Sivut

perjantai 28. lokakuuta 2022

Amarylliksen sipuli istutettu

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Ensimmäinen amarylliksen sipuli on nyt istutettu. Joku jo ehti kyselläkin niiden istuttamisesta. Itse aion taas tuttuun tapaan istuttaa useamman uuden amarylliksen sipulin. Siten saan varmasti erikoisemman värisiä ja myös kerrottukukkaisia amarylliksiä jouluksi. Lisäksi uudet sipulit kukkivat aina ja useammalla kukkavanalla. Nyt on siis hyvä istutusaika myös kuun mukaan.


Amarylliksen sipulin juuret vedessä...

Minulla on tapana liottaa uuden amarylliksen juuria vedessä aina hetken, ennen sen istuttamista. Se ei ole välttämätöntä, mutta ihan kuin sipuli heräisi kasvuun nopeammin. 


Juurten liottamisen jälkeen leikkaan huonot juuret ja juuren osat pois. Tämäkään ei ole välttämätöntä, mutta teen sen silti 😊


Amarylliksen sipuli istutettu sammalkasvualustaan...

Olen huomannut vanhoista amarylliksistä, että parhaimmat juuret ja uudelleen kukinta on niillä amarylliksillä, joilla multana on sammalkasvualusta. Siinä on yllätävän iso ero, mitä olen vähän ihmetellytkin. 
Joten istutin uuden amarylliksen sipulin taas saviruukkuun ja Biolan Kasvusammaleeseen, joka on 100% sammalta. 
Ruukku oli aika pieni, joten lusikan varren avulla sai kasvusammalta ruukun ja sipulin väliin. Lusikka onkin kätevä työkalu ruukkukukkien hoidossa.

Amaryllisruukku ikkunalle pelargonien väliin...

Istuttamisen jälkeen kastelin ruukun sammalkasvualustan hyvin ja siirsin amarylliksen valoisalle ikkunalle. Siinä se saa olla pelargonien välissä nauttimassa aamupäivän auringosta. Seuraavan kerran kastelen sitä vasta sitten, kun sipulista tulee nuppu näkyviin. Eli super helppo kasvattaa sipulista kukkivaksi ruukkukukaksi.
Amaryllis kukkii yleensä 1-2 kuukauden kuluttua istutuksesta. 

Ihania erikoisia amarylliksiä...

Minua niin viettää nämä erikoisemmat amaryllikset. Niitä ei aina löydä joulun aikaan ruukkukukkana, joten kasvatan niitä itse sipuleista. Kasvatus on niin helppoa, että se onnistuu ihan tavallisen asuinhuoneen ikkunalla.

Tämä kuva on itseasiassa vanhoista amarylliksistä, jotka olen säästänyt edellisiltä jouluilta. Ne kukkivat näin hyvin, tosin kukinnan ajoittaminen jouluksi on haasteellisempaa. Uudet sipulit sen sijaan on helpompi ajoittaa kukkimaan joulun aikaan. 
Amaryllikset ovat kuin huonekasveja eli amaryllis ei ole kertakäyttökukka.

Parhaillaan nämä kuvan sipulit ovat lepovaiheessa viileän huoneen lattialla, valolta suojattuna. Niiltä on siis kaikki lehdet lakastuneet ja kasvualusta on kuivaa. Lisää ohjeita  kukkineen amarylliksen jatkokasvatukseen löytyy Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.


Jouluhyasintti tehnyt kauniit juuret jääkaapissa...

Kuukausi sitten syyskuussa istutin jouluhyasinttien sipulit ruukkuun ja tämän yhden laitoin hyasinttimaljakkoon. Hyasintit kasvattavat ensin juuret, kuten kuvasta näkyy. Menee vielä vähintään kuukausi, ennen kuin otan ne jääkaapista valoon ikkunalle. Silloin sipulista pilkottaa jo kelmeänvihreä alku.
Siirsin tämän hyasinttimaljakon jääkaapista pöydän kulmalle, jotta saan kuvattua sen. Nyt se on jo taas  jääkaapin viileydessä ja pimeydessä.


Sain amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊
Korpikankaalla näyttää olevan vielä myynnissä upeita ja hieman erikoisempiakin amarylliksen sipuleja verkkokaupassaan.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Talvet ja joulut olen auringon perässä Espanjassa mutta jos näitä sipuleita ostaisi poistomyynnistä esim Hollannista helmikuussa niin onko mitenkään mahdollista saada kukinta ajastumaan niin, että kukkisivat ulkona kesällä kukkapenkissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa se on ihan mahdollista, sillä istutuksesta kukkimiseen menee yleensä 1-2 kuukautta. Eli silloin lepotilassa olevat amarylliksen sipulit istutettaisiin ulos kukkapenkkiin kesäkuun alussa, kun yöpakkasriski on ohi. Ennen sitä ne tulisi säilyttää viileähkössä ja pimeässä tilassa, jotta ne pysyvät lepotilassa. Ne voi myös onnistua kasvuun lähteneistäkin sipuleista, jos saa kasvua jarrutettua viileässä. Joka tapauksessa kannattaa kokeilla :)

      Poista
    2. Kiitos tiedosta. Menevät ehdottomasti kokeiluun keväämmällä!

      Poista
    3. Ole hyvä :) Kerrothan sitten, miten onnistui.

      Poista