettyä seinänvierustan sepelialue.

Tänä keväänä löydettiin mansikkamaan katteeksi hamppukatemattoa, korvaamaan muovisen mansikkakankaan. Mansikalla on nimittäin oltava jokin kate mullan pinnalla. Jännä nähdä keväällä, millaiseksi hamppukatematto on muuttunut talven jäljiltä. 

Ajankäytön ja rentouden taito...

Etenkin omavaraistelussa ja puutarhanhoidossa ajankäytön taito on tärkeä taito. Silloin tietää, mitkä kasvit kannattaa esikasvattaa itse ja mitkä ostaa taimina. Samoin mitkä työt tekee itse ja mitkä on parempi ostaa palveluna tai tehdä vaihtarina tai pitää talkoot. Liika työmäärä tai liian monta uutta asiaa opeteltavana samaan aikaan uuvuttaa helposti. Silloin mitään työtä ei ehdi tehdä kunnolla, jolloin voi muodostua kaaos ja rankka uupuminen.

Rentous ja sopivan pienin askelin eteneminen onkin paras tapa puutarhanhoidon opettelussa.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-ja-heinalaatikko/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2022/






Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sari



5 kommenttia:

  1. Tärkeitä taitoja kaikki noista! (tuo hamppumatto taitaa olla sellainen mitä munkin tarvii seuraavaksi tilata)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hamppukatematto on pitänyt hyvin rikkaruohot poissa ja maton pienetkin palat pysyvät paikoillaan. Selvästi mansikkamättäät voi nyt paljon paremmin, mitä mansikkakankaan aikana. Musta mansikkakangas näytti nimittäin keräävän maahan liikaa lämpöä tms. kuivina ja aurinkoisina hellekesinä. Ollaan kyllä tyytyväisiä vaihtoon.

      Poista
  2. Mahtavaa, hyvin olet kiteyttänyt ! Näin kun on tänne korpitaloon kotiutunut, niin ei tarvii kuntosalilla hakata lekalla traktorin renkaita... Sitkeyttä vaaditaan ja kunto kasvaa 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fyysinen työ nostaa loistavasti kuntoa, etenkin kun se on monipuolista ja välillä raskasta. Siinä saa monet lihakset työtä samaan aikaan. Siinä myös säästyy omaa aikaa, kun työtä tehdessä kuntoilee :)
      Sinnikkyys ja pitkäjänteisyys on myös tärkeitä taitoja!

      Poista
  3. Totta, että monesti omat erityistaidot jäävät huomaamatta ja niitä pitää ihan "tavallisina". Minäkin mietin sitä, että onko omaksi erityistaidoksi mainitsemani ruuanlaittotaito mikään taito ollenkaan. Olen sitä ikäpolvea, jonka tyttölapsien oli vähän niin kuin osattava tehdä ruokaa. Sitä pidettiin ihan itsestään selvyytenä, eikä minään taitona.

    VastaaPoista